• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 21 z 29
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 29

#641090  autor: tom427
 21 cze 2013, 11:56
Ile się czeka zanim zmieni się na koncie na njumobile.pl plan z nju zerowy na nju buzz? bo dzis przenieśli mi numer i nie wiem czy nadal mam włączone nju zerowe czy może nju buzz tylko mija trochę czasu zanim odświeży się na stronie ;)

#641136  autor: sharky33
 21 cze 2013, 15:14
tom427 pisze:Ile się czeka zanim zmieni się na koncie na njumobile.pl plan z nju zerowy na nju buzz? bo dzis przenieśli mi numer i nie wiem czy nadal mam włączone nju zerowe czy może nju buzz tylko mija trochę czasu zanim odświeży się na stronie ;)

Napisz do BOK z prośbą o zmianę na nju buzz. Jeśli korzystasz z facebooka, wejdź na stronę nju i tam również możesz napisać zapytanie.Miałem podobną sytuację, konsultantka ( rozmowa telefoniczna ) zapewniała mnie że pomimo wyświetlanej informacji o nju zerowym, opłaty naliczają mi wg. nju buzz. Wolałem to jednak skorygować.

#641152  autor: orson_dzi
 21 cze 2013, 15:54
Jak masz numer przeniesiony, to plan też masz zmieniony. Tyle tylko, że ta informacja na stronie się aktualizuje dopiero po jakimś czasie.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#641312  autor: Orlik666
 22 cze 2013, 11:00
Witam,

ile czekaliście na aktywację karty w NJU z numerem tymczasowym ? Dostałem maila o aktywacji karty jednak telefon nadal nie może zarejestrować karty SIM w sieci. Sprawdzałem kartę na kilku telefonach, efekt ten sam - karta nie jest aktywna.

Kartę SIM odebrałem w środę i jeszcze tego samego dnia dostałem informację o aktywacji na maila. :(

#641319  autor: Rambus
 22 cze 2013, 12:09
Pytanie do użytkowników nju z rachunkiem. Czy po zalogowaniu na stronie internetowej macie dostępną opcję 'lista połączeń' :?:

Jeszcze ze 3 dni temu było teraz nie ma...

#641326  autor: KA
 22 cze 2013, 12:48
Faktycznie zniknęło. Mam nadzieję, że chwilowo. Kiedyś znikły też "faktury", ale po paru godzinach wróciły, więc spokojnie.

#641611  autor: Ventussi
 23 cze 2013, 17:54
Interesuje mnie oferta na kartę. Jak to jest z tym internetem? Jest napisane, że 19gr za 1MB, rozliczane co 100kB. Czyli jeśli dobrze rozumiem, gdy zużyję np. 300kB, to zapłacę odpowiednio mniej, czy może zaokrągli to równo do 1MB i zapłacę 19gr (+ za wysłane drugie tyle)?

Drugie pytanie: jak wygląda przenoszenie numeru? Są jakieś kłopoty, czy wszystko gładko? Natrafiłem na opinie, że potrafi to trwać wieczność, więc wolałbym mieć pewność, że mój numer gdzieś nie utknie na wieki wieków, zanim się zdecyduję na taką operację.

#641645  autor: gerth
 23 cze 2013, 21:36
Czy naprawdę ma znaczenie czy za korzystanie z internetu zapłacisz 6gr/mc czy 19gr???
Bo tylko wtedy ma znaczenie czy liczony jest od razu cąły 1MB za 19gr czy np po 2gr za kazde 100kB

Podejrzewam że jest tak:

łaczysz się z netem, zużywasz powiedzy 30kB = liczy 100kB
System nalicza Ci 19gr od razu za cały 1MB "z góry"
Następne łaczenia 100, 300kb masz już w ramach tego 1MB aż się skończy i rozpocznie kolejny 1MB wtedy ponownie 19gr.

