• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #637942  autor: p123
 06 cze 2013, 23:25
Wczoraj zakupiłem taki oto telefon i według danych technicznych powinien posiadać on 4GB pamięci wbudowanej oraz 768 MB ramu. Mój egzemplarz pokazuje mi że dysponuje pamięcią zaledwie 1 GB i 550 MB ramu. O ile z pamięcią zwyklą jestem w stanie to zrozumieć bo przeciez system i oprogramowanie trochę zajmują.. ale żeby aż 3 GB z 4? Ale gdzie wcieło mi te ponad 200 MB ramu? Telefon potrafi się przyciąć przy bardzie wymagających aplikacjach ta pamięć zapełnia się momentalnie..Chyba że to normalne że tak pokazuję... chciał bym się dowiedzieć czy nie mam jakiegoś felernego egzemplarza :D
Ostatnio zmieniony 15 cze 2013, 11:59 przez p123, łącznie zmieniany 1 raz.

#638551  autor: Arte91
 10 cze 2013, 16:02
hej, w moim HTC jest podobna sytuacja, tez mam RAM 768MB, lecz dostępna dla mnie to 596MB, ta odjęta liczba to zapewne ilość potrzebna na działanie systemu.
Co do pamięci wewnętrznej, zobacz czy nie masz tych 4GB przydzielonych do różnych kategorii. W moim poprzednim samsungu miałem np. tak ze na aplikacje miałem tylko 512MB, a na zdjęcia i reszte 1GB.

#643265  autor: sa_li
 29 cze 2013, 14:48
no neistety u mnei jest podobnie i nie wiem jak można to argumentować.
Temat ramu i pamięci wb udowanej to dziwna sprawa - pamięc RAM łączna - 555 MB z czego zajęte jest już poprzez działanie systemu 286 czyli tutaj jest zużycie androida i innych programów.
Jeżeli chodzi o wbudowaną pamięć:
Pamieć Systemowa - 58 MB/1,20 GB
Pamięć USB - 109 MB/1,10 GB

A gdzie jest reszta? Niecałe 2 GB?

#643270  autor: wook
 29 cze 2013, 15:22
reszta jest na ukrytej partycji systemowej (tam jest system).

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#643864  autor: Stavsky
 01 lip 2013, 18:59
sa_li pisze: Temat ramu i pamięci wbudowanej to dziwna sprawa - pamięc RAM łączna - 555 MB z czego zajęte jest już poprzez działanie systemu 286 czyli tutaj jest zużycie androida i innych programów.
Każdy telefon ma mniejszą wielkość pamięci ram dostępnej dla użytkownika, reszta jest do dyspozycji samego systemu. W najnowszym androidzie 4.1 dla Ace 2, przy odpowiednim wgraniu softu ma się ok 628MB ramu.
sa_li pisze: Jeżeli chodzi o wbudowaną pamięć:
Pamieć Systemowa - 58 MB/1,20 GB
Pamięć USB - 109 MB/1,10 GB
Ace ma powyższy podział pamieci, gdzie pamięć USB to karta pamięci, a ta prawdziwa karta pamięci SD to rozrzeszenie tej pamięci USB. Przez to normalnie nie da się instalować aplikacji na karcie microSD.
Oczywiście istnieje łatwy sposób by to odwrócić (karta microSD staję się pamięcią USB i na odwrót) dzięki czemu można sobie spokojnie instalować aplikacje/gry ważące powyżej 1GB.