• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#644276  autor: munio
 03 lip 2013, 08:16
Orange Ekspert pisze:Na chwilę obecną nie mamy w planach wdrożenia tej usługi. Jeśli coś się zmieni w tym temacie to będziemy informować bieżąco.

Pozdrawiam
Tomek
Orange Ekspert
No to chyba co niektórzy się zasmucili ;)

#644280  autor: DanielR
 03 lip 2013, 08:41
munio pisze:No to chyba co niektórzy się zasmucili ;)
Na pewno nie ja. Ta wypowiedź niczego nie wnosi. Typowa formułka przedstawiciela "niższego szczebla" tej sieci. Równie dobrze mogłoby jej w ogóle nie być.

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)

#644282  autor: Precelos
 03 lip 2013, 08:55
alkonauta pisze: dzis to jest tylko dodaatek do dotykowego ekranu.
dzis wszystko w tel ejst tylko dodatkiem, nie liczy sie ze ejst slaby zasieg wazne ze to dotyk
munio pisze:No to chyba co niektórzy się zasmucili
orange nigdy nie byl liderem inowacji

Obrazek

#644348  autor: kowcio
 03 lip 2013, 13:43
Precelos pisze: munio napisał/a:
No to chyba co niektórzy się zasmucili

orange nigdy nie byl liderem inowacji
Nie, powiem tyle, że gdyby była Idea, to HD Voice byłoby już rok temu. I ja też byłbym tylko w IDEI :) Play jakoś wprowadził zaraz po T-Mobile, odpowiedź była błyskawiczna. Nie wymagało to nakładu finansowego ani grzebania w sieci przez X czasu. No ale wprowadzą, bo im ludzie uciekną za kilka lat. Plus też nie chce wprowadzić, ale jak będzie taka potrzeba, to wprowadzą.

Były czasy, kiedy ludzie chcieli mieć cokolwiek (telefon). Są czasy, gdzie chcą mieć więcej za mniej. Będą czasy, kiedy będą chcieli mieć lepiej za mniej (będzie walka na jakość sieci i m.in. jakość połączeń - HD Voice). HD Voice wg mnie powinno byc już standardem od dawna. Tak jak w telewizji teraz mamy. Telewizor bez HD? nie da się już takiego kupić. A telefony nadal są i to dziwne, bo od tyyyylu lat kodeki rozmów się W OGÓLE nie zmieniły.

Orange - będziecie reklamować swoją sieć jako najnowocześniejszą po zakończeniu prac z T-Mobile? Bo teraz gdzieś widziałem na filmie że rzekomo budujecie NAJNOWOCZEŚNIEJSZĄ sieć w Europie. No ciekawe, najnowocześniejsza sieć bez HD Voice. To co to za nowoczesność. Tak jakbym kupił telewizor 42" ale CRT i o zwykłej SD rozdzielczości. Dokładnie tak.

#644363  autor: munio
 03 lip 2013, 15:07
Nie wiem czy obecnie ze wszystkich krajów gdzie sieć ma Orange, tylko w Polsce nie ma kodowania HD VOICE. W tym roku hd voice wprowadzono także w Orange na Słowacji.

Trochę śmieszy mnie to, że trzeba się prosić o tą usługę ;) Kiedyś operatorzy potrafili coś wcześniej wprowadzać (Orange), a jeszcze praktycznie urządzeń do obsługi danej usługi nie było.

#644442  autor: alkonauta
 03 lip 2013, 22:06
jesli mnie pamiec nie myli to PLUS jako ostatni zdecydowal sie na wprowadzenie EFR, ale w necie juz z tych lat zrodla sie nie znajdzie a tez EFR a FR to byla "przepasc" jesli chodzi o jakosc.

#645332  autor: bed
 07 lip 2013, 01:27
To przy HD Voice się tak trzeszczy jak ten pan? :P Pytam z ciekawości, bo nigdy z tego nie korzystałem.

