• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #64060  autor: jahu
 29 mar 2006, 13:03
tepsaslave pisze:A może zrobią drugą Białoruś :P gdzie połaczenia poza sieć bez żadnych pakietów kosztują około30 gr za min.
Zaintrygowalo mnie to stwierdzenie na forum tak ze postaralem sie dowiedziec kto i po ile w Bialorusi i jestem w lekkim szoku:
http://www.velcom.by/en/tariffs/
http://diallog.by/en/
Sprawdzilem sobie po ile idzie teraz rubel bialoruski:
http://www.kredytbank.pl/kursy_walut
Rubel białoruski 1 BYB = 0.001521 PLN

Taryfy - abonament, koszt minuty poza sieci / wewnatrz sieci w PLN (w nawiasie BYB):
velcom
Light 3,15 (2100) 0,68 (450) 0,27 (180)
Start 11,25 (7500) 0,68 (450) 0,16 (105)
Standard 17,03 (11350) 0,51 (340) 0,12 (77)
Business+ 24,6 (16400) 0,38 (255) 0,08 (56)

Przy czym sa to najwyzsze stawki za min. czyli godziny szczytu - poza oczywiscie taniej. Sms 0,165 PLN (110)

diallog (tylko pokazuje najprostsza - taka ekon. - pierwsza z brzegu)
Taryfa “Union” 0 0,42 (280) 0,12 (80)
Sms 0,135 (90)
A w tym dialogu same takie taryfy z atrakcajmi typu np 1000 min za friko :shock:
Wady: taryfikacja co 12 sekund.

Mam postulat:
Velcom Dialog kolejnymi operatorami na polskim rynku ;-)

#64062  autor: pantera
 29 mar 2006, 13:15
wszystko fajnie tylko że koszt życia na Białorusi i pensje są 10x (średnia krajowa) niższe niż w Polsce - proste?
poza tym tam każdą wiekszą firmą steruje państwo, więć takim cudem Łukasznka wygrywa wybory ... bo jest tanio, ludzia mają pracę i gdzie mieszkać ... socrealizm w nowym wydaniu - ceny są sztucznie ustalane

stąd takie różnice

#64152  autor: dziedziel
 29 mar 2006, 20:58
Gdyby nie solidarność też byśmi mieli tak :? Ja jednak ciesze sie z tego ze nie ma u nas takiego ustroju jak na bialorusi :P

Pozdrawiam Dziedziel

#64156  autor: Kaczy
 29 mar 2006, 21:03
pantera pisze:wszystko fajnie tylko że koszt życia na Białorusi i pensje są 10x (średnia krajowa) niższe niż w Polsce - proste?
No własnie- skoro już jahu zrobiłeś takie statystyki to trzeba było dopisać ile minut może porozmawiać Polak a ile Białorusin za statystyczną średnią pensję.

...::: Made for loneliness :::...

#64210  autor: oprych
 30 mar 2006, 02:08
Zawsze przeciez można przeprowadzić się na Białoruś skoro tam niby tak tanio :mrgreen: patrząc w ten sposób możemy np. stwierdzić że minuta w niemczech czy innych bardziej cywilizowanych :wink: krajach jest droższa przeliczając naszą walutę na euro

#64213  autor: orB
 30 mar 2006, 07:24
pantera pisze:Łukasznka wygrywa wybory ... bo jest tanio, ludzia mają pracę i gdzie mieszkać
Proponuję obejrzeć od czasu do czasu wiadomości. Jak dla mnie temat nie na miejscu, bo wolałbym płacić nawet 4zł/min aniżeli tam mieszkać. Niedawno też mieliśmy komune.

#64215  autor: Przemek
 30 mar 2006, 08:13
orB pisze:
pantera pisze:Łukasznka wygrywa wybory ... bo jest tanio, ludzia mają pracę i gdzie mieszkać
Proponuję obejrzeć od czasu do czasu wiadomości. Jak dla mnie temat nie na miejscu, bo wolałbym płacić nawet 4zł/min aniżeli tam mieszkać. Niedawno też mieliśmy komune.
U mnie podobnie,ale ludzie mieszkający na Białorusi niekoniecznie tak uważają :?

#64219  autor: pantera
 30 mar 2006, 08:59
Przemek pisze:
orB pisze:
U mnie podobnie,ale ludzie mieszkający na Białorusi niekoniecznie tak uważają :?
no właśnie to jest największy problem, że oni nie są tego świadomi, że żyją w izolowanym kraju ...

dopuki się to nie zmieni niema co liczyć na jakąś zmianę

a długo się to nie zmieni, bo tak jak napisałem, mają pracę, mają gdzie mieszkać i mają niskie ceny ... czego więc chcieć więcej? ,,, ;) ... dlatego Łukaszenka wygrywa wybory ...

#64284  autor: Rokko
 30 mar 2006, 16:34
Białoruś. Piekny, kraj. tylko prrezydent nie bałdzo. w kwesti cen, może u nas też sie kiedyś zrobią, takie bardziej na naszą keiszeń:)

#64292  autor: pantera
 30 mar 2006, 17:59
Rokko pisze:Białoruś. Piekny, kraj. tylko prrezydent nie bałdzo. w kwesti cen, może u nas też sie kiedyś zrobią, takie bardziej na naszą keiszeń:)
no nie przesadzaj, teraz możesz rozmawiać za grosze, sms'ować za grosze ... przypomnij sobie że jeszcze jakiś czas temu minuta kosztowała 2zł a sms 60gr i nie było żadnego naliczania sekundowego ....

moim zdaniem nie jest aż tak źle ... chociaż jest tanio, ale mogło by być jesczze taniej ...

nie pogniewał bym się na ok 50gr do wszystkich, 30gr do Orange i sms po 10gr ;)

reasumując ... wg mnie, nie jest aż tak tragicznie :!: :!: mając w pamięci ceny które przytoczyłem powyżej ;)

#64422  autor: Przemek
 31 mar 2006, 14:11
Ja tam w ogóle nie narzekam.Dzwoniąc pare razy dziennie ledwo wsiąka mi złotówke,rzadko kiedy więcej.Do tego jakiś pakiecik i jest OK.Dobrze jest,oby było lepiej :twisted:

#64430  autor: l3p
 31 mar 2006, 14:58
Ja tez nie narzekam. Pamietam ceny jak dzis, gdzie w Popie w ciagu dnia placilo sie 2, 40 za minutę a w Simplusie bylo troche taniej i bylo 1, 92 w godzinach szczytu. Wydaje mi sie jakby to tyle czasu temu. A jakby to sobie przypomniej to moze ze 3 4 lata temu :) Ale ceny byly wtedy ogromne ale ludzie i tak dzwonili :) Reasumujac mam TakTaka i nie narzekam:)

#64461  autor: Jedi
 31 mar 2006, 17:26
Jak ktoś dyskutuje o średniej pensji na Białorusi to mnie krew zalewa. Z nieba bierzecie stwierdzenie ile razy pensja na Białorusi jest mniejsza od naszej. Zastanówcie się co piszecie!
A teraz fakty:
średnia krajowa w Polsce - 2700zł
sednia krajowa na Białorusi - 200$ (ale to może być zanirzone, bo było badane przez organizacje europejskie)
I porównajcie sobie ilość abonentów na Białorusi do stanu jej ludności (nie jest tak źle).

#64667  autor: jahu
 01 kwie 2006, 18:26
Zjecie mnie ale co tam - lubie hardcore ;-)
Napisalem to bo mnie zdziwilo powaznie - bardzo zdziwilo ze w takiej bialorusi gdzie rynek wydaje mi sie bardziej regulowany niz w polsce mozliwe sa nizsze ceny - o to mi chodzilo - im bardziej regulowany powinno byc drozej - tak to juz jest jak sie czym recznie steruje , rynek sie monopolizuje itd - a u nas - niby wolny rynek itd ale jakos obnizki nie wielkie - powiem wiecej od jakiegos czasu zastuj - czemu niby chca wprowadzic 4 operatora? Napisano ze porownac sobie z wysokoscia pensji ok - ale sa koszta inwestowania w infrastrukture itp ktorych operator nie przeskoczy - przeciez Lukaszence nikt nie da sprzetu na piekne oczy itd - wiec jak to mozliwe ze tam jest taniej niz u nas? Doplaca do tego?
Nie polemizuje z tym ze place nizsze w porownaniu do polskich realiow - na pewno wypadamy lepiej ale tak samo jest np porownujac niemcy polska itd..
Mi sie wydaje ze to polski ryek jest taki powalony ze 3 operatorow ugaduje sie na tyle dobrze i puszczaja sobie oczka wzajemnie - ze wszyscy zadowoleni ze status quo.

#65834  autor: Dragon
 07 kwie 2006, 12:50
co do tej sredniej krajowej polskiej to te 2700 troche przesadziles, jest cos ok 2100-2200

#65850  autor: Klusek
 07 kwie 2006, 14:30
Dragon pisze:co do tej sredniej krajowej polskiej to te 2700 troche przesadziles, jest cos ok 2100-2200
Niestety mylicie się oboje :p Jak zwykle prawda leży po środku, według GUSu przeciętne miesięczne wynagrodzenie w gospodarce narodowej za cały rok 2005 w Polsce wynosiło 2380,29 zł a za ten sam okres na Białorusi średnia miesięczna pensja w przeliczeniu na złotówki to ok 716 zł, chyba widać różnicę.

Obrazek
Obrazek

#65934  autor: PeGaS
 07 kwie 2006, 19:06
:roll: Nie macie większych problemów...? Rozejżyjcie się - wiosna idzie, temperatura cośnie, dziewczyny zrzucają ciuchy... Depresja szybciej wam minie :lol:

#65972  autor: Jedi
 07 kwie 2006, 21:54
Średnia na Białorusi wynosi ok. 820
http://biznes.interia.pl/news?inf=732209
I zróznicowanie zarobkowe na Bialorusi jest mniejsze niż u nas, bo nam to podbijają tą średnią płacę jednostki...

#66013  autor: daniel
 08 kwie 2006, 07:24
Bialorus jest tylko jakies 20 lat do tylu... nie ma sie czym przejmowac.

A chyba kazdy z nas wie jak Lukaszenko wygral wybory...

Dragon pisze:co do tej sredniej krajowej polskiej to te 2700 troche przesadziles, jest cos ok 2100-2200
Podejrzewam ze te dane to sa tylko tak statystycznie :shock:
W zyciu bym nie pomyslal ze jest tak wysoka srednia krajowa...

Patrzac na ludzi, podczas gdy bylem odwiedzic Polske, zdawalo mi sie ze ten kraj umiera.
Nikt sie nie usmiecha, smieje sie tylko mlodziesz, i tez zadko...

Po tym jak to zobaczyle, co w tym kraju sie dzieje pomyslalem ze dobrze ze tam nie mieszkam....

A co do sredniej krajowej, to wydaje mi sie ze jest cos okolo 1000 :shock:...
Ile ludzi przeciez pracuje za najnizsza krajowa... i na miecha maja nieco ponad 600 zl?

Lights are blinding my eyes...