• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #640321  autor: Sig
 18 cze 2013, 12:07
Zastanowił mnie opis jednego z pakietów Cyfrowego Polsatu:
http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/internet/index.cp

od opcji 17GB za 59,90 zawarta jest usługa nielimitowanego WWW:
"Przeglądanie stron www w zakresie: ruchu wysyłanego i odbieranego typu tekst, zdjęcia; odbierania danych za pomocą protokołu HTTP typu tekst, grafika, Adobe Flash, Oracle Java Aplet prezentowane przez najbardziej popularne przeglądarki (Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Opera ) bez dodatkowych rozszerzeń funkcjonalnych (tj. bez instalacji poza Adobe Flash i Oracle Java Aplet dodatkowych rozszerzeń przeglądarki, m.in. tzw. wtyczek), co pozwala na przeglądanie strony www i związanych z nią treści i obrazów"

Ja to widzę tak, że typowe odwiedzanie stron, bez streamingu multimediów, jak i bez pobierania plików nie pomnijsza pakietu danych. Pytanie teraz do użytkowników - jak wam takie naliczanie działa w praktyce i jak duży w waszym przypadku miało to wpływ na zmniejszenie miesięcznego zużycia. Moim zdaniem, jeżlei w tym jest (a chyba jest) zawarta też grafika ze stron, to może mieć wpływ całkiem spory.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#640339  autor: Sig
 18 cze 2013, 12:39
Tak, tak, ja się nie tyle rozglądam za ofertami, co mnie po prostu mechanizm zaintrygował, bo pamiętam jak wielkie halo było swego czasu, jak jakiś operator dawał darmową Naszą Klasę, a potem facebooki.
Przynajmniej na stronie Plusa jest przystępniej opisane:

Nielimitowane przeglądanie stron www, już od abonamentu 59,90 zł, obejmuje:
Zwykłe, nieszyfrowane strony www - tekst, grafikę, animacje, skrypty
Limit będą pomniejszały:

reklamy w postaci filmików, znajdujące się na zwykłych stronach www
korzystanie z poczty elektronicznej
korzystanie z komunikatorów internetowych (np. GaduGadu i każdy inny komunikator internetowy)
korzystanie z szyfrowanych połaczeń (typu HTTPS, IPSEC, SSL lub podobnych)
oglądanie filmów (np. YouTube, tvnplayer, video.com) oraz streaming (np. m.youtube.com)
pobieranie plików, w danych audio (np. MP3, WAV) lub audiowizualnych (np. MPEG, MKV, AVI)
pobieranie dokumentów/plików w formacie pdf, doc, xls, ppt i podobnych
każdy inny ruch oparty o protokół IP taki jak TCP, UDP, ICMP, SCTP
ruch typu P2P (np. Skype, BearShare, Kazaa, eMule, BitTorrent i podobne)
ruch typu TFTP, FTP, SCP, SFTP i podobny służący do transferu plików (pobieranie plików zamieszczonych na serwerze)

#640374  autor: KR2615
 18 cze 2013, 14:27
Niestety ale sam od paru miesiecy szukam kogos, kto ma podobna taryfe, np formułe WWW w PLAYu bo być może jest furtka ktora pozwoliłaby na pobieranie dowolnych plików poza transferem

#640377  autor: manyaky
 18 cze 2013, 14:33
System filtruje po formacie pliku chyba(?) i tak wszystko poza HTTPS, co jest filmem, rarem, .flv ściąga Ci dane z konta.

W praktyce dużo może zejść z tych stron SSL, ale jeśli ktoś nie ściąga dużo danych i nie siedzi na YT, to te oferty z no-limit www spokojnie mu wystarczą.

Ciekaw jestem, jak wygląda podmiana .rar/.avi/.flv na .jpg. :mrgreen:

Zawsze możecie wziąć LTE na próbę w Plusie/CP i przetestować sobie.
Pojutrze/za parę dni opiszę wszystko, jak wygląda proces w tym temacie:
Kod: Zaznacz cały
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=67655
W Polkomtelu opłata to 9zł, a w CP proporcjonalnie do czasu, w którym korzystaliśmy.

#640382  autor: Sig
 18 cze 2013, 14:54
Co ciekawe, w wyższych abonamentach CP jest też i nielimitowany Youtube, oraz kilka innych serwisów, choć głównie lokalnych. Jednak cena tej najdroższej opcji jest wysoka.

Co do testów, myślałem, żeby wziąć na próbę z Plusa, ale kupować raczej CP - bonus GB przy zamówieniu przez stronę. No, ale na razie nie mam takiej potrzeby.

Jak będziesz testował, poza prędkościami (pamiętaj też o realnych, bo speedtesty kłamią), możesz sprawdzić pingi, czy nie ma packet lossów np. winmtr itd.

#640426  autor: user_delete34
 18 cze 2013, 16:25
Sig pisze:w wyższych abonamentach CP jest też i nielimitowany Youtube
Tylko ciekawe, czy to nie jest nielimitowany w 360p. Mając lepszego laptopa niż obecnie, nie oglądałbym niżej niż 720p, gdyby tylko filmy były w takim rozmiarze, więc dla mnie to jest normalnie limit wtedy.

#640435  autor: KC-KARLOS
 18 cze 2013, 16:38
Uważajcie na ofertę CP.
W CP po przekroczeniu GB w abo, leci poza limitem kasa ustalona w umowie (usługa limit wydatków, minimalna kwota to 10 zł rozliczane po stawce 2 gr za 1 MB), potem transmisja jest blokowana.
W Plusie jest inaczej - po przekroczeniu GB następuje włączenie lejka do 32 kbit/s (jak w taryfach głosowych). Można za to dokupić pakiet Plus Internet Extra aby przywrócić prędkość.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#640445  autor: manyaky
 18 cze 2013, 17:12
Sig pisze:Jak będziesz testował, poza prędkościami (pamiętaj też o realnych, bo speedtesty kłamią), możesz sprawdzić pingi, czy nie ma packet lossów np. winmtr itd.
Niestety już zwróciłem, ale - przynajmniej na mojej stacji bazowej - była masakra.
Markadiusz pisze:Tylko ciekawe, czy to nie jest nielimitowany w 360p. Mając lepszego laptopa niż obecnie, nie oglądałbym niżej niż 720p, gdyby tylko filmy były w takim rozmiarze, więc dla mnie to jest normalnie limit wtedy.
?, jeśli chodzi o niższe taryfy, to (tak mi się wydaje, nie zaglądałem w cennik) masz dodatkowy limit GB do wykorzystania w youtube. Na stronie przeliczają to na długość transmisji zakładając jakość 360p. W tym najwyższym jest YT bez żadnego limitu.

#640459  autor: user_delete34
 18 cze 2013, 18:12
manyaky pisze:Na stronie przeliczają to na długość transmisji zakładając jakość 360p.
Aha, PRZELICZAJĄ i to ZAKŁADAJĄC daną opcję. Nie przeglądałem dokładnie żadnej z ofert, ale gdzieś w pamięci mam "10 godzin" i "360p" i myślałem, że to jest 10 godzin streamingu materiału w takiej jakości wliczone w pakiet, a jeśli oglądasz coś w wyższej rozdziałce, to ciągnie z limitu danych. ;)

#640478  autor: user_delete20
 18 cze 2013, 19:34
Jeżeli chodzi o internet z plusa (no limit) to teoretycznie w regulaminie pisze o flashu.
Jak się dość nie dawno dowiedziałem(od konsultanta z plusa) nie dotyczy to aplikacji flash typu gry online typu wyspagier.pl , gry.pl itp