Użytkownik
Ranga
Zapalony dyskutant
Tu nie chodzi o żadne kończące się złotówki na odludziu i przestań już toczyć ta kule dokleiłeś sobie jakiś samochód i brniesz w to jako główny argument?DanielR pisze:hehe sobie do głowy nawkładałeś porównanie samochód do tel ?? zbudowałeś jakąś brednie i ciągniesz sam ze sobą tematMasz rację. Zaczyna się... Rezerwa, dolewanie paliwa z kanistra, stanie w kolejce na stacji benzynowej. Jak Ty sobie z tym radzisz na co dzień?! Zrezygnuj z samochodu! Po co Ci ten kłopot? A jednak jakoś miliony osób na świecie nimi jeżdżą. Powiem Ci więcej. Czerpią z tego nierzadko sporo frajdy!![]()
Żebyśmy się zrozumieli. Ja jestem w pełni świadomy, że jest wiele osób, szczególnie tych prowadzących jakieś własne biznesy, które np. często podróżują po kraju, czy po między miastami. A nawet osoby prywatne intensywnie korzystające z komórki. I staram się nie narzucać im swojego poglądu na pre-paid. Rozumiem, że dla nich zawsze wygodniejszy będzie abonament.
Ale też nie róbmy parodii i nie przekreślajmy całkowicie pre-paid, podając jako jeden z głównych argumentów awarię samochodu na odludziu i akurat kończące się wtedy złotówki na koncie.
To wlasnie miałem na myśli. Jakby nie patrzeć można z takim abonamentem zaoszczedzic sporo czasu a z telefonu można korzystać w pełni i wydaje się to być mniej kłopotliwe niż pamiętanie o kodach, zdrapkach, odpowiednim doładowywaniu żeby był bonus, sledzeniu promocji, itd...solidburn pisze: Pilnowanie stanu konta wszystkich pakietów promocji 2x itd itp to nie jest wygodne ani praktyczne wiele osób ma to gdzieś ! a co najwalniejsze nie jest to wcale tańsze
Od czasu gdy pojawiły się tanie abo dla mnie prepaid stracił bardzo wiele
Panowie nieco już śmieszni jesteście w tym swoim zachwalaniu abo i krytykowaniu pre-paida...i zachwalaniu tych tzw.no limits...ja mam pre paida bo to jest dla mnie wygodniejsze niż abo.. i żadnych pakietów tańszych na rozmowy nie właczam ani nie używam,bo mam niską rozsadną stawkę do wszystkich sieci, darmowy net,i przyzwoity zasięg..Doładowuję 30zł co m-c dlatego że tego chce, a nie Muszę ,a rozmawiam nierówno bywa że wiecej w danym m-cu bywa że bardzo mało,a majac abo muszę płacić czy zużyję czy nie kwote tego abo.. majac pre-pad płacę bo chcę...I jeszcze nigdy w życiu jak mam pre-padia tj od 2000r nie zabrakło mi pieniędzy na karcie ani w lesie ani nigdzie indziej ten argument jest nic nie wart chyba że ktos kompletnie głowy nie ma..Przy okazji mając kartę kontroluję wydatki bo wiem ile mogę wydać na telefon co m-c przy moich finansach a mając abo to wcale nie takie oczywiste bo smsy np.dodatkowo płacisz rozmowy 29zł a użyj neta kolejny koszt wyślij smsa premium(i np.zapomnij o tym, albo niech dzieciak ci sie nielegalnie do telefonu dobierze i wyśle kilka takich smsów) wszystko zobaczysz na rachunku,mając pre paid zero dziwnych niespodzianek płacisz Dokładnie za to co używasz i jest ok.No limits zwyczajnie nie jest mi potrzebny do życia ani szczęścia więc po co mi to?każdy używa telefonu wg.swoich własnych indywidualnych potrzeb i tego się należy trzymać a nie pisać pierdoły że abo jest dla dorosłych,a pre paid dla dzieci..Jak będę pracować w biznesie to pewnie wezmę służbowe abo na sam sim ale póki się na to nie zanosi nie widzę takiego powodu...galtom napisał/a:
solidburn napisał/a:
Pilnowanie stanu konta wszystkich pakietów promocji 2x itd itp to nie jest wygodne ani praktyczne wiele osób ma to gdzieś ! a co najwalniejsze nie jest to wcale tańsze
Od czasu gdy pojawiły się tanie abo dla mnie prepaid stracił bardzo wiele
To wlasnie miałem na myśli. Jakby nie patrzeć można z takim abonamentem zaoszczedzic sporo czasu a z telefonu można korzystać w pełni i wydaje się to być mniej kłopotliwe niż pamiętanie o kodach, zdrapkach, odpowiednim doładowywaniu żeby był bonus, sledzeniu promocji, itd...
