• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #654001  autor: kozak135
 11 sie 2013, 10:56
Witam
Mam problem z telefonem, a dokładnie z kartą pamięci. Zaraz po zakupie telefon nie czytał mi karty pamięci, pokombinowałem, porestartowałem i pomogło dopiero jak zrobiłem zdjęcie- znalazł kartę pamięci i dane na niej.
Teraz znowu ten sam problem, tylko nic nie pomaga. Było ok dopóki nie skopiowałem na kartę pamięci muzyki przez USB. Po odłączeniu od komputera najpierw widział kartę jakoby była pusta, po wyłączeniu i włączeniu telefonu- wcale nie widzi karty...
Aplikacje zainstalowane na karcie działają, ale teraz jak jej nie czyta, to nowe rzeczy instaluje w pamięci telefonu, czy tam na tym nośniku USB
Dzisiaj po podłączeniu karty przez adapter do komputera, wyskakuje komunikat: "Przed użyciem dysku znajdującego się w stacji dysków H: musisz go sformatować"... Mam tam sporo zdjęć, muzyki i innych danych, których nie chcę stracić. Jest opcja żeby jakoś temu zaradzić?
Z góry wielkie dzięki za pomoc
Pozdrawiam

#654008  autor: fortel
 11 sie 2013, 11:18
Możesz opisać tę kartę, jaka nazwa, jaka pojemność, jaka klasa, gdzie kupiłeś...bo wiesz, karta karcie nie równa ! :shock:

#654012  autor: darase
 11 sie 2013, 11:26
"Przed użyciem dysku
znajdującego się w stacji dysków H:
musisz go sformatować"...

Często tak mam, najlepiej skorzystaj z zewnętrznego czytnika lub podepnij telefon kablem do kompa i odczytaj kartę.

eCoal i nie ma problemu :-)

#654014  autor: kozak135
 11 sie 2013, 11:29
Kartę kupiłem na allegro w sklepie wolkom_pl
Kupiłem tam już kilka rzeczy i problemu nie było, tą kartę też używałem na 2 telefonach od marca chyba. Na tym drugim telefonie 2-3 tygodnie i było ok
Jest to karta GoodRAM micro sd 8gb, coś tego typu: http://allegro.pl/goodram-karta-pamieci ... 66319.html (o ile można tu podawać linki do zewnętrznych stron).
Chodzi mi głównie o to, czy można ominąć jakoś to formatowanie, przynajmniej chwilowo, żeby zgrać dane z niej na komputer, potem mogę formatować

[ Dodano: 2013-08-11, 11:32 ]
darase pisze: Często tak mam, najlepiej skorzystaj z zewnętrznego czytnika lub podepnij telefon kablem do kompa i odczytaj kartę.
Zewnętrzny nośnik- adapter- właśnie po jego podłączeniu z kartą do komputera wyskakuje ten komunikat
Podpięcie telefonu kablem nic nie daje, bo komputer nie widzi karty jak jest w telefonie.

[ Dodano: 2013-08-11, 21:40 ]
Po całym dniu zabawy udało mi się znaleźć pliki. Niestety musiałem zrobić to przez sformatowanie karty i przywrócenie danych. Niestety większość plików jest uszkodzona. Zdjęcia się nie otwierają- nieobsługiwany format. Muzyka- pisze na komputerze, że format nieobsługiwany, na telefon jak wgrałem to włącza się inna piosenka niż otwieram i to nie od początku tylko np w połowie się zaczyna.
Podobnie z plikami PDF- nie otwierają się
Wiecie, czy można to jakoś naprawić?