• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #63690  autor: m_franczak
 27 mar 2006, 12:16
Witam wszystkich.
Spotkało mnie coś takiego.
Zadzwonił telefon (PLUSGSM) i sekretarka powiedziała tak: rozmowa na koszt odbierającego. Jeśli się zgadzasz wciśnij 1, jeśli nie wciśnij #.
Rozłączyłem się. Następnie próbowałem się z nim połączyć kilka razy ale nikt nie odbierał.

O co tu chodzi. Ktoś chciał mnie wkręcić?

Mario

#63691  autor: Kaczy
 27 mar 2006, 12:22
Ogólnie są takie możliwości, żeby dzwonić do kogoś na koszt odbierającego.

Wiem, że taka praktyka występuje w wielu krajach zagranicznych.
Np. dzwonisz z aparatu publicznego we Włoszech na specjalny darmowy numer i prosił o połączenie z wybranym numerem.
Wtedy operator łączy się z Tobą i mówi kto dzwoni i że za to zapłacisz. Ty decydujesz, czy chcesz odebrać czy nie.

Ps. Jak parę lat temu byłem we Włoszech korzystałem z tej opcji dzwoniąc do rodziców :smt005 :smt005

...::: Made for loneliness :::...

#63692  autor: Pawrzes
 27 mar 2006, 12:33
Ktoś poprostu skorzystał z usługi Pay4Me (pewnie robiąc sobie kawał czy się zgodzisz zapłacić za połączenie czy nie)
Więcej na temat tej usługi znajdzie tutaj: http://www.plusgsm.pl/uslugi/pay4me/

Pozdrawiam

#63706  autor: daniel
 27 mar 2006, 13:48
Kaczy pisze: Ps. Jak parę lat temu byłem we Włoszech korzystałem z tej opcji dzwoniąc do rodziców :smt005 :smt005
Ja dokladnie tak samo.
Bylem w miejscowosci Rimini :color:

Lights are blinding my eyes...

#63799  autor: kamil1221
 27 mar 2006, 21:13
ALe nie tylko budki telefoniczne we wloszech tak dzialaja - rowniez komorki - to znaczy na 100% siec TIM, bo co do Vodafone i WInd nie jestem pewien.
Czesto korzystalem z tej uslugi dzwoniac do mamy na telefon bo nie chcialem kasy marnowac - smsy do polski byly wazniejsze :wink:

A i tak po za tematem - spotkaliscie sie z tym ze jak kupujecie starter we wloszech to wlosi musza pokazac dowod, a obcokrajowcy paszport !! - dziwne.

#63802  autor: pantera
 27 mar 2006, 21:17
kamil1221 pisze:ALe nie tylko budki telefoniczne we wloszech tak dzialaja - rowniez komorki - to znaczy na 100% siec TIM, bo co do Vodafone i WInd nie jestem pewien.
Czesto korzystalem z tej uslugi dzwoniac do mamy na telefon bo nie chcialem kasy marnowac - smsy do polski byly wazniejsze :wink:

A i tak po za tematem - spotkaliscie sie z tym ze jak kupujecie starter we wloszech to wlosi musza pokazac dowod, a obcokrajowcy paszport !! - dziwne.
dozwolone od 18. lat ,,, żeby móc podpisać umowę z operatorem trzeba mieć zdolność do czynności cywilno - prawnych - trzeba być pełnoletnim ... normalne? ;) - możliwe że tam jest takie prawo ... a prawo rzecz święta ;)

to chyba tylko u nas i na wschód jest taki folklor żeby prawa nie przestrzegać ;)

#63807  autor: kamil1221
 27 mar 2006, 21:24
Ale tam musisz to nawet dac jak kupujesz starter na karty - czyli cos w stylu polskiego tak-taka - to jest dziwne i to bez wyjatku !!
 #63939  autor: D@rio
 28 mar 2006, 22:23
m_franczak pisze:Witam wszystkich.
Spotkało mnie coś takiego.
Zadzwonił telefon (PLUSGSM) i sekretarka powiedziała tak: rozmowa na koszt odbierającego. Jeśli się zgadzasz wciśnij 1, jeśli nie wciśnij #.
Rozłączyłem się. Następnie próbowałem się z nim połączyć kilka razy ale nikt nie odbierał.

O co tu chodzi. Ktoś chciał mnie wkręcić?
Wszystko jest jak najbardziej wporządku. Tutaj chodzi o usługę Pay4Me, o której powiedział Pawrzes ;)

#63962  autor: wujekm
 28 mar 2006, 22:56
czy inni operatorzy też to oferują? Czy to promocja na te świeta w plusie czy to już jest od dawna? Jakoś pierwszy raz się o tym dowiedziałem heh

#63966  autor: pantera
 28 mar 2006, 22:59
kamil1221 pisze:Ale tam musisz to nawet dac jak kupujesz starter na karty - czyli cos w stylu polskiego tak-taka - to jest dziwne i to bez wyjatku !!
możliwe że jest to zabezpieczeniem przez zakupem startera a potem użyciem go w przestępstwie ...

zauważ że u nas możesz kupić sobie starterek , podzwonić po miście i oświecić wysztkich że są tam bomby ... wieć niema tu żadnej kontroli nad takimi zachowaniami

poza tym włochy mają niechlubną historię porwań ... może dlatego taki wymóg? ... kto ich tam wie ;)

#64099  autor: Przemek
 29 mar 2006, 16:35
Możesz zadzwonić powiedzieć,że jest bomba,nawet z telefonu na kartę :wink: ale potem jeśli tylko włączysz telefon,to policja jest w stanie namierzyć Cię z dokładnością do iluś tam metrów.U mnie w szkole takie bomby to normalka :wink:

#64352  autor: pantera
 30 mar 2006, 22:32
ale wyrzucasz karte do rzeki i już będą mieli problem ze znalezieniem dzwoniącego :) ,,, co nie? :)

#64368  autor: oprych
 31 mar 2006, 00:29
Wydaje mi się że można też namierzyć po imei. Wkońcu wymieniając kartę w kradzionym telu mozna go zablokować więc myślę ze można i po IMEI namierzyć

#64421  autor: Przemek
 31 mar 2006, 14:09
pantera pisze:ale wyrzucasz karte do rzeki i już będą mieli problem ze znalezieniem dzwoniącego :) ,,, co nie? :)
Ale i tak znajdą :wink: tak mi się przynajmniej wydaje :wink:

#64552  autor: D@rio
 01 kwie 2006, 01:32
Przemek pisze:
pantera pisze:ale wyrzucasz karte do rzeki i już będą mieli problem ze znalezieniem dzwoniącego :) ,,, co nie? :)
Ale i tak znajdą :wink: tak mi się przynajmniej wydaje :wink:
Wtedy musiałbyś wyrzuć najlepiej i telefon i kartę...
...i telefonu raczej nigdy wcześniej nie używać... ;)

#64616  autor: Jedi
 01 kwie 2006, 12:59
IMEI można zmienić.
A jak u nas chciano wprowadzić obowiązek rejestracji wszystkich prepaidów to podniósł się wielki szum, że to spowolni tempo rozwoju telefonii komórkowej itp... A teraz narzekacie 8)

#73738  autor: fanatyk
 14 maja 2006, 19:37
zgładzć telefon z kartom toporem typu gotchic 2