• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Czy po modernizacji NetworkS! w Szczecinie odczułeś różnicę?

Polepszył się tylko zasięg sieci 2G/3G
Brak głosów
0%
Polepszył się zasięg, ale także jakość rozmów i szybkość Internetu, stabilność sieci
4
57%
Nic się nie zmieniło, poza utrudnieniami przy "strojeniu anten"
1
14%
Zasięg sieci jest słabszy niż przed modernizacją
Brak głosów
0%
Zasięg sieci jest słabszy, ale także jakość rozmów i szybkosć Internetu jest gorsza, są problemy z działaniem telefonów
Brak głosów
0%
Konfiguracja sieci woła o pomstę do Nieba
2
29%
 #646942  autor: kowcio
 14 lip 2013, 10:33
Szczecin był pierwszym miastem w Polsce, który został wyposażony w najnowocześniejszą sieć w Europie (tak, najnowocześniejszą, mimo że nie ma LTE - ale to nie ja stwierdzam, tylko inni, mądrzejsi).
Ja założyłem ten temat tylko dlatego, aby się dowiedzieć, jak to działa w rzeczywistości. W Wielu tematach był poruszany ten wątek.
Czy ta modernizacja faktycznie poprawiła działanie sieci (zwiększyła się jakość: rozmów, szybkość/ jakość Internetu), czy tylko zwiększył się zasięg i nie zauważyliscie nic innego?
Jak wyglada 3G w Szczecinie, czy wewnątrz budynkach jest dobry zasięg, czy tak jak było? A bywało różnie ;)
No i jak są wspólne nadajniki NetworkS!, to powiedzmy mam telefon A i telefon B, są one w sieci T-Mobile i w Orange, czy telefon A i B będąc w tym samym miejscu korzysta z dokładnie tej samej lokalizacji, anteny, sektoru i danych CID, LAC? Ja trochę przespałem ostatnio ten temat na forum, a teraz ciężko jest mi ogarnąć tyle stron, więc postanowiłem wydzielić dyskusję do osobnego tematu, zeby było wszystko w jednym miejscu.

Poza tym, podczas modernizacji odnotowaliscie jakieś problemy?

PS. Interesuje mnie tylko Szczecin z tego względu, że to jest duże miasto i chcę zobaczyć, czy takie przedsięwzięcie w tak dużym mieście się udało.
Ostatnio zmieniony 14 lip 2013, 13:07 przez kowcio, łącznie zmieniany 1 raz.

#646979  autor: zajadacz
 14 lip 2013, 12:39
W ankiecie brak opcji polepszył się zasięg, ale konfiguracja sieci ciągle jest skopana i potrafi zrywać połączenia. Zrobiło się w niektórych miejscach jak w T-Mobile. Stacje bazowe spadki po T-Mobile zazwyczaj w bardzo wysokich lokalizacjach i przetiltowane. Ponadto w U900 jest jeszcze większa kicha, zasięg ok, ale parametr Ec woła o pomstę. RCU powinny być pod antenami w tym paśmie. Co więcej konfiguracja sieci dla U900 jest jakaś dziwna. W teorii ma to mieć taki sam zasięg jak G900, ale telefon kurczowo trzyma się U2100 i automatycznie nie przełącza się na U900, a do G900. Jeśli załapie U900 to po dłuższym czasie. Wybranie tylko UMTS częściowo załatwia sprawę, bo mój HTC desire Z ma jakieś problemy w takim trybie i potrafi się zawiesić, lub zrestartować (!). Dużo fajniej jest z Nokią 5230, bo mogę sobie wybrać sieć PL 34.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#646987  autor: kowcio
 14 lip 2013, 13:10
Dodałem opcję do ankiety. Tak na szybko to robiłem :D czyli jest tak jak myślałem :/ zasięg lepszy, ale konfiguracja nawet po tej ich optymalizacji będzie kijowa.
To problem jest tego typu, ze soft HTC nie wyświetla PL 34 tylko jako Orange i T Mobile, a ta Nokia ma stary soft i pokazuje tego nowego twora (tylko u900, dobrze rozumiem)?
No mogli dać to osobno i tyle. Jako użytkownik Play chciałbym mieć dostęp do tylko u900 i tak wybrać :)

