• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 16 z 54
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 54

#647219  autor: patrix-83
 15 lip 2013, 11:15
Ja nie wiem na co oni czekają z tym roamingiem T-mobile dla klientów Play, jak długo będą nam to włączać. Argument że trwają testy jest już przesiąknięty sarkazmem bo w końcu ileż mogą trwać testy-taki argument to można podnosić 20 lat i wmawiać ciągle swoim klientom że trwają testy.
Co najciekawsze to Play zwala winę na T-mobile a czemu? Bo tydzień temu zrobiłem oficjalne zgłoszenie w tej sprawie do BOK *500 Play i zapytałem co z roamingiem T-mobile. Pani mi odpowiedziała że pomimo że umowa jest podpisana między obiema stronami od lutego 2013r to T-mobie nie zdecydował się jeszcze na wpuszczenie klientów Play do swojej sieci gdyż trwają jeszcze rozmowy i negocjacje odnośnie modelu finansowego i technicznego tej obustronnej współpracy. Jedynie T-mobile wpuścił na testy pracowników operatora Play - tyle mi powiedziała konsultantka.
Jak myślicie, o co w tym wszystkim chodzi i czemu to tak trwa??? Czyżby Play negocjował również wpuszczenie klientów Play Online na sieć T-mobile i stąd te opóźnienia???

Edit:

Dziś,godzinę temu dzwoniłem do BOK *500 i konsultantka po konsultacji z przełożonym powiedziała mi że roaming T-mobile jest udostępniany od czerwca 2013 sukcesywnie i powoli klientom Play po kolei w każdym mieście. Oczywiście biorę to za blef bo jakby tak było to ktoś z was by to potwierdził na forum a nikt nic nie pisze aby mu uruchomiono ten roaming. Chyba że ktoś z was spróbuje się zalogować do T-mobile bo mnie nie wpuszcza???

#647320  autor: Handzol
 15 lip 2013, 15:54
Może coś w tym jest co mówi kolega wyżej. Zawsze próbując wybrać sieć T-mobile otrzymywałem komunikat: Karta SIM nie zezwala na połączenie z tą siecią (Samsung Galaxy s3). Przed chwilą sprawdziłem ponownie i telefon loguje się do T ale jedynie mogę wykonać połączenie alarmowe, w field tescie LAC i CID zgadza się z BTSem T niedaleko mnie. Jeżeli ktoś nie wierzy mogę wrzucić wieczorem filmik.

edit:

Teraz znowu komunikat że karta SIM nie zezwala na połączenie

#647385  autor: DanielR
 15 lip 2013, 19:13
Handzol pisze:telefon loguje się do T ale jedynie mogę wykonać połączenie alarmowe
Połączenia alarmowe to i ja mogę wykonywać z zasięgu T-Mobile, ale po kilku sekundach automatyczne i przełącza mnie z powrotem na Play.

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)

#647534  autor: Spacedust
 16 lip 2013, 10:42
To już dawno można było robić. Natomiast ciekawostką było to, że na BlackBerry SignalLoc pokazywał literkę R obok 3G SOS, a normalnie kiedyś jak nie można się było logować do Orange było samo 3G SOS.

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7

#653731  autor: bxx1
 09 sie 2013, 21:34
Ja dzisiaj miałem taką sytuacje,że podczas burzy telefon stracił zasięg macierzysty Playa,i dosłownie na kilkanaście sekund zalogował mi się sam do T-Mobile.Był tylko napis Era bez Play,bardzo dziwna sytuacja,ale zdążyłem włączyć celltracka,i wiem,że żadnej pomyłki nie było:)

#653732  autor: marcinek243
 09 sie 2013, 21:38
Echh. już prędzej t-mobile skończy networks niż dostaniemy ten roaming więc po co im jeszcze t-mobile :roll: ?

#653752  autor: panasz
 09 sie 2013, 23:06
Po konsolidacji sieci Orange i T-Mobile, roaming do PTC, już raczej nie będzie taki potrzebny. No bo po co skoro obie sieci będą miały taki sam zasięg....