Co do drugiego pytania to jestem "żywym" dowodem że problemy przy przenoszeniu bywają.
NAJWAŻNIEJSZE to sprawdzić dokładnie czy stary operator ma aktualne dane (np dot. aktualnego dowodu osobistego itp), dopiero wtedy przenoś numer - dlatego że w razie JAKIEJKOLWIEK pomyłki odkręcanie sprawy trwa tygodnie plus każą Ci wykonywać nierealne zadania (np "wypełnij formularz jeszcze raz - a nie da się bo nr jest już "zablokowany" pod poprzednie zlecenie), tak że lepiej dokladnie sprawdz wszystko zanim klikniesz "przenosze". Na duży plus zasługuje to że - póki co - starają się o klienta: za zwłokę w przenosinach dostałem 15zł rabatu (nju abo), Same przenosiny - gdy wszystko jest już OK jest bezbolesne- przenosiny w nocy, rano już byłem w nju.
Aha: numer nie |utknął" - po prostu do czasu przenosin wciąż byłem w Tmobile
BTW: gdy 2 lata temu "przenosiłem" numer z Tak Tak Fon na Tak Tak numer nie działał przez dobę co uważam za karygodne (nawet nie wiedizałem że TTF na TT to "inna sieć")

#641651  autor: MarekAG
 23 cze 2013, 22:36
gerth pisze:Czy naprawdę ma znaczenie czy za korzystanie z internetu zapłacisz 6gr/mc czy 19gr???
Bo tylko wtedy ma znaczenie czy liczony jest od razu cąły 1MB za 19gr czy np po 2gr za kazde 100kB

Podejrzewam że jest tak:

łaczysz się z netem, zużywasz powiedzy 30kB = liczy 100kB
System nalicza Ci 19gr od razu za cały 1MB "z góry"
Następne łaczenia 100, 300kb masz już w ramach tego 1MB aż się skończy i rozpocznie kolejny 1MB wtedy ponownie 19gr.
Wybacz ale gadasz bzdury.

Taktowanie odbywa się za pomocą paczek danych o wielkości 100 kB (danych wysłanych i odebranych liczonych łącznie).

Czyli jeżeli telefon połączy ci się z internetem 20 razy, za każdym razem zużywając powiedzmy 30 kb, to system policzy ci 20*100kb ~= 2 mb, czyli 38 groszy.

Źródło:
http://www.njumobile.pl/b/articles/cenn ... unkiem.pdf

#641910  autor: orson_dzi
 24 cze 2013, 19:46
mPablo pisze:Flash999 napisał/a:
Czyżby majstrowali dziś coś przy regulaminach?
http://www.njumobile.pl/b...-rachunkiem.pdf

Jakby coś kombinowali to chyba wszystkich abonentów muszą o tym poinformować...
Były zmiany w regulaminie.
- dodany zapis, że oferta dostępna jest dla Klientów indywidualnych nieprowadzących działalności gospodarczej;
- jakie zdarzenia nie wchodzą w zakres bezpłatnych, nielimitowanych połączeń, SMS-ów i transferu danych;
- rozszerzony opis dociążenia rachunku;
- apis o możliwości żądania od Klienta zapłaty kary umownej, w przypadku naruszenia przez niego postanowień regulaminu;

W cenniku jest poprawiona opłata za blokady połączeń (o tym już było) î w tabeli prezentującej połączenia z numerami, SMS-ami, MMS-ami specjalnymi, dodano zapis, że połączenia te są naliczane za każdą rozpoczętą minutę.

Oprócz tego na portalu można teraz zmienić plan z zerowego na buzz, po zalogowaniu na konto, można sprawdzić kod PUK i zarejestrować pre-paida.

Pierwszy post edytuję wieczorem.

#641961  autor: Pancelot
 24 cze 2013, 22:52
Witam

Mam pytania dla "abonamentowców" ;)

1. Przeniosłem się z orange do nju na kartę i dopiero dzisiaj po całym miesiącu odpowiedzieli mi na zapytanie w zgłoszeniu "czy da się zablokować smsy przychodzący z bramek smsowych z internetu. No więc na kartę nie ma takiej możliwości. Nie chce mi się ponawiać pytania i czekać miesiąc na tak proste pytanie więc zapytam się Was..czy w abonamencie też jest taki problem jak na karcie, że nie macie opcji wyłączenia smsów przychodzących z bramek internetowych? W popie było tyle opcji wszelakich blokad i dogodności a tutaj to tak bidnie to wygląda. No jak żyję w demokracji to chciałbym mieć swobodę wyboru ;)

2. Podobne ale jednak inne pytanie dotyczy wyłączenia smsów zliczających czas i koszt po zakończeniu połączenia. Na karcie nie da się tego wyłączyć..a da się wyłączyć w opcji na abonament?

