• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #636480  autor: Edmund
 31 maja 2013, 14:29
Ostatnio analizowałem logi z Netmonitora pod Androidem i zauważyłem ciekawą rzecz gdy jestem zalogowany do Aero2 za pomocą karty do BDI. W tym samym miejscu telefon przełącza się pomiędzy dwoma komórkami o takim samym CID ale różnym LAC. Przypuszczam, że to ta sama celka, ale nadająca z dwoma LAC.
Czy to jest standard w Aero2? Ktoś się spotkał z czymś takim?

Obrazek

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#636481  autor: bolek2004
 31 maja 2013, 14:47
Może to kwestia rekonfiguracji sieci, coś tam w plusie mieli robić, u mnie od kilku dni na aero 2 cid mam ten sam nadajników do których jestem podpięty ale za to ich lac się zmienił więc raczej na pewno coś znowu zmieniają.

#642696  autor: Kamil1000
 27 cze 2013, 14:30
Z tego co zaobserwowałem u siebie to jest to raczej błąd telefonów z Androidem/aplikacji Netmonitor wynikający z braku odświeżania wszystkich identyfikatorów jednocześnie. Konkretnie chodzi mi o to, że razem z CIDem nie są odświeżane od razu pozostałe parametry (LAC, RNC) co objawia się właśnie w ten sposób. Szczególnie jest to widoczne właśnie w Plusie, gdzie w jednej lokalizacji mogą występować stacje bazowe z nawet 3 różnymi LAC oraz 3 różnymi RNC.

#643555  autor: pawcio1978
 30 cze 2013, 15:41
A co to jest LAC, CID, RNC?

#643563  autor: user_delete34
 30 cze 2013, 16:12
CID - identyfikator komórki.
LAC - identyfikator obszaru (podzielonego na komórki).
RNC -
element sieci radiowej zbudowanej w standardzie UMTS, kontrolujący zasoby radiowe na obszarze pokrywanym przez sygnał emitowany z podłączonych do siebie (zazwyczaj od kilkudziesięciu do kilkuset) stacji bazowych (Node B). Rozdziela zasoby radiowe pomiędzy użytkowników, monitoruje ich połączenia, podejmuje decyzje o zmianie ich parametrów. Bierze także udział w transmisji danych pomiędzy użytkownikami i stacjami bazowymi a siecią szkieletową operatora.
Od kiedy google jest płatne?

#643571  autor: pawcio1978
 30 cze 2013, 16:32
A forum od czego jest?