#646992  autor: zajadacz
 14 lip 2013, 13:22
Jeżeli chodzi o U900 to nie jestem w stanie powiedzieć, czy problem leży w moim telefonie, który może mieć problemy jak do wyboru ma U2100, U900 i GSM, czy też może konfiguracja sieci jest nie taka. Ogólnie to powinno to działać tak, że jak sygnał U2100 spada na 1-2 kreski, albo EC rośnie powyżej 10-12 to natychmiast przełącza do U900. A teraz to zachowuje się to bardzo dziwnie, skok potrafi być od zera kresek z widoczną literką H na wyświetlaczu do maxa zasięgu, czyli przełącza na U900 zdecydowanie zbyt późno. No i nie rozumiem czemu niektórzy tu na forum pisali, że zasięg U900 jest porównywalny z G900. Tak to na pewno nie jest, U900 ma odczuwalnie mniejszy zasięg.

Zdjęcia stacji bazowych

#646995  autor: kowcio
 14 lip 2013, 13:28
To zależy od konfiguracji sieci. I powinno byc tak jak mówisz, ale np. w Plusie też nie jest tak kolorowo. Jak wymuszę UMTS to gdy np. wejdę do budynku, to telefon potrafi być chwilę całkowicie wylogowany z sieci, a po chwili pojawia się pełny lub prawie pełny U900 ;)

#647002  autor: Ricki1980
 14 lip 2013, 13:57
Szkoda, ze tylko mowa o Szczecinie, ale uważam iż ankieta nie jest do końca właściwa. Powinien byc podział na Orange i T-Mobile na zasięgu Networks. Osobiście w moim miejscu zamieszkania sygnał 3G Orange pogorszył się, a 2G został bez zmian. Obiekt pozostał ten sam wiec coś musiano zmienić w systemie antenowym. Za to T-Mobile polepszył się w 3G, bo wcześniej sygnał był tylko przy oknie, a teraz jest jak w Orange. Jak widać na tym przykładzie abonenci jednej sieci będą się cieszyć ze znaczka 3G, że w ogóle pojawił, a drudzy narzekać na siłę sygnału po modernizacji, znów w innej części miasta abonenci obu sieci są wniebowzięci, bo w końcu zyskali stabilne 3G. Jedno co mogę powiedzieć to bedąc w Lesznie i Rawiczu w sieci Networks poprawiły się znacznie transfery i nawet w ciągu dnia można osiągnąć minimum 4-5 Mbit, a w nocy 2-3x więcej.

#647021  autor: grzegorz0plonka
 14 lip 2013, 14:59
U nas w Murzasichlu kilkanaście lat miałem zasięgiem fatalnie i bardzo często przerywało rozmowy. Zawsze miałem 1-3 kreski zasięgu w telefonie.
Logowało się jedyny stacji bazowy Kasprowy wierch. A zasięgu 3G nie było mowy, miałem jednego 1 kreską zasięgu telefonie i logowało się Toporowa Cyrhla 37.

Po wykonaniu modernizacji poszły naprawdę rewelacyjny.
Po pierwsze, dużo polepszył zasięg i już mam zasięgiem aż pełno kresek w telefonie i wynosi aż 55 dbm na gsm.
Po drugie, połączenie rozmowy naprawdę całkiem dobrze wychodzi. Wielokrotnie rozmawiałem 30 minut a nawet 1 godzinie. Nie ma już poważnie przerywanie połączeń rozmowy. Czasami przerywało rozmowy.

Po trzeci, Jeśli chodzi o mobilny Internet to naprawdę rewelacja!!!! Czegoś jeszcze nie spodziewałem super prędkości Internetu.
Od poł roku czasu po modernizacji nadal osiągają prędkości 10-22 mb/s.
Przeciążenia sieci niestety trochę pojawiły się. Ale nadal nie jest tragicznie.

Od październiku do lutego jeszcze nie było super stabilności zasięgu.
Raz minimalnie pogorsza a raz powrotem do normy. Pewnie była sesja strojeniu anten.

Od marcu do dziś stacja bazowy pracują już BEZ ZARZUTY!!!!
Niesamowity niezawodny, ani razu nie miałem jakiego przerwy działania sieci.
Nie ma już ani razu pogorszenie zasięgu.
Po prostu chodzą non stop.

Jedyny niestety pozostał nietypowy stacji bazowy Poronin który wynosi 5-8 mb/s przez HSPA+ DC. A jak włączyli u900 w Poroninie to identycznie prędkości 5-8 mb/s. Ogóle nie rozumiem tego, ze po co dali DC jak słaba radiolinie.
T-mobile i orange uznali wszystko porządku.

Treści jest długi i mogą znajdować nie gramatycznie po polsku.

#647031  autor: zajadacz
 14 lip 2013, 15:32
@kowcio: Dokładnie to samo jest u mnie z U900 Orange. Całkiem znika U2100 i zanim złapie U900 to trwa to trochę, albo nawet "po drodze" przejdzie przez GSM, a wtedy trwa to jeszcze dłużej żeby złapało U900. Telefon mam z cały czas aktywną transmisją danych.

@grzegorz0plonka: Jeżeli chodzi o zasięg to jest znaczna poprawa. U siebie w domu w Szczecinie przed N! mogłem tylko pomarzyć o UMTS Orange w całym domu, miałem tylko w jednym pokoju przy oknie. Zresztą wtedy potrafiło zrywać połączenia, ale dlatego, że nawet zasięg GSM był bardzo słaby. Teraz ilościowo patrząc to zasięg w całym Szczecinie jest dużo lepszy, ale dużo częściej bywają problemy z płynną transmisją danych w ruchu, np. jak jadę samochodem jako pasażer. Przed N! działało to dużo lepiej. Rozmowy jeśli telefon jest w trybie automatycznym GSM/UMTS działają ok, jak jest problem to sieć przerzuca do GSM i jakoś działa. Największy problem z rozmowami jest jak ustawię tylko UMTS to wtedy czasem zrywa przy przejściach z jednej stacji bazowej na drugą, albo przy zmianie U2100 <-> U900 mocne skopane handovery są.

Zdjęcia stacji bazowych

#647114  autor: tomi81
 14 lip 2013, 20:06
zajadacz pisze:Jeżeli chodzi o U900 to nie jestem w stanie powiedzieć, czy problem leży w moim telefonie, który może mieć problemy jak do wyboru ma U2100, U900 i GSM, czy też może konfiguracja sieci jest nie taka. Ogólnie to powinno to działać tak, że jak sygnał U2100 spada na 1-2 kreski, albo EC rośnie powyżej 10-12 to natychmiast przełącza do U900. A teraz to zachowuje się to bardzo dziwnie, skok potrafi być od zera kresek z widoczną literką H na wyświetlaczu do maxa zasięgu, czyli przełącza na U900 zdecydowanie zbyt późno. No i nie rozumiem czemu niektórzy tu na forum pisali, że zasięg U900 jest porównywalny z G900. Tak to na pewno nie jest, U900 ma odczuwalnie mniejszy zasięg.
Na Sgs3, Xperii P, Sgs2 jest tak samo - siec PL34 nie jest widoczna w wyszukiwaniu (nie to co w symbianowych nokiach:-) Co do samego handovera z 2100 na 900 - myśle, ze bedzie on opóźniony na maxa (na ile pozwolą parametry jakościowe na 2100), wszystko to z racji zasobów (po 3 nosne na każdego opa na 2100 przy jednej nosnej na 900 na dwóch opow + playowicze), na miejscu N! przynajmniej ja bym tak zrobił. Nie zmienia to faktu ze w takich lokalizacjach (ginace 2100), w mojej opinii, powinny zostać wybudowane kolejne Nody na 2100 - ale to już nie nam o tym decydować ;-)

#647134  autor: grzegorz0plonka
 14 lip 2013, 21:19
zajadacz pisze:@kowcio: Dokładnie to samo jest u mnie z U900 Orange. Całkiem znika U2100 i zanim złapie U900 to trwa to trochę, albo nawet "po drodze" przejdzie przez GSM, a wtedy trwa to jeszcze dłużej żeby złapało U900. Telefon mam z cały czas aktywną transmisją danych.

@grzegorz0plonka: Jeżeli chodzi o zasięg to jest znaczna poprawa. U siebie w domu w Szczecinie przed N! mogłem tylko pomarzyć o UMTS Orange w całym domu, miałem tylko w jednym pokoju przy oknie. Zresztą wtedy potrafiło zrywać połączenia, ale dlatego, że nawet zasięg GSM był bardzo słaby. Teraz ilościowo patrząc to zasięg w całym Szczecinie jest dużo lepszy, ale dużo częściej bywają problemy z płynną transmisją danych w ruchu, np. jak jadę samochodem jako pasażer. Przed N! działało to dużo lepiej. Rozmowy jeśli telefon jest w trybie automatycznym GSM/UMTS działają ok, jak jest problem to sieć przerzuca do GSM i jakoś działa. Największy problem z rozmowami jest jak ustawię tylko UMTS to wtedy czasem zrywa przy przejściach z jednej stacji bazowej na drugą, albo przy zmianie U2100 <-> U900 mocne skopane handovery są.
A moim telefonie xperia t nie przerzuca do U900. Jak udać się logować pod 900 to zaraz poleci na 2100. Widocznie tak android ustawiali. Jak zacznie rozmawiać to trzyma mi poziomie 3G.