No, akurat w Nju nie musisz... tzn. faktycznie musisz zaplacic 9 zl... ale nie 30sa pisze:Panowie nieco już śmieszni jesteście w tym swoim zachwalaniu abo i krytykowaniu pre-paida...i [...]
Doładowuję 30zł co m-c dlatego że tego chce, a nie Muszę ,a rozmawiam nierówno bywa że wiecej w danym m-cu bywa że bardzo mało,a majac abo muszę płacić czy zużyję czy nie
Akurat w przypadku abo. no limit kontrola jest prosa bo wiesz ile maks zapłacisz o ile korzystasz na maks. A co? SMS Premium sa w pre-paid płatne inaczej?sa pisze:Przy okazji mając kartę kontroluję wydatki bo wiem ile mogę wydać na telefon co m-c przy moich finansach a mając abo to wcale nie takie oczywiste bo smsy np.dodatkowo płacisz rozmowy 29zł a użyj neta kolejny koszt wyślij smsa premium
Abonament normalny abonament vs prepaid nie żadne twory typu no-limit bo to drożyzna!sa pisze:
Doładowuję 30zł co m-c dlatego że tego chce, a nie Muszę
No raczej doładowując za powiedzmy 30zł nikt nie każe robić następnego doładowania większego tylko po prostu mniej wygadamy. Jak na razie nie widziałem abo. że za wysłanie np. 2,46 odejmie nam 10minutgaltom pisze:A co? SMS Premium sa w pre-paid płatne inaczej?
Bo ty tak powiedziałeś? Człowieku, nie jesteś żadną wyrocznią. Niektórzy płacą 50zł na 3 miesiące i im starcza, nie muszą pompować złodziejskiego Oranżu lub innej instytucji comiesięczną kwotą NAWET 30zł lub wyższą. Pogódźcie się z tym.solidburn pisze:Pilnowanie stanu konta wszystkich pakietów promocji 2x itd itp to nie jest wygodne ani praktyczne wiele osób ma to gdzieś ! a co najwalniejsze nie jest to wcale tańsze
Ale ja nie chce,prostę?W karcie też możesz zablokwać tą opcję. Niecheć do abo została mi z czasów jak w 2000r założyłam działalność gospodarczą chciałam brać telefon na abo i zaczeły sie jaja,bo trzeba było zaświadczenia z zusu o niezaleganiu ze skałdkami i us o niezaleganiu z podatkami(z 3 m-cy) co jest o tyle śmieszne że działalność została świeżo otwarta a telefon był mi do pracy potrzebny..wkórzyło mnie to i kupiłam telefon i karte za gotówkę i od tamtej pory mam telefon tylko na karte.Widać zostal mi uraz do abo do tej pory,bo nawet jeżeli przepisy zrobiły się łągodniejsze nie zamierzam bawić się w żadne zaświadczenie itp.papierzyska by mieć abo ,wolę na karte choćbym co m-c miała po 100zł doładowywać jakby bylo trzeba niż abo brać...Przyznaję był okres kiedy co m-c doładowywałam za 100zł ale i ceny za połaczenia mocno zmalały(z 3,75zł) i nie muszę,teraz pewniej byłoby łatwiej uzyskać abo ale zwyczajnie już nie potrzebuję i nie zamierzam mieć.Czy to jasne jest?solidburn pisze:
Abonament normalny abonament vs prepaid nie żadne twory typu no-limit bo to drożyzna!
Tak jak piszesz 30zł i masz abo i wszystkiego w bród bez żadnego kombinowania
do tego zablokowane premium ustawiony limit kwotowy + polecenie zapłaty i używasz spokojnie tel na abonament za straszne 30zł
Ale ja nie muszę płacić nawet 9zł ani tym bardzej 30zł moge nic nie płacić przez np.3-ce(lub i dłużej) i zużywać to co już mam na koncie...doładowywać mogę dopiero wtedy kiedy uznam że mam za mało na moje potrzeby...Doładowuję regularnie bo tego chcę a nie że muszę ,ot taka maleńka ale jednak różnica...galtom napisał/a:
No, akurat w Nju nie musisz... tzn. faktycznie musisz zaplacic 9 zl... ale nie 30
Ano jest inaczej bo dzieciak na kartę może mi tylko wyczyścić konto na zero a nie nabić rachunek na np.200zł,To że ty masz zablokowane to nie znaczy że inni co mają abo też blokują tą funkcję weź na to poprawkę..Zwłaszcza że sama jednak korzystm z takich smsów więc po co mam blokować?jak dla mnie to jednak różnica na plus karty z karty nie bedę niczym zaskoczona abonament daje jednak taką mozliwość.W karcie przypominam też można załozyć blokadę premium..A i jeszcze jedno w nju podobno roaming trzeba osobno aktywować?a na karte masz aktywny z automatu kolejna wyższość karty.. i nie musisz mieć/płacić jakiegoś zabezpieczenia...Wystarczy mieć dość kasy na koncie...galtom napisał/a:
Akurat w przypadku abo. no limit kontrola jest prosa bo wiesz ile maks zapłacisz o ile korzystasz na maks. A co? SMS Premium sa w pre-paid płatne inaczej?![]()
Argument o dzieciaku jest tez żaden bo z mojego numeru nie ma szans wyslac (czy otrzymać) takich wiadomości SMS/MMS, a jak masz kase na pre-paid i dzieciak się dorwie, to tez możesz ja zaraz stracic...
Kolego, nie kłam dobra? Odpowiedziałem na twój "główny" zarzut na niekorzyść pre-paid, zarzut o braku środków gdzieś na odludziu - w lesie. To Ty pierwszy wytoczyłeś ten - moim zdaniem śmieszny "argument". Mam Ci przypomnieć, czy dalej się będziesz kompromitował? Ale w jednym się zgadzamy. Ja również uważam, że to brednie, którymi się zresztą do reszty zbłaźniłeś.solidburn pisze:Tu nie chodzi o żadne kończące się złotówki na odludziu i przestań już toczyć ta kule dokleiłeś sobie jakiś samochód i brniesz w to jako główny argument?
do tego jakieś bieganie z rachunkiem po mieście bo przez neta nie zapłacę![]()
moim zdaniem nie dostałbyś przeprosin za taką sytuacje bo jeszcze mógłbyś się domagać odszkodowania, dostałbyś najwyżej krótkie, bardzo ogólne wyjaśnienie w stylu, że to był błąd systemu za który nikt nie odpowiada, że sieci jest bardzo przykro i, że sieć się cieszy, że problem jest rozwiązany, a jako bonus dostałbyś może 10 minut do wykorzystania w ciągu miesiąca do sieci, a, że papier przyszedłby po czasie który miałbyć na wykorzystanie 10 minut tylko w sieci to inna sprawaVentussi pisze:Trochę boję się podpisywać abonamenty z uwagi na fakt, że może dojść do jakiejś pomyłki w systemie i pewnego dnia dostanę rachunek na kilkaset złotych. Wtedy najczęściej trzeba go opłacić, a ewentualny zwrot nadpłaty to kwestia czasu przyszłego. Innymi słowy "pan nam zapłaci te 500zł a w przyszłym miesiącu panu zwrócimy te 440zł, albo nie będzie pan płacił przez 10 miesięcy". Tu jest Polska, tu się można i właściwie trzeba spodziewać wszystkiego. Jest tyle dziur w polskim prawie, że na pewno jakaś się znajdzie na taki przekręt. A mnie nie stać na wywalenie na abo tych kilkuset złotych w razie takiej sytuacji. Ja rozumiem, że inni szastają sałatą na prawo i lewo, ale nie ja. W międzyczasie przyjdzie komornik, zabierze kilka rzeczy a ja za 2 lata dostanę przeprosiny za zaistniałą sytuację. Tylko, że wtedy to oni sobie te przeprosiny będą mogli wsadzić tam, gdzie światło nie dochodzi.