#653755  autor: Spacedust
 09 sie 2013, 23:30
panasz pisze:Po konsolidacji sieci Orange i T-Mobile, roaming do PTC, już raczej nie będzie taki potrzebny. No bo po co skoro obie sieci będą miały taki sam zasięg....
Dokładnie i wtedy nas wpuszczą, bo do reklamy pójdzie, że PLAY jest teraz w zasięgu 4-ech sieci. Od razu 10-ciu nowych celebrytów i jakieś 3 miliony klientów więcej :)

#653763  autor: Pablo-1986
 10 sie 2013, 00:27
Mi karta Play zalogowała się do Networks (Orange umts 900). Głos i data działają bez problemów. Lokalizacja: pow Krosno Odrzańskie, gmina Bobrowice, Janiszowice.

Dobry humor podstawą dnia.

#653857  autor: MaciejM
 10 sie 2013, 17:34
Kupiłem starter Play by zobaczyć jak ta sieć działa. Taryfa Lubię to! doładowałem za 50 zł. W Roamingu telefonem rzuca po sieciach. Jak jest zalogowany w Orange to zrzuca do Plusa. Kilka minut będzie w Plusie po chwili wraca do Orange. Gdy nie robimy absolutnie nic (żadnych rozmów, smsów, internetu) wtedy telefon jest w Plusie bądź w Orange cały czas.

Gdy korzystamy z transmisji w Orange co chwilę rozłącza z internetem i łączy jeszcze raz, nie jest to wina Orange, bo na karcie Orange wszystko działa idealnie.
W Plusie jest trochę lepiej, rozłącza ale nie tak często.

Rozmowy działają bez zarzutu.

Sieć macierzysta Play można śmiało powiedzieć TRAGEDIA. Po włączonej transmisji danych nawet gdy ekran jest wyłączony i włączona jest tylko synchronizacja bateria bardzo szybko się rozładowuje. Problem nie występuje na sieci Orange i Plusa.

Transmisja danych jak na czasy 5 lat temu można powiedzieć, że działa dobrze, ale nie dzisiaj. Play z zasięgiem -75 do -80 dBm z ECIO -4 osiąga oszałamiające transfery od 512 kb/s do 2.5 mb/s. Gdzie Orange z sygnałem -70 dBm z ECIO -3 ponad 10 mb/s. Plus z sygnałem -85 dBm ECIO -3 prawie 16 mb/s na HSPA+

O GSMie na 900 mhz w Play szkoda nerwów by pisać. Rozmowy rwie, przerywa, coś gulgocze :-D

Lepiej byłoby gdyby Play budował sieć tylko 3G. W swojej ofercie oferowałby telefony 3G, a GSM po roamingu.

W Białymstoku Play do swoich 3-sektorowych Node B ma doprowadzoną radiolinię tylko 20 mb/s i to w ścisłym centrum miasta.

#653861  autor: MaciejM
 10 sie 2013, 17:48
agaak, Wtedy "wyrzuci" z Orange. Zasięg będzie, zadzwonić zadzwonisz, ale nikt do Ciebie się nie dodzwoni lub będzie rzucać po okolicznych stacjach. Taka sytuacja jest jak wymusisz Orange.
T-Mobile i Orange tylko sobie mają mało pasma dla U900, a co powiedzieć o Play.

Co jak co, ale z Playem ktoś powinien zrobić porządek. Śmiechem żartem Play będzie "wisiał" na roamingu do 2020 :-D

#653863  autor: Quetzal
 10 sie 2013, 17:56
MaciejM pisze: Sieć macierzysta Play można śmiało powiedzieć TRAGEDIA.
Mam dokładnie odwrotne zdanie
MaciejM pisze: Lepiej byłoby gdyby Play budował sieć tylko 3G. W swojej ofercie oferowałby telefony 3G, a GSM po roamingu.
Play pierwotnie budował sieć dokładnie wg twojej koncepcji, jednak zmienili zdanie.

po 1. Ponad połowa klientów Playa to pre-paid, a dla takich osób nei ma znaczenia jakie telefony ma operator (zwłaszcza, że jak wszyscy pamiętamy Play jako jedyna sieć w Polsce ma zasięg i telefony 4g ;-) ).

po 2. wiele osób wciąż korzysta i kupuje najprostsze telefony 2g

po 3. wiele osób mających telefony 3g włącza tryb 2g z uwagi na problemy z baterią/zasięgiem

#653874  autor: Artur051
 10 sie 2013, 18:22
Quetzal pisze:Mam dokładnie odwrotne zdanie
Ja też. ;).

