• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows

#653008  autor: Xy
 06 sie 2013, 22:19
To było zbyt proste do znalezienia, a ja kopałem gdzieś w ukrytych obszarach ustawień. Dzięki. Pozwolisz (pozwolicie), że od czasu do czasu będę was nękał pytaniami odnośnie Lumii? Jeszcze jej nie opanowałem do końca i pewnie będą wątpliwości ;-)

[ Dodano: 9 Sierpień 2013, 14:41 ]
Kilka dni z Lumią i kilka spostrzeżeń nowego użytkownika.

Plusy:
+ czas pracy na baterii wynosi około dwa dni. W tym czasie wykonałem rozmowy na łączny czas około 3h, kilka smsów, przeglądanie Internetu (sieć 2G bo marny zasięg), kilka testowych zdjęć, jeden 9 minutowy filmik. Bateria po podłączeniu do ładowarki miała ~20% energii.
+ jakość rozmów nie powala na kolana ale też nie jest jakaś fatalna. Subiektywnie słyszę rozmówcę lepiej niż przez Xperię Neo (mówimy o rozmowie bez HD Voice). Ja jestem słyszany tak samo jak wcześniej czyli dobrze.
+ cięższy telefon to dla mnie zaleta. Wiem, że trzymam urządzenie, a nie zabawkę dlatego wysoka masa w plusach.
+ Rozmiary są duże i nie można już obsłużyć całego ekranu jedną ręką tak, jak się to udawało w Neo. W zasadzie powinno być +/- ale trzymanie telefonu jest pewne i wygodne więc plusujemy.
+ użyte materiały i jakość wykonania.
+ obsługa klawiatury podczas pisania smsów, wpisywania adresu, itp...
+ niezwykle płynnie i szybko działający system
+ szybki Bluetooth 3.0
+ zdecydowanie lepiej łapie i trzyma zasięg niż Xperia Neo. Tam, gdzie często bywam mam określone miejsca gdzie zasięg jest i gdzie nie ma. Dla Lumii jest zdecydowanie mniej białych plam.

Przejdźmy do minusów:
- film nagrany w 1080p tnie się w telefonie i płynne odtworzenie jest niemożliwe (Snapdragon 2 x 1,5Ghz, 1 GB RAM, Adreno 225) czyli WTF?
- zdjęcia z aparatu na ekranie Nokii wydają się nieostre mimo, że na komputerze są bardzo dobrej jakości.
- mało ustawień aparatu (mi bardzo brakuje rodzaju pomiaru światła (punktowy, średni, centralnie ważony)). Bez panoram się jakoś obejdę, programów tematycznych nie używałem.
- nie mogę przesłać pliku wideo przez Bluetooth
- w nocy AMOLED mimo ściemnienia dalej daje po oczach
- bardzo trudno zdjąć pokrywę baterii (chociaż może to zaleta?)

Póki co tyle. Dalsze obserwacje in progress :-)

EDYCJA:
Ogólnie z tym filmikiem coś jest nie tak. Tnie się na telefonie i na komputerze. Wybrałem do nagrywania jakość 1080p i tak się krzaczy.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71