Owszem , mozesz, ale zaby zuzyc to co sie ma na koncie I przez 3 miesiace nic nie wplacac, to najpierw trzeba na to konto wplacic... na jedno wychodzi.sa pisze:Ale ja nie muszę płacić nawet 9zł ani tym bardzej 30zł moge nic nie płacić przez np.3-ce(lub i dłużej) i zużywać to co już mam na koncie...doładowywać mogę dopiero wtedy kiedy uznam że mam za mało na moje potrzeby...galtom napisał/a:
No, akurat w Nju nie musisz... tzn. faktycznie musisz zaplacic 9 zl... ale nie 30
Wez poprawke, ze niektorzy maga nic nie wplacac jak wspiminalas na karte przez 3 miesiace bo maja tam 200 zl... I dzieciak moze wyzerowac.sa pisze:Ano jest inaczej bo dzieciak na kartę może mi tylko wyczyścić konto na zero a nie nabić rachunek na np.200zł,To że ty masz zablokowane to nie znaczy że inni co mają abo też blokują tą funkcję weź na to poprawkę..galtom napisał/a:
Akurat w przypadku abo. no limit kontrola jest prosa bo wiesz ile maks zapłacisz o ile korzystasz na maks. A co? SMS Premium sa w pre-paid płatne inaczej?![]()
Argument o dzieciaku jest tez żaden bo z mojego numeru nie ma szans wyslac (czy otrzymać) takich wiadomości SMS/MMS, a jak masz kase na pre-paid i dzieciak się dorwie, to tez możesz ja zaraz stracic...
sa pisze: Zwłaszcza że sama jednak korzystm z takich smsów więc po co mam blokować?
Konkretnie co Cie moze zaskoczyc??? Jakos nic nie przychodzi mi do glowy.... choc nie przepraszam, przychodzi...sa pisze: jak dla mnie to jednak różnica na plus karty z karty nie bedę niczym zaskoczona abonament daje jednak taką mozliwość.
Owszem, trzeba. Uruchomienie roaming w Nju zajmuje jakies 15 s. (wlacznie z zalogowaniem na konto) - kilkasz aktywuj I juz. Nie ma zadnego zabezpieczenia.sa pisze: A i jeszcze jedno w nju podobno roaming trzeba osobno aktywować?a na karte masz aktywny z automatu kolejna wyższość karty.. i nie musisz mieć/płacić jakiegoś zabezpieczenia...Wystarczy mieć dość kasy na koncie...
Słuchaj galtom. Być może źle Ciebie zrozumiałem... Skoro zakładasz temat, w którym z twojej strony przewija się m.in. taka myśl:galtom pisze:Osobiscie nigdzie nie pisałem, ze abo jest dla dorosłych a pre-pais dla dzieci...
No jaaasssnnneee.galtom pisze:To juz Twoja interpretacja. Ja tego nigdzie nie napisałem.
No nie do końca "na jedno wychodzi". Bo, gdy w pre-paid ktoś załaduje konto za 30 zł, to po trzech miesiącach dalej będzie miał te samo 30 zł do wykorzystania. Ty, gdybyś załóżmy również nie rozmawiał przez ten okres, zapłacisz 27 zł za nic.na jedno wychodzi.