#645364  autor: Vieslav
 07 lip 2013, 11:02
kowcio pisze: Orange - będziecie reklamować swoją sieć jako najnowocześniejszą po zakończeniu prac z T-Mobile? Bo teraz gdzieś widziałem na filmie że rzekomo budujecie NAJNOWOCZEŚNIEJSZĄ sieć w Europie.
Myślisz, że to będzie patologia pokroju pierwszej na świecie sieci 4G Play? :lol:

#645368  autor: pakierhakierxd
 07 lip 2013, 11:17
Przy Hd Voice jest lepsza jakość połączeń-w tej rozmowie wpierw masz rozmowę bez hd voice a gdzieś po minucie z wykorzystaniem hd voice,naprawdę czuć różnicę-sam widze różnicę jak rozmawiam z kolegą Play-Play.

Pozdrawiam :)

#645371  autor: DanielR
 07 lip 2013, 11:43
bed pisze: Pytam z ciekawości, bo nigdy z tego nie korzystałem.
Zauważ, że rozmowa była celowo przeprowadzona w bardzo trudnych warunkach - ruchliwa ulica, w celu maksymalnego przetestowania tej technologii. Oczywistym więc jest, że w warunkach bardziej spokojnych, np. na spacerze w parku, rezultaty będą znacznie lepsze. Jednak biorąc pod uwagę warunki przeprowadzenia testu, różnica na korzyść HD Voice jest wręcz przytłaczająca. :wink:

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)

#645376  autor: kowcio
 07 lip 2013, 12:33
Vieslav, rewolucja nie, ale wątpie, aby po modernizacji nie reklamowali się jako najnowocześniejsza sieć i w ogóle, z resztą juz o tym gadają. Więc po modernizacji pewnie będą reklamować się od strony technicznej. Dla mnie sieć komókowa która nie obsługuje HD Voice to nie jest w ogóle nowoczesna. Dodanie 3G na większości terenów nie uczyni z nich najnowocześniejszej sieci. Tak samo wymiana wszystkiego sprzętu. To dobry początek innowacyjności, ale musi ciągnąć za sobą jakeiś konsekwencje. Ale jestem przekonany, ze za rok po modernizacji będą odpalać HD Voice. To chyba naturalna kolej rzeczy i Plus też będzie chciał to uruchomić, tylko chyba teraz skupiają się na zasięgu i rozbudowie sieci, by wejść z kopyta - a nie jak w Play, zasięg HD Voice, że się tak wyrażę jest mocno ograniczony i jak to wprowadzali to niewiele sprzętu było na rynku (no i ludzie nie mieli telefonów kompatybilnych to już swoją drogą), ale u nich to normalne. :)
Czekam na te Orange, bo może ta modernizacja wyjdzie im na plus i będzie wreszcie wszystko solidnie działało. Być może bedę brał od nich domowy mobilny Internet gdy Freedom mi się skończy. Może coś fajnego mi zaproponują. Póki co w moim mieście od strony technicznej chyba najlepiej to wypada. Praktycznie wszystkie stacje są podłączone światłowodem, de facto lepiej niż Plus, który nadal ciągnie na radioliniach - ciekawi mnie czy przewidują stopniowe odejście od tych radiolinii - tylko to im blokuje prędkość przy LTE tak w zasadzie.

A co do HD Voice, to u mnie WSZYSCY bez wyjątku mówili, że nie chcą, że to zbędny bajer itd. Teraz nie wyobrażają sobie rozmawiać inaczej i nawet wiekszość osób mówi, że teraz znacznie krócej rozmawia z osobami, które mają telefon niespełniający wymogów lub są w innej sieci :) dlatego polecam gorąco przetestować jak to działa. Początki są dziwne, tak jakbyś włączył głośnomówiący i dźwięk jest taki naturalny, jakby ktoś Ci nawijał na ucho. A później to już przyjemność, raczej bez powrotu do zwykłej jakosci ;)

