auvi pisze:Pobranie większej paczki danych w tym pakiecie jest bardzo uciążliwe. Gdy włączyłem dziś do ściągnięcia plik 1 GB to zaczął iść przyzwoicie ~250 KB/s (czyli 2 Mbit/s). Po 15 minutach modem zresetował się, połączył ponownie i transfer od ponad pół godziny ciągnie się oscylując wokół 100 KB/s.
Speedtest pokazywał mi nawet 4 Mbit/s na modemie HSPA (w teorii do 7 Mbit/s), ale nie wierzę w takie realne transfery. Skoro prędkość oscyluje wokół 100 KB/s, to widzę tu jakieś celowe działanie.
Dodam, że przy połączeniu przez router, gdy jeden komputer pobiera duży plik, to drugi ma już problemy z otwarciem jakiejkolwiek strony.
Sam się przekonałem, że z tym pakietem 6 GB, to jest faktycznie jakiś "kapeć" nie wiem, czy tak jest u wszystkich, czy to zależy od nadajników w naszym kraju i gdzie kto mieszka
Gdy pobierany jest plik na dysk, to prędkość pobierania jest podobna do tej prędkości, którą mam wtedy gdy używam drugiej karty SIM w taryfie OFnK, ale problem pojawia się z otwieraniem stron internetowych w przeglądarce. Strony otwierają się bardzo wolno, gdy w tym czasie jest pobierany plik, a w OFnK takiego wolnego otwierania stron nie ma.
Kto wie, a może Orange, specjalnie wprowadziło takie utrudnienie, albo naprawdę bardzo dużo osób korzysta z tej promocji 6 GB za 6 zł

Motorola T205 -> Nokia 3210 -> Nokia 3510i -> Nokia 6230i -> Nokia 5230 -> Nokia 6230i -> Nokia 5310 XM-> Nokia 6303i Classic