• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #639421  autor: kobong
 13 cze 2013, 19:38
Witam.

Czy w związku z tym iż z dniem 20 lipca 2013 roku Play wprowadza zmiany w regulaminach świadczenia usług telekomunikacyjnych dla użytkowników istniej możliwość wcześniejszego rozwiązania umów?

#639427  autor: MarekAG
 13 cze 2013, 20:12
Jak dostałeś list z Play o zmianach to go przeczytaj.
Jeśli jest napisane, że zmiany wynikają ze zmiany prawa to nie można rozwiązać umowy bez ponoszenia kosztów (i tak zapewne jest).

#639434  autor: Blank
 13 cze 2013, 20:48
MarekAG, nie przypominam sobie, aby teraz zmieniało się prawo telekomunikacyjne.

Jeżeli dostałeś ten dokument to zmiana wynika z woli P4, ale dotyczy użytkowników

Edit: mowa jest o użytkownikach, więc nie

Wcześniej (przed edycją) nie zauważyłem, iż mowa jest o Regulaminach dla Uzytkowników
Ostatnio zmieniony 13 cze 2013, 21:32 przez Blank, łącznie zmieniany 2 razy.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#639450  autor: kobong
 13 cze 2013, 21:19
Jeszcze nic nie dostałem,ale w dzisiejszej prasie znalazłem ogromne ogłoszenia o tresci jaką zamieścił @divhashmorex... :wink:

Czyli abonenci Play maja prawo do odstąpienia od umów czy nie?

#639457  autor: Blank
 13 cze 2013, 21:31
kobong,

Zmianiają się regulaminy dla Użytkowników (czyli tych, którzy używają ofert prepaid np. Play na kartę).
Co za tym idzie, skoro nie zmienia się nic dla Ciebie to nie możesz rozwiązać umowy.
Gdybyś jednak jakieś pismo dostał, to napisz...

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#639460  autor: kobong
 13 cze 2013, 21:36
Czyli takie ogłoszenia w prasie nie są podstawą do wypowiedzenia umowy umowy?

Trzeba czekać na przesyłkę?

#639461  autor: zygikuleczka
 13 cze 2013, 21:40
MarekAG, nie przypominam sobie, aby teraz zmieniało się prawo telekomunikacyjne.
http://www.itblegal.pl/news/view/a/wejc ... ikacyjnego

5XX XXX XXX: Plus :arrow: Orange :arrow: Play :arrow: T-mobile
6XX XXX XXX: T-mobile :arrow: Nju mobile :arrow: Play

#639609  autor: ZbujMadej
 14 cze 2013, 16:09
http://www.play.pl/obsluga-klienta/doku ... gulaminach

Informujemy, że z dniem 20 lipca 2013 r. zmianie ulegają wybrane fragmenty w Regulaminach Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych dla Użytkowników, oraz w Regulaminach ofert promocyjnych dla Użytkowników.

http://www.play.pl/resources/pdf/2013/p ... 130720.pdf

#639613  autor: MarekAG
 14 cze 2013, 16:45
Właśnie dostałem takie pismo listem ( nawet pomimo posiadania oferty na kartę od zaledwie dwóch tygodni).

Ostