• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #645847  autor: DanielR
 09 lip 2013, 16:25
Temat bardziej jako ciekawostka na tzw. sezon ogórkowy. Chociaż może się i komuś przyda.

Ostaniu coś mnie tknęło i trochę pospacerowałem sobie wirtualnie przy pomocy Google Maps po terenie obwodu. I tak ze zwykłej ciekawości nasunęło mi się pytanie. Jak to jest z sieciami komórkowymi na tym terenie? Chodzi mi ogólnie o ich jakość, zasięg - nie tylko przy granicy z Polską. Pytam osoby które tam były. MegaFon, MTS, Beeline, TELE2 - którą z nich wybrać?

Wiem, że pewnie na oficjalnych stronach sieci znalazłbym mapę zasięgu, ale bardziej chodzi mi ostan faktyczny, a nie propagandę operatorów. Po jakichś rosyjskich forach też nie chce mi się szukać, bo i za bardzo nie wiedziałbym gdzie.

A czy Wy macie jakieś doświadczenia np. z wycieczek w ten rejon? Czekam na wpisy... :wink:

PS Nie za bardzo wiedziałem, gdzie umieścić taki temat. Jeśli to zły dział, prosiłbym o przesuniecie.

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)

#645854  autor: M a r c i n
 09 lip 2013, 16:44
10 km od granicy łapie zasięg z Rosji :)

Obrazek

#645930  autor: aquick
 09 lip 2013, 21:09
W Trójmieście i Półwyspie Helskim rosyjskie sieci pojawiają się przy wyszukiwaniu jako dostępne (przoduje Beeline), ale raczej bez możliwości zalogowania z powodu odległości.

Obrazek

#645963  autor: heniekpro2
 09 lip 2013, 22:37
Wiżajny - z tej miejscowości spokojnie złapiesz rosyjską sieć ;) jak tam bywam na urlopie to często dostaję sms o treści "Welcome in Sankt Petersburg... coś tam, coś tam" ;)

#647645  autor: DanielR
 16 lip 2013, 16:15
heniekpro2 pisze:Sankt Petersburg
:?: :!: Poważnie?
Mnie bardziej jednak chodzi o Obwód kaliningradzki. :)

[ Dodano: 2013-07-16, 16:15 ]

A, gdyby to kogoś interesowało. Ponieważ miałem chwilę wolnego czasu i chęci, więc przez ostanie kilkadziesiąt minut potrudziłem się, by poszperać po stronach rosyjskich sieci i oto efekty:
- MegaFon,
- MTS,
- Beeline (z rozwijanej listy należy wybrać "Калининград и область"),
- TELE2 (w okienku wystarczy wpisać "Калининград и область").

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)

#647812  autor: panish
 17 lip 2013, 01:21
Ja często bywam kilka km od granicy, na wysokości Braniewa. Jako, że mam Orange, której sygnał tutaj jest taki, że pożal się Boże, kilka razy automatycznie przełączało mnie na ruskiego operatora. I w 90zdecydowanie najczęściej było to Beeline, czasem TELE2 albo MTS.

Żeby nie tworzyć nowego tematu - ktoś orientuje się, z kolei jaka polska sieć ma najlepszy zasięg pod granicą z Obwodem? Znajomy ma w T-Mobile i tam gdzie u mnie są dziury, on może komfortowo rozmawiać. A jak z Play'em i Plusem?