#687958  autor: bazooka
 05 sty 2014, 12:26
Chciałbym nieco odkopać temat i dowiedzieć się od Was, czy HD Voice można usłyszeć tylko przy włączony 3G czy coś źle zrozumiałem - przecież to kodowanie GSM i jak łączę się z kimś to android nie wyświetla mi zasięgu 3G :?:
Czy jak mam domyślnie wyłączony service 3G nie mogę usłyszeć tej jakości HD :?:
No i wreszcie trzecie pytanie - czy ktoś doświadczył już HD voice w NetWorks/Orange czy to jeszcze w powijakach :?:
P.S.
Nie należę do tych co narzekają na jakość rozmów w Orange, nawet wręcz odwrotnie, i pewnie po prostu nie wychwycę tej zmiany choć wiem, ze mój fonik ten kodek obsługuje :)

#687965  autor: Ricki1980
 05 sty 2014, 13:22
Orange o HD Voice może na razie pomarzyć. Z telefonów, które obsługują AMR-WB w GSM mogę polecić Nokie N8 lub E52 (ta tylko z softem T-Mobile). Na Androidzie nie spotkałem telefonu z HD Voice w trybie GSM. Nie wiem jak ogólnie na WP8 wspiera to Nokia teraz, ale testowany przeze mnie HTC również wspierał HD Voice jedynie w UMTS.

#687980  autor: ciekawy
 05 sty 2014, 13:53
Play już dawno ma HD Voice,T ma HD Voice chyba jeszcze przed modernizacją wprowadzili,a Orange modernizuje sieć i jeszcze nie ma HD Voice, bardzo ciekawe

#687984  autor: bazooka
 05 sty 2014, 14:01
...ale tylko 3G Play / 3G Play z tego co czytam - faktycznie, spore pokrycie terenu Polski :)
Czekamy więc z niecierpliwością na ukończenie modernizacji NetWorks - bo na tym to się chyba wszystko opiera...
Ciekawe jest jednak fakt, że prekursor HD Voice czyli o ile nie mylę się, Orange - może tak faktycznie zaniedbywać tę możliwość przewagi nad konkurencją - czyżby to nie było najważniejsze dla Orange :?:

#687986  autor: ciekawy
 05 sty 2014, 14:09
prekursorem HD Voice w Polsce jest T-Mobile,które przed modernizacją NetWorks,w trakcie i po ma dobry HD Voice,zaraz za T-Mobile jest Play, na końcu jest Orange,które nawet teraz po modernizacji nie ma dalej HD Voice i działa najgorzej na zasięgu 2G,gorzej nawet od Virgin na roamingu już nie mówiąc o różnicach między Plusem i T-Mobile,

mam wrażenie,że dla Orange najważniejsze jest żeby zarząd dobrze zarobił i żeby później przetransferować kase do Francji,a klientów zostwić ze źle działającym szmelcem, jak chcą za to płacić to niech płacą

#688000  autor: marcin1980
 05 sty 2014, 14:50
Częściowo HD Voice można usłyszeć po 2G w t-mobile. Jednak aby usłyszeć rozmowe w tej technologi i rozmówca i odbiorca muszą być w tej samej sieci i musza ich telefony obsługiwać ta technologie

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#688003  autor: Flash999
 05 sty 2014, 14:54
Nie pisz ogólnikami. Są miejsca gdzie Orange działa fantastycznie. Sam wspominam (pod względem infrastruktury, przed modernizacją) jak tylko w Orange mogłem pobierać przez EDGE pliki podczas jazdy. Play w roamingu Plusa zrywał ciągle połączenia. Teraz jeśli chodzi o Internet w Orange to nie mam dobrych doświadczeń przez zrywające połączenia OFnK i pakiety wakacyjne (lub świąteczne). Widzę wyraźną przewagę T-Mobile w tym zakresie.

Jakość rozmów zależy także od osoby do której dzwonimy (wiem z doświadczenia że jakość między dwiema osobami w roamingu Play nie powala). HD Voice pierwszy wprowadził T-Mobile. Następnie Play. Warto wspomnieć, że tylko w T-M kodek AMR-WB działa w GSM.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#688007  autor: ciekawy
 05 sty 2014, 15:17
jest w tym coś, dawno pisałem,że w 2G T-Mobile działa lepiej od Orange