Obecnie porównując data w Orange i Playu nie mogę złego słowa na Play-a powiedzieć. Czemu? W Orange wszędzie w pomieszczeniach mam EDGE. W Playu zasięg lepszy ;).

#653904  autor: MaciejM
 10 sie 2013, 19:40
Nie twierdzę iż Play jest wszędzie tragiczny. W Białymstoku działa to tak jak opisałem. Tutaj działa już NetWorks! na U900, oraz Plus ma gęsto zasiane Aero2 teraz wziął się za modernizację.

Pod względem jakości i zasięgu tutaj Play nie dorasta do konkurentów

#653911  autor: marcinek243
 10 sie 2013, 20:56
MaciejM pisze: O GSMie na 900 mhz w Play szkoda nerwów by pisać. Rozmowy rwie, przerywa, coś gulgocze :-D
Ja nigdy niczego takiego nie doświadczyłem ale może to zasługa że większość miast mojego rozmiaru dzieli gsm jeszcze z U900.
MaciejM pisze:Plus ma gęsto zasiane Aero2 teraz wziął się za modernizację.
Do którego play i tak nie ma dostępu. :(

Mam telefon ustawiony sztywno na 3g i jak play znika to w 90% trzyma się Orange na u900 lub 2100

#653925  autor: MaciejM
 10 sie 2013, 22:24
marcinek243, w sumie dobrze, że Play nie ma dostępu do Aero2 :mrgreen: przynajmniej internet działa dobrze w Aero2. Minimum 5 mb/s, a z ECIO <-5 można śmiało mieć 10 mb/s
Czego niestety w Networks! nie zobaczymy :evil: T-Mobile oraz Orange na niecałą nośną, do tego dojdzie Play.

Sieć, która jest na rynku 6 lat, powinna pokryć kraj choć w zasięgu GSM.

#653933  autor: pakierhakierxd
 10 sie 2013, 23:02
Już nie przesadzaj nie jest tak źle,w większości miejsc jestem na zasięgu Play(najczęściej 3g).Ma mniej nadajników od innych ale zauważ że pozostałe sieci są już ok. 15 lat ...

[ Dodano: 2013-08-10, 23:02 ]
Play podpiera się roamingiem,który jak dla mnie chodzi ok :-)

[ Dodano: 2013-08-10, 23:02 ]
Ale to wszystko zależy od lokalizacji :D

[ Dodano: 2013-08-10, 23:03 ]
U mnie w domu Play jako jedyny łapie 3g i mam szybkiego neta jak coś,inni tylko 2g !!

Pozdrawiam :)

#653936  autor: MaciejM
 10 sie 2013, 23:09
pakierhakierxd, wiem jak to działa w Supraślu :) Było u was Aero2, ale obecnie nie działa. Zasięg w domu masz dzięki U900 od Playa :mrgreen:

#653946  autor: pakierhakierxd
 10 sie 2013, 23:42
Nie tylko U900 ale też U2100 ;-),sprawdzane netmonitorem :D

[ Dodano: 2013-08-10, 23:43 ]
Ciekawe jak z Lte Plusa u mnie jest ;-),jak za jakiś czas kupię sprzęt to się przekonam :D

[ Dodano: 2013-08-10, 23:43 ]
Wg btsearch nadajniki są 2 lte i 1 jest położony bliżej niż Playowy,powinno być przez to lepiej ;-)

Pozdrawiam :)

#653971  autor: user_delete19
 11 sie 2013, 09:09
Artur051 pisze:Ja też. .

Obecnie porównując data w Orange i Playu nie mogę złego słowa na Play-a powiedzieć. Czemu? W Orange wszędzie w pomieszczeniach mam EDGE. W Playu zasięg lepszy .
A ja mam mieszane uczucia :p

Generalnie internet w Play działa lepiej, ale... wczoraj byłem na pewnym koncercie w Krakowie i gdyby nie drugi telefon z OFnK to nawet nie to, że nie miałbym internetu - ba! w ogóle nie dało się nigdzie dodzwonić/wysłać sms z Play... roaming jakoś automagicznie nie działał =,=

No tak, ale jednak sytuacja raczej ekstremalna a Play na nadmiarową pojemność sieci nie narzeka, więc ten jeden wypadek można im wybaczyć ;-)
  • Strona 16 z 54
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 54
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16