I ok, nikt temu nie przeczy. Przyjmij więc do wiadomości, że podobnie jest i w pre-paid.Ja tez place regularnie, bo tego chce - przeciez do abo nikt mnie nie zmusil
Akurat ze zwrotem złotówek na konto w pre-paid to różnie bywa. "Nie sądźcie wiec, abyście nie byli sądzeni".Jakos nie sadze, aby w pre paid operator dolozyl CI w takiej syt. zlotowek do konta.
Wiec faktycznie, mozna zostac zaskoczonym.
Obecnie w Nju, tez juz dostalem korekte do faktury na 7 zl - mimo, ze z mojej glupoty wynikl problem I operator wcale nie musial mi nic oddawac. JKak zle aktywujesz pakiety z prepaid (dwa zamiast jednego), ktos ci cos odda???
Owszem, trzeba. Uruchomienie roaming w Nju zajmuje jakies 15 s. (wlacznie z zalogowaniem na konto) - kilkasz aktywuj I juz. Nie ma zadnego zabezpieczenia.
Nie tak do końca. A co to, w roaming nie można wziąć zapasowej karty chociażby za 5 zł, na czarną godzinę? Odbieranie połączeń to dziś maksymalnie 36 gr (cały czas mowa o EU), więc nawet ta kwota pozwoli na puszczenie strzałki, tak by ktoś z Polski oddzwonił, lub wysłanie SMS-a i prośbę o np. przysłanie kodu z większym doładowaniem. A nawet na czterominutową rozmowę wychodzącą.O wiecej, jak pojedziesz z karta za granice I zle policzysz (a nie daj boze cos sie stanie), to jak zabraknie ci srodkow (jak w tym nieszczesnym srdoku lasu w nocy gdy brakuje paliwa) to d@@a... porzy abonamecie masz prog zobowiazania I mozesz wydzownic troche wiecej.
Ufff, a już zaczynałem się bać.Przyzjanaje, kazdy kij ma dwa konce.
Ile masz lat ? jesteś osobą żyjąca wśród innych ludzi ? kontaktujesz się ze światem zewnętrznym regularnie ? 3 miesiące offline podróż w zaświaty ? skąd bierzesz te swoje przykłady ? potrafisz 3 miesiące żyć przykładowo bez karty do konta? bez gazu ? , prądu ? bez internetu? i całej cywilizacji gdzie wtedy przebywasz ?DanielR pisze:
No nie do końca "na jedno wychodzi". Bo, gdy w pre-paid ktoś załaduje konto za 30 zł, to po trzech miesiącach dalej będzie miał te samo 30 zł do wykorzystania. Ty, gdybyś załóżmy również nie rozmawiał przez ten okres, zapłacisz 27 zł za nic.![]()
Porównuj Abonament nie żadne nju i inne no limit bo one są 2-3x droższewojciech pisze: dla tej rzekomej wygody powinienem orange oddać 240pln? no tak... że niby abonamet jest wygodniejszy bo mi nigdy nie braknie?
omfg... a potrafisz zrozumieć, że nie wszyscy żyją tylko w jednym kraju? potrafisz zrozumieć, że nie wszyscy cały czas do komunikacji używają jedynie telefonu (njuzflasz - są alternatywne formy kontaktu nie wymagające telefonu a tym bardziej wydumanych abonamentów)... widocznie nie...solidburn pisze:Ile masz lat ? jesteś osobą żyjąca wśród innych ludzi ? kontaktujesz się ze światem zewnętrznym regularnie ? 3 miesiące offline podróż w zaświaty ? skąd bierzesz te swoje przykłady ? potrafisz 3 miesiące żyć przykładowo bez karty do konta? bez gazu ? , prądu ? bez internetu? i całej cywilizacji gdzie wtedy przebywasz ?
