agaak,
agaak pisze:Sprzedajesz lepszy bajer niż cały marketing PLAY.
Gdzie?
agaak pisze: I jakie chcesz mieć 150Mb/s w PLus LTE? Sam jesteś na nadajniku? To czysta reklama, fizyki nie oszukasz.
Jak to? A jakie to ma znaczenie? Gdyby sieć była wydajna to bym realnie osiągnął 100 Mbps. I fizyka raczej tu nie ma nic do gadania. No a że sieć działa w oparciu o radiolinie i nie może zaoferować takiej przepustowości, no to, trudno. Trzeba poprawić.
agaak pisze: I nie pisz więcej ile to Mb/s potrzebujesz w telefonie... zainwestuj w łącze stałe. Polityka PLAY jest poprawna, nie obiecuje złotych gór, a daje 2/4/6Mb/s które stabilnie działa.
Przecież mam stałe łącze. Jak uważasz, skoro Play zaoferuje LTE do 6 Mbps, a Plus do 150, to kto to kupi? Kto to kupi? Skoro sytuacja Play robi się niezbyt ciekawa - bo obecne taryfy w Play są nieciekawe na tle konkurencji. Powiedzmy Plusa i Orange. Tylko też zwrócić uwagę trzeba, że Play Online to takie coś, co działa tylko w pewnej części kraju, a mając Internet w Plusie, na tę chwilę mam prawie, prawie wszędzie 3G i jestem w stanie wyciągnąc 10 Mbps bez problemów. Nie robi to żadnej różnicy? Orange niedługo też będzie miało taką sieć, a Internet mają... tani.
No i nie bawi mnie, mając wydajnego smartfona męczyć się z Internetem, który działa wolno jak żółw. Są miejsca, miasta - głównie na wschodzie PL, w którym naprawdę, ciężko korzysta się z Internetu, nawet w telefonie. Chociażby wcześniej wspomniany Zamość. Tam mając Play, można sobie żyły powypruwać. Dużo pracy przed nimi, a mnie najbardziej martwi jedno:
w jaki sposób Play wystartuje z LTE? Też będą limity prędkości do kilku Mbps? Jaki to ma wtedy sens te całe LTE? Jak oni chcą konkurować z Plusem i CP, który reklamuje się od dawna, że ma Internet "do" 100 i 150 Mbps (obecnie)? Czy znowu się szykują czasy, że nie będzie tych limitów tylko "do" max prędkości i będzie wszystko zatkane?
Ja tam nie stoję za nikim, ale nieco mnie martwi to, że w tym kierunku to idzie. Play uratował swoją sieć tymi limitami, a w LTE tego absolutnie nie widzę. Startując też muszą dać ogromne paczki GB, bo ludzie im tego nie kupią. Ta sieć, w takim stanie jakim jest obecnie, tego nie udźwignie. Tym bardziej, że chcą to odpalić na "misz masz" - wiadomo, czas to pieniądz. Jak podepną LTE pod 3G to będą się działy dantejskie sceny i wtedy ci, co są zadowoleni (w tym na razie ja) przestaną być zadowoleni, a nowi użytkownicy ich zgniotą.
Wiem co mówię, bo już się nawysłuchiwałem dużo od klientów Plusa, którym to LTE działa tylko 20 Mbps.. Co to będzie, jak w Play będzie realnie 2 Mbps w godzinach szczytu? (powiało optymizmem

). No nic, życzę im wiele dobrego, ale to chyba się nie może udać tak, jak wszyscy o tym marzą. A szkoda. Nakłady finansowe na modernizację już podstarzałej sieci ich czekają. Budowano to na szybko, nie martwiono się o pojemność - przecież kiedyś mało kto był w tym Play. A teraz już się to zmieniło i sami sobie nie poradzą - pewnie się jakoś z NetworkS!'em będą musieli dogadać, bo przecież pan Solorz im nie da sieci, choćby miliardy dolarów amerykańskich mu proponowali. Takie moje, w pełni, subiektywne zdanie i każdy się może zgodzić - lub nie; od tego w sumie forum jest, jednak intuicję mam zazwyczaj dobrą.