#647175  autor: zajadacz
 14 lip 2013, 23:41
Pomyślałem trochę i nie rozumiem, czemu nie mogą w UMTS zrobić odpowiednika GSM-owego common BCCH. W GSM jest tak, że tylko 900 jest emitowane, a jak sygnał ze stacji bazowej jest wystarczająco silny to podczas rozmowy przełącza na GSM 1800. Czemu w UMTS nie może być tak, że telefon standardowo siedzi w U900, a jak RNC widzi, że telefon ma odpowiednio silny sygnał U2100 to podczas rozmowy/transmisji danych przerzuca do U2100? Technicznie niewykonalne czy będzie zjadać za dużo zasobów radiowych?

Zdjęcia stacji bazowych

#647181  autor: Edmund
 15 lip 2013, 01:03
zajadacz, wg mnie jest to technicznie niewykonalne, bo wg specyfikacji UMTS BCH (Broadcast Channel) jest zawsze rozgłaszany, a poza tym kanały pilotowe i kontrolne są potrzebne do synchronizacji i określania jakości sygnału.
Kolejną rzeczą jest to, że powodem zastosowania Common BCCH na stacji GSM 900 i 1800MHz jest zwiększenie jej pojemności, gdyż kanał stosowany do BCCH jest przeznaczany wtedy na rozmowę. W przypadku UMTS nie ma takiej potrzeby, gdyż UMTS jest zupełnie inaczej skonstruowany niż GSM.

Jeżeli coś źle napisałem, to niech to zostanie mi wybaczone. A jeżeli jest ktoś z większą wiedzą niż ja to niech mnie poprawi, albo rozszerzy moją wypowiedź :)

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#647184  autor: zajadacz
 15 lip 2013, 01:35
@Edmund: W Plusie w UMTS z tego co wiem to jest tak, że nośna danych nie jest normalnie widoczna, przełącza na nią tylko podczas transmisji danych. W UMTS Orange w okolicach Gdańska też tak było. Więc z UMTS 900 technicznie pewnie też tak się da. Problemem może być model budowy sieci. U900 to MOCN, a pozostałe pasma to MORAN, więc być może nie da się. Jak by cały wspólny UMTS leciał po PL 34 to pewnie dało by radę. Jeśli chodzi o GSM to zgadam się całkowicie.

Zdjęcia stacji bazowych

#647224  autor: Edmund
 15 lip 2013, 11:28
zajadacz, akurat nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że nośna do danych nie jest widoczna. W Orange i Plusie te nośne są widoczne (ja je wymuszam na modemie Huawei E3131), tylko w przypadku Orange (które nie było modernizowane w ramach NetWorks!) nie da się do nich zalogować jak nie prowadzisz transmisji danych (czyli masz tryb IDLE) i jak nie masz włączonego trybu PS.
Tak więc nośna 10564 do trybu CS i gdy nie prowadzisz transmisji danych, a nośne 10589 i 10614 do transmisji danych HSPA w trybie PS.

Ale faktycznie zauważyłeś ważną rzecz - że tryb MOCN może być problemem.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#647229  autor: zajadacz
 15 lip 2013, 11:44
@Edmund: Chyba o tym samym mówimy, ale innymi słowami. Przez nie jest widoczna rozumiem, że na netmonitorze w Nokii jest widoczna dopiero po zainicjowaniu transmisji (wtedy na nią automatycznie przerzuca). W trybie idle w ogóle jej nie widać. W Szczecinie cały czas było tak, że CS szło po jednej nośnej, podczas PS przerzucało na jedną z pozostałych dwóch. Te dwie pozostałe nośne było też widać zawsze w netmonitorze w idle, ale telefon na nich nie siedział w idle. W Gdańsku natomiast w idle w netmonitorze widziałem tylko nośną CS, ale i tak podczas transmisji przerzucało na którąś z dwóch pozostałych.

Zdjęcia stacji bazowych