Jako, że brałem udział w Pieszej Pielgrzymce z Legnicy na Jasną Górę to była to też okazja do przetestowania jakości sieci Polkomtela. Praktyczne wykorzystanie sieci można zobaczyć
tutaj - poszło na to
ponad 14 GB transferu (spodziewałem się większego wolumenu). Cały czas dzielnie służył mi mój telefon - Sony Xperia Z, który ma obsługę HSPA+DC oraz LTE. Ogólnie rzecz biorąc, przez całą trasę był dostępny sygnał 3G/HSPA+, ale występowały miejsca, gdzie nie był to sygnał logiczny (pozwalający na stabilną i wydajną transmisję danych). Takich miejsc było raptem 3. Bardzo miło zaskoczyły mnie częste wyniki powyżej 10 Mb/s na U900. Oczywiście LTE, tak jak się zresztą spodziewałem, nie pojawiało się często. Zaskoczeniem było pojawiające się w niektórych miejscach HSPA+DC na U2100, które zawsze miało osiągi powyżej 20 Mb/s. Upload na U900 i U2100 był zazwyczaj na poziomie 2-3 Mb/s, co pozwalało na sprawną i szybką publikację zdjęć i filmów prosto z trasy. Garść pomiarów:
Legnica (LTE, BT-33051 - ul. Piastowska 72, maszt Emitel):

Postolice (HSPA+/U900, BT-33040 - Wądroże Wielkie, maszt własny):

Samborz (HSPA+/U900, BT-33039 - Kostomłoty, maszt własny):

Kąty Wrocławskie (HSPA+DC/U2100, BT-33038 - ul. Nowowiejska 32, maszt własny):
Gdzieś w polu 
(HSPA+DC/U2100, BT-34183 - Biskupice Podgórne, maszt własny):
Gdzieś przed Oławą (LTE, BT-34016 - Oława, Plac Kolbego 1, wieża kościoła):

Oława (HSPA+DC/U2100, BT-34017 - ul. Zaciszna 2, wieża kościoła):
Gdzieś w polu 
(LTE, BT-24913 - Brzeg, ul. Wrocławska 18, maszt Emitel):

Pokój (HSPA+/U900, BT-22511 - ul. Namysłowska 42, maszt własny):

Stare Budkowice (HSPA+/U900, BT-22781 - ul. Zagwiździańska 2, wieża kościoła):

Bierdzany (HSPA+/U900, BT-22262 - maszt własny):
Gdzieś w polu 
(HSPA+/U900, ? - CID: 273, LAC: 29001, RNC: 2105, PSC: 232):

Ciasna (HSPA+/U900, BT-22212 - ul. Szkolna 1, maszt własny):
Gdzieś w lesie 
(HSPA+/U900, BT-24463 - Lisów, maszt własny):
Gdzieś w lesie 
(HSPA+/U900, BT-22257 - Herby, ul. Lubliniecka 41, maszt własny):

Częstochowa (LTE, BT-22257 - ul. Kościelna 53/63, wieża kościoła):

Częstochowa (LTE, BT-22066 - ul. Ks. J. Popiełuszki 2, hotel Mercure):

Oczywiście nie obyło się bez problemów:
- na odcinku Żórawina - Jarosławiec (brak powiązania z konkretną stacją bazową) występowały (oczywiście oprócz normalnych przełączeń UMTS<->HSPA+ w czasie (nie)aktywności) jakieś dziwne zejścia z HSPA+ na... HSDPA (tak pokazywał Netmonitor); powodowało to problemy z uploadem
- 6 sierpnia Plus miał ogólnopolską awarię transmisji danych u klientów prepaid; niestety mnie też dotknęła, bo korzystam z taryfy Nowy Plus Internet na Kartę
- po awarii mam przyciętą prędkość pobierania na LTE do 15-16 Mb/s, co widać na speedtestach z Częstochowy (
zgłoszenie problemu na Plus Forum)
Co do miejsc z nielogicznym sygnałem:
- niestety, ale w moim rejonie nie było jeszcze modernizacji sieci - Aero2 leci na sprzęcie Huawei, brakuje rozszerzeń do U900 na innych stacjach; przekłada się to na kiepskie pokrycie sygnałem 3G na trasie dojścia do Legnicy; od Legnicy widać, że sieć jest już zmodernizowana
- ubytki w sygnale 3G są w lesie na odcinku Lubsza - Mąkoszyce; brakuje rozszerzenia do U900 stacji BT-22859 w Lubszy
- kolejne ubytki to miasto i gmina Zębowice; brakuje rozszerzenia do U900 stacji BT-22783 w Zębowicach
Podsumowując:
Już na chwilę obecną, Polkomtel odwalił kawał dobrej roboty oferując bardzo szybką transmisję danych nawet w miejscach, w których się tego nie spodziewało (np. polna droga, gęsty las). Modernizacja nadal trwa, kolejne stacje rozszerzane są o U900 oraz HSPA+DC na U2100, a także uzupełniane o LTE. Liczę, że jakość sieci HSPA+ zostanie utrzymana na takim poziomie, jaki jest obecnie, bo w przyszłym roku planuję transmisje na żywo.