a można po polsku? to podaj mi przykład abo za 15pln miesięcznie, bez rocznego zobowiązania spełniającego moje wymagania? a! i pomimo tego, że mam DG załóżmy, że jestem zwykłym kowalskim z ulicy nie rzucającym regonem na lewo i prawo... wszak podobno chcesz rozwiązania uniwersalne dla wszystkich...solidburn pisze:Porównuj Abonament nie żadne nju i inne no limit bo one są 2-3x droższe
od abonamentu zwykłego ,troszkę wszystkiego i 57zł obowiązkowo a za ta kasę można mieć ho ho
To telefon i jego utrzymanie jest/ było za darmo?bo tak piszesz...z tego co wiem zawsze było płatne, zawsze cos musisz zapłącić jak chcesz używać lub mieć.. jedni musowo co m-c inni np.co 3 m-ce lub rzadziej,wszystko wg.potrzeb i woli własnej...galtom napisał/a:
Owszem , mozesz, ale zaby zuzyc to co sie ma na koncie I przez 3 miesiace nic nie wplacac, to najpierw trzeba na to konto wplacic... na jedno wychodzi.
Owszem ale łatwiej przeżyć stratę tych 200zł które już są zapłacone,niż i robić oczy na widok rachunku za telefon,a są tacy, ot zalety"abo(nie mówię o Tobie)..galtom napisał/a:
Wez poprawke, ze niektorzy maga nic nie wplacac jak wspiminalas na karte przez 3 miesiace bo maja tam 200 zl... I dzieciak moze wyzerowac.
W obu wypadkach mozna stracic kase I na SMS Premium nalezy uwazac.
Zastanawiam sie gdzie musiałabym trzymać telefon by go zgubić?w sumie utrata 50zł to mniejsza strata niż np.telefonu z abo obojętnie czy bedą blokować czy też nie..Niby da sie przelać kasę z pre-paida,ale wymaga to takich "zabiegów"i manipulacji że gra przysłowiowej świeczki często nie jest nawet warta...Tak sie składa że mój numer jest właśnie na złość zarejestrowany..i robię to od 2006r(różne opy)..Co do telefonu nie będę się "szczypać" za telefon co nowy kosztował mnie 230zł a teraz 200zł,po prostu kupię nowy albo wezmę któryś ze starszych co mam...tego fona to nawet policji nie chciałoby się pewnie szukać bo wart mniej niż 250zł...niektórzy dają dużo więcej za samą dopłatę przy braniu na abo...Co do simki zarejestrowana wiec mały problem dla mnie...A jak ktos nie rejestruje to i pewnie ma karty jednorazowego użytku tj.zużyje co ma i kupuje następny starter dla,niego to też średnia strata(w sumie to sam telefon a znam takich).galtom napisał/a:
Ale... jesli masz na koncie 50 zl I zgubisz telefon... to zapewne nie bedziesz miec juz 50 zl.
W przypadklu abo no limit jak zgubisz telefon to po pierwsze zaplacisz maks 29 (rozmowy) + 9 sms + net o ile ktos zdarzy wykorzystac. Kasy z konta nie da sie przelac, na pre paid cos takiego chyba bylo/jest? Telefon latwiej zablokowac I odzyskac numer - bo zawsze jest zarejestrowany a nie kazdy z uzytkonikow ma numer zarejestrowany na siebie (czesc nie chce tego robic, czesc nie wie ze powinna, czesc wie I nie ma obiekcji ale nie ma okazji- jak to wsrod ludzi... W kazdym razie taki uzytkownik ma klopot w razie utraty karty sim.
Serio?owszem używam premium ale w życiu nie wysłałam płatnego smsa na wróżkę czy pogodęgaltom napisał/a:
Wrózka, pogoda, super tapety na telefon![]()
Mówie ogólnie o abonamentach np.pechowcach,co dostali palpitacji serca na widok rachunku np.za net... itp.akcje jakie w abo sie o dziwo zdarzają(na kartę tylko tych co nie uważają) .Popatrz na to z tej strony masz nju i używasz neta musisz właczyc sobie pakiet albo będą cię kasować za transfer do tych 19zł(abo i muszisz właczyc pakiet zabawnegaltom napisał/a:
Konkretnie co Cie moze zaskoczyc??? Jakos nic nie przychodzi mi do glowy.... choc nie przepraszam, przychodzi...
Juz kilka razy zdarzalo sie (w Play), ze z roznych powodow byly jakies drobne klopoty techniczne z polaczeniami.
