Dzień dobry,
W lipcu moim rodzicom zostaną 4 miesiące do końca obecnej umowy i będą mogli przedłużyć. Opcja o której myślę pozwoli im zaoszczędzić ok. 14 zł miesięcznie do tego co mają teraz.
Myślę o:
Internet do 10Mbps (w praktyce 8Mbps, bo router coś średnio działa na ADSL2+, o czym pisałem)
49,90 zł
Telefon - plan 200 minut, także na polskie komórki
40 zł
W sumie:
89,90 i jeden miesiąc za 2 zł
Wydaje mi się, że to będą warunki z promocji Na czasie WWW
Stacjonarny jest, bo to tylko 10 zł więcej ponad utrzymanie linii, a wg. doniesień BOK nie ma już "gołego" abonamentu za 29,99, jest tylko ten za 34,90 z bodajże 60 minutami na stacjonarne, tak więc 5,10 zł ponad to, a 200 minut na komórki to dobry układ.
Chyba niczego nie przeoczyłem? Nowa oferta Netii pojawia się chyba późną jesienią?
Myślałem o Netiaspocie ewentualnie, żeby wyeliminować problem z ADSL2+ (sprawdzić), ale jakoś nie chcę ich w go ładować...
Będę też pytał o kary, a że z kompetencją u nich bywa różnie, spytam i tu.
Wiadomo, że to jest malejące:
Internet - 500 zł
Telefon - 200 zł
No, ale od kiedy zacznie maleć? Zostały 4 miesiące starej umowy + 24 nowej. Moim zdaniem do końca obecnej (choć na nowych warunkach) będzie kara stara, a nowa - od rozpoczęcia nowej.
Automatyczne przedłużenie umowy o rok. - chyba Netia nie wycofała się z tego durnego pomysłu. Ciekawe jak wygląda kwestia kar, przy przedłużeniu o ten rok, gdy się przegapi możłiwość rezygnacji/samodzielnego przedłużenia. 700 zł / 12?
Co się dzieje po zakończeniu tego roku z automatycznego przedłużenia. - dawno temu pytałem konsultanta, oczywiście nie wiedział. Moim zdaniem powinno przejść na czas nieokreślony.
W sumie tyle. Zdecydowany na Netię raczej jestem. Były z nią niezłe jaja na tej linii, ale się uspokoiło wszystko kilka miesięcy temu, a że kablówka będzie kładła światłowód przez okoliczne miasteczko i oferować też w nim usługi, pewnie obciążenie centrali jeszcze spadnie, więc może być tylko lepiej. Myślałem o powrocie do Orange, ale procedura nie jest wcale prosta (straszenie miesiącem bez internetu), do tego kary mniej przyjazne, nie ma takiego abonamentu jak w Netii za 40 zł, różnica w cenie niewielka itd. Choć oczywiście wolałbym w Orange, żeby byli.
I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.