• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows

#655322  autor: kowcio
 16 sie 2013, 11:39
Z systemu nie, ale brakuje mi pewnych ustawień, większej persolanlizacji i przede wszystkim aplikacji. Brakuje mi pulpitu, widgetu, a nawet tapety. Lubię prostotę, ale Windows mi nie odpowiada, bo jest za prosty. To fajny system, ale na tani, dotykowy telefon. Ale to jest moje zdanie.

#655328  autor: Xavi
 16 sie 2013, 12:02
kowcio pisze:Z systemu nie, ale brakuje mi pewnych ustawień, większej persolanlizacji i przede wszystkim aplikacji. Brakuje mi pulpitu, widgetu, a nawet tapety. Lubię prostotę, ale Windows mi nie odpowiada, bo jest za prosty. To fajny system, ale na tani, dotykowy telefon. Ale to jest moje zdanie
Szanuje ale mam całkiem odmienne zdanie. Rozumiem że masz ten telefon tylko w celach testowych. Ja go kupiłem świadom ograniczeń i niczego mi nie brakuje. Oczywiście nie jestem pewnie takim hard userem jak Ty ale np z aplikacji jest wszystko co bym chciał. Mogę przymknąć oko za cenę prostoty, szybkości, intuicyjności, minimalizmu i odwagi wybrania innej filozofii niż w andku. Cenię to.
Brakuje Ci jakiś apek - rozumiem. Nie bierz tego do siebie bo z przyjemnością czytam Twoje opinie jednak gdy taki użytkownik pisze że brakuje mu pulpitu, widzetu i tapety :lol: to sorry czyli wp nie dla Ciebie.

#655330  autor: kowcio
 16 sie 2013, 12:04
No ja to od samego początku mówiłem, że WP mi nie pasuje. I to nie od tematu Lumii 720. Telefon sam w sobie bardzo przypadł mi do gustu i spokojnie mogę mu dać 9/10. Ale tylko świadomemu użytkownikowi, który wie w co się pcha. Nie kazdy wymaga to co ja.

#655350  autor: drcox
 16 sie 2013, 13:02
kowcio pisze:No ja to od samego początku mówiłem, że WP mi nie pasuje.
Co prawda mi WP8 dla odmiany pasuje, ale... zgadzam się, że rozwój systemu jest makabrycznie wolny, szczególnie biorąc pod uwagę że Microsoft śpi na pieniądzach i ma ogromne możliwości, ale na ten system po prostu leje.

#655470  autor: Cinoj
 16 sie 2013, 17:52
Mógłbyś napisać coś o:
- jakości dźwięku podczas rozmów,
- czy podczas poruszania się po menu, nie odczuwa się żadnych 'przycięć', zwolnień itp.
- co z falowaniem zasięgu - czy faktycznie podczas rozmów tak 'szaleje'?
Z góry dzięki, pozdro.

E: Nieważne, pisałem w trakcie oglądania pierwszej części recenzji :) W drugiej odpowiedziałeś na te pytania.

#655543  autor: Dworek
 16 sie 2013, 22:18
Od tygodnia użytkuję 720 i nie mogę się do niczego przyczepić oprócz jednej rzeczy tj. tak wychwalanej jakości rozmów. Może i u mnie jakość jest naprawdę na wysokim poziomie za to moi rozmówcy skarżą się że słabo mnie słyszą tzn. telefon co jakiś czas wycisza mój głos co pewnie jest spowodowane zbyt mocną redukcją szumów. Dodatkowo osoba po drugiej stronie podczas mówienia słyszy trzaski, które pojawiają się i znikają bez jakiejś reguły, nie mówiąc już ze rozmówcy słyszą sami siebie. Dodam że problemy ustępują podczas korzystania z zestawu słuchawkowego. Z tego co wyczytałem to problem nie występuje tylko w modelu 720 ale także w wyższych modelach.

#655548  autor: kowcio
 16 sie 2013, 22:25
tak miałem, ale w 829 :/ ale w mojej 720 nic takiego nie było. Widzisz, to już jest mega loteria..

#655550  autor: Dworek
 16 sie 2013, 22:35
Zastanawiające jest tylko to, że ten problem występuje w różnych modelach, a nie tylko w 720, więc po cichu liczę, że być może najbliższa aktualizacja oprogramowania coś pomoże.

#655585  autor: galtom
 17 sie 2013, 08:43
kowcio pisze:Z systemu nie, ale brakuje mi pewnych ustawień, większej persolanlizacji i przede wszystkim aplikacji. Brakuje mi pulpitu, widgetu, a nawet tapety. Lubię prostotę, ale Windows mi nie odpowiada, bo jest za prosty. To fajny system, ale na tani, dotykowy telefon. Ale to jest moje zdanie.
Jakich aplikacji?

Przeciez pulpit jest i przypinasz do niego wszystko co chcesz mieć pod reka... tyle ze przeciągasz go nie w dok a w dol... to ronica???

Widgety sa, bo przecież Live Tile to nie statyczne ikony z iOS. Tak jak w Androidzie możesz je mieć w dużym rozmiarze i wtedy na kafelku (jak na widgecie) masz wikszosc potrzebnych informacji i nie musisz uruchamiać aplikacji (podogda, kalendarz, ostatni mail, itd...)

Przy tak stworzonym interfejsie nie ma tapety bo jak... i tak nie byłoby jej widać (jest tylko na ekranie startowym - lock screen). Jeśli kwestia tapety jest czyms co dla ciebie dyskwalifikuje system... to ja się poddaje :-). Powiem tylko,m ze co mi po tapecie w S3, kiedy po nacisnieciu przycisku Home, zamiast widzieć od razu pulpit z widgetami, widziałem pusty ekran z tapeta, który S3 powoli zapelnial tym co tam miało być. To ja wole nie widzieć tapety, ale widzieć od razu swoje klafelki a nie musiec czekac az się wrysuja w ekran....

Ale każdy lubi co innego. MKnie tylko irytuje, ze ludziom, którzy na telepolis pytaja co maja kupic " Nie nam się, pierwszy smartfon, chce dzwonic, pisać sms, korzystać z nety - generalnie z telefonu." czyli nie grzebać w telefonie bo nie maja wiedzy/czasu/ochoty - proponuje się zacinające średnio polkowce z Androidem jako najlepsze co ich moglo w zyciu spotkać, bo w WP nie ma tapety i nie da się zmienić animacji ikonek.... No sorry - ale to chyba nie jest OK?

Pozdrawiam,
Galtom

#655598  autor: kowcio
 17 sie 2013, 09:39
Klepiesz i klepiesz wszystko bezsensu. Ja o tym systemie napisałem wiele, na forum w różnych tematach jak i również w osobnym artykule. I nikt mnie nie przekona. Nie pasuje mi i tyle, ale Ty tego nie kminisz, to już Twój pech. Ja telefonu z Windowsem nie kupię tak długo, jak długo ten system będzie wyglądał jak wygląda, a po 2 latach nic się nie dzieje. Jak Microsoft uważa, że jest to ich szczyt - to gratuluję, ale chyba sami widzą że to się nie sprzedaje tak, jakby mogło. Gdyby nie Nokia, to już dawno by to padło. Z resztą HTC już się wycofało z WP, więc jak widać, niedługo zostaną tylko Nokie z WP, o ile kiedyś się nie otrząsną. Tak jak nie lubię Lunixa na komputer, tak nie lubię Windowsa w telefonie. I nie przekonasz mnie, bo nie ma takiej rzeczy, którą bym łyknął. Ja te telefony często polecam. I w rodzinie, patrząc na smartfony, dominuje WP. Ale to są telefony pod specyficzne wymagania i pod specyficzny profil użytkowania.
Tym samym kończę tę jałową dyskusję, bo nie będę dalej dyskutowac na ten temat. Tobie odpowiada, to świetnie. Dla mnie system ma zbyt wiele ograniczeń i mi nie pasuje. Więc nie jęczę że jest coś nie tak, tylko pomijam te telefony z WP jak szukam komórki dla siebie. Przetestować też potrafię taki telefon, bo nadal uważam, że jeśli ktoś chce smartfon z WP, to 720 będzie znakomitym wyborem.

#655611  autor: galtom
 17 sie 2013, 11:40
Klepiesz i klepisz i tez nie najsensowniej. Interfejs jest stworzony z jakims pomysłem a ty się czepiasz braku tapety... Chcesz tapete masz iOS i ANdroida. Przy takiej filozofii dostarczania informacji i obsługi telefonu na tapete nie ma miejsca i tyle. Jeśli to dla ciebie definiuje przydatność systemu to trochę chyba zle na to wszystko patrzysz.
Przekonywac Cie nie przekonuje, bo nie o to chodzi, ale pisanie, ze system jest do d... bo nie ma tapety to w moim odczuciu lekkie nadużycie.
Ms chciał ujednolicić portfolio systemowe i swietnie im to wyszlo.

Zwracam uwagę, ze glownym zarzutem stawianym W8, jest fakt , ze na kafelkach nie da się pracować... tyle, ze kafelki nie po to powstaly. Ale nie ważne.

Piszesz o HTC... super, ale jak na kogos z Towja wiedza pisanie, ze HTC wycofalo się z WP z podu tego, ze system jest zly to lekkie nadużycie albo nie mowienie całej prawdy. Sam wiesz jak poważne kłopoty przechodzi HTC i nie maja ani czasu ani mocy przerobowych jak Samsung by robic wszystko. Z Nokia konkurować nie mogą, maja większe protfolio telefonuw z Androidem (co nie jest dziwne, biorac pod uwagę ile lat Android jest na rynku a ile WP, wiec skupili się na jednym systemie. Czy dobrze wybrali, biorac pod uwagę konkurencje w Androidzie okaze się za jakiś czas, podobnie jak w przypadku Nokii - pozyjemy zobaczymy.

Możesz sobie za to zapamietac to co napisze teraz (a co może cie zdziwić). Osobiscie przewiduje bardzo duże wejście w WP w przyszłym roku Samsunga. Z tej prostej przyczyny, ze nie wkłada się wszystkich jajek do jednego koszyka a z p. widzenia dużego producenta, ten system jest lepszy niż FireFox OS, którego będą mocno poromowac operatorzy. Wlasnie dlatego, by od producentow się jak najbardziej uniezaleznic i kontrolować to co użytkownik ma, robi, widzi, itd....

Zgadzam się zas z tym co piszesz, ze system jest specyficzny. Tak samo jak specyficzny jest Android. I tak jak Android nie jest dla każdego tak i WP nie jest dla każdego. Super, ze mamy wybor. Tragedia będzie wtedy, gdy WP padnie (bo wszyscy zaawansowani uzytkonicy Androida będą innym wmawiać, ze Android jest niezbedy do szczecią każdemu) i zostaniemy na rynku z Androidem i iOS. Brak konkurencji niegdy nie jest dobry (patrz Apple, któremu tez się wydawalo, ze iOS jest tak swietny, ze nic mu nigdy nie zagrozi - dziś okazuje się, ze 3 lata może być kiepsko).
I tyle.

Pozdrawiam,
Galtom

#655662  autor: Xavi
 17 sie 2013, 15:03
galtom pisze:Jakich aplikacji?
Przeciez pulpit jest i przypinasz do niego wszystko co chcesz mieć pod reka... tyle ze przeciągasz go nie w dok a w dol... to ronica???
Widgety sa, bo przecież Live Tile to nie statyczne ikony z iOS. Tak jak w Androidzie możesz je mieć w dużym rozmiarze i wtedy na kafelku (jak na widgecie) masz wikszosc potrzebnych informacji i nie musisz uruchamiać aplikacji (podogda, kalendarz, ostatni mail, itd...)
Przy tak stworzonym interfejsie nie ma tapety bo jak... i tak nie byłoby jej widać (jest tylko na ekranie startowym - lock screen). Jeśli kwestia tapety jest czyms co dla ciebie dyskwalifikuje system... to ja się poddaje
Mam takie samo zdanie. Dla mnie andek jest do d... a wp super mimo oczywistych kilku ograniczeń. Każdy ceni i wybiera co mu pasuje. Tylko argument z tapetą też mnie rozwala tym bardziej że o ile mi wiadomo nie pisze tego dzieciak z gimnazjum :wink: Jak ktoś musi mieć fotkę dziewczyny, kota, psa czy tam czego chce to może sobie wrzucić na ekran blokady. Jeszcze dziwię się że nie dodano że nie można zmienić dzwonka na sms więc system jest bee.
Podsumowując pomijając kwestie innych upodobań co do systemów i nie wdawania się w polemikę w tym zakresie myślę że Kowcio sprawiedliwie ocenił ten telefon. Jakość rozmów świetna, wykonanie tak samo, ekran super szczególnie zachwyciła mnie widoczność w słońcu, szybkość działania, prostota, intuicyjność to zalety. Poza tym jeszcze bateria jest co najmniej dobra, głośne dzwonki, dodatki Nokii typu nawigacja darmowa bez połączenia internetowego i chyba cena jest rozsądna.
Wady - słaba wibracja, dla niektórych faktycznie niewymienna bateria może być wadą. Dla mnie to akurat zaleta dzięki temu obudowa jest super spasowana, nie trzeszczy i nie skrzypi. Skaczący zasięg - fakt też czasem u mnie występuje jednak nie widzę żadnego wpływy na jakość prowadzonych rozmów.
Brak inteligentnego wybierania - wystarczy zainstalować RapDialer i po problemie.