Bez jaj,jak jadę za granicę to a.biorę kilka zdrapek(6 lub wiecej po 50zł) tak na "wszelki wypadek"(nie mam 5latek by jechać w podróż bez wcześniejszego przygotowania i dlatego biorę z sobą też wiecej niż jeden fon by kart zbyt czesto nie przekłądać poza tym rodzina dzwoni na mój numer ja nie muszę z niego dzwonić...)oprócz doładowanie telefonu,b.liczę sie z tym że jak jestem poza unią to kupuję lokalny pre paid i "koszta mnie to lotto"płacę wg.potrzeb i faktycznego zużycia..,c.jak dzwonie za granicę(z Polski) to mam lyca mobile ewentualnie klucza,stawki są tam często niższe niż w abo..Po za tym na wyjazd biorę gotówkę by móc w razie czego coś dokupić (czeki npodrózne też sie używa a kasę i dokumentów pilnuje jak oka w głowie albo i lepiej...).Jak korzysta sie pre-paid to zawsze ma się zapasowe doładowania w portfelu i liczy koszta na poziomie średnio 300-400zł(zdrapka sie nigdy nie zmarnuje).Co do pejsbuka,nie ma tam konta(ani na tym podobnych portalach)inigdy w życiu tego nie używałam a nawet gdybym chciała to co za problem po powrocie wrzucić foty czy filmiki na neta?ops zapomniałam do zdjeć i filmików używam apartu który nie ma ani bt ani wi-fi tylko kabelek i komp czy lapek...a lapka z sobą nie biorę...Trzeba na gółwke upaść by korzystać z neta za granicą inaczej niz za pomocą lokalnych pre paidów...Co do likwidacji roamingu w uni jestem za podobno mamy wspólnotę dodam jeszcze powinni wyrównać urzędowo pensje żeby nie było że moja w polsce jest jest 4 razy mniejsza...galtom napisał/a:
Owszem, trzeba. Uruchomienie roaming w Nju zajmuje jakies 15 s. (wlacznie z zalogowaniem na konto) - kilkasz aktywuj I juz. Nie ma zadnego zabezpieczenia.
CO wiecej, jak pojedziesz z karta za granice I zle policzysz (a nie daj boze cos sie stanie), to jak zabraknie ci srodkow (jak w tym nieszczesnym srdoku lasu w nocy gdy brakuje paliwa) to d@@a... porzy abonamecie masz prog zobowiazania I mozesz wydzownic troche wiecej.
Przyzjanaje, kazdy kij ma dwa konce. W Prepaid jesli sie nie kontrolujesz wydasz 50 zl na karcie I koniec, wracajac z zagranicznej wycieczki z abo, mozna sie zdziwic widzac ile kosztowaly nas rozmowy z mamusia I wysylanie zdjec na FB - ale na debilizm nie ma lekarstwa.
Na pocieszenie moge napisac, ze sa szanse iz argument ten upadnie juz w przyszlym roku, gdy roaming wew. EU zostanie zlikwidowany - DAJ BOZE!!!!
Nie potrafię sobie wyobrazić zwykłego kowalskiego 3 miesiące offline bez znaczenia w jakim kraju, też wyciągasz baterie z tel na 3 miesiące ?wojciech pisze:
omfg... a potrafisz zrozumieć, że nie wszyscy żyją tylko w jednym kraju? potrafisz zrozumieć, że nie wszyscy cały czas do komunikacji używają jedynie telefonu (njuzflasz - są alternatywne formy kontaktu nie wymagające telefonu a tym bardziej wydumanych abonamentów)... widocznie nie...
wojciech pisze:
a można po polsku? to podaj mi przykład abo za 15pln miesięcznie, bez rocznego zobowiązania spełniającego moje wymagania? a! i pomimo tego, że mam DG załóżmy, że jestem zwykłym kowalskim z ulicy nie rzucającym regonem na lewo i prawo... wszak podobno chcesz rozwiązania uniwersalne dla wszystkich...