3. Kolejna sprawa to czas rozmowy. Mam w telefonie program który nagrywa rozmowy. I ni jak ma się czas nagranej rozmowy od czasu zaprezentowanego w smsie którego otrzymuję jak wyżej opisałem zaraz po zakończeniu połączenia. Czas rozmowy nagranej w telefonie jest zdecydowanie krótszy i nie wiem jak operator potrafi zliczyć/naliczyć więcej za połączenie skoro mam czarno na białym, że takie połączenie jest o kilkanaście sekund krótsze. Zaznaczę, że nagrywanie jest od momentu odebrania połączenia aż do zakończenia.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2013, 23:05 przez Pancelot, łącznie zmieniany 1 raz.

#641970  autor: Blank
 24 cze 2013, 23:03
Co do zmiany regulaminu nju z rachunkiem.
Na plus jest to, że jest bardziej zrozumiały i jest mniej wątpliwości.

punkty 9.2, a 9.3 są teraz bardzo dobrze (w końcu sformułowane). Wcześniej trzeba było wierzyć na słowo operatorowi.
Ciekawostką jest wprowadzenie (nie przypominam sobie, by wcześniej obowiązywał) punktu 11.3 rodem z regulaminów Plusa :)
11.3 pisze:PTK Centertel ma prawo żadania od Abonenta naprawienia szkody poprzez zapłatę przez Abonenta kary umownej, w przypadku stwierdzenia naruszenia przez Abonenta któregokolwiek z zobowiązań określonych w pkt. 11.1 i pkt 11.2 (generowanie sztucznego ruchu, SPAM - przypis własny) w wysokości 5000 zł za każdą kartę SIM lub urządzenie telekomunikacyjne używane w taki sposób
W pewnym sensie się cieszę, bo może skończą się wypasione kawy, które tak niedawno się chwaliły ile to dziesiątek tysięcy minut z nju użyły do nabijania Zbieraj MInut w Play :)

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#642002  autor: KA
 25 cze 2013, 06:18
@Pancelot: w nju z rach nie przychodzi sms po połączeniu, to jednak abo.

#642098  autor: gerth
 25 cze 2013, 15:26
[quote="MarekAG"]
Wybacz ale gadasz bzdury.

Taktowanie odbywa się za pomocą paczek danych o wielkości 100 kB (danych wysłanych i odebranych liczonych łącznie).

Czyli jeżeli telefon połączy ci się z internetem 20 razy, za każdym razem zużywając powiedzmy 30 kb, to system policzy ci 20*100kb ~= 2 mb, czyli 38 groszy.

A jak napisałem Sherlocku?
No i dla Ciebie zadanie z gwiazdką: Jeśli telefon połączy się 12 razy za każdym razem zużywając 30kB ile policzy Ci system

a) za 2 MB czyli 38groszy, jak napisałem
b) za 1,2MB czyli 12x 2 grosze
c) inne?

#642897  autor: KA
 28 cze 2013, 11:50
Czy innym też zniknęła możliwość aktywacji pakietów neta na stronie internetowej?

#642956  autor: orson_dzi
 28 cze 2013, 13:40
:!: Są dostępne karty nanoSIM do Ajfonów 5 :!:

Żeby nie było tak ładnie, tylko na wymianę. Ale jak już są, to pewnie i za jakiś czas pojawią się w standardzie.

#643880  autor: Ventussi
 01 lip 2013, 20:09
Zauważyłem, że przy przenoszeniu numeru do nju dostaje się jakiś numer zastępczy. Jak rozumiem, jest to inny numer, niż mój aktualny. Nie mogę nagle odciąć się na kilka dni od mojego numeru. Czy jest taka możliwość, żeby używać aktualnego numeru i kartę nju włożyć dopiero, gdy mi się zdezaktywuje u aktualnego operatora?

#643890  autor: Edmund
 01 lip 2013, 20:38
Ventussi, oczywiście że tak możesz zrobić.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2
  • Strona 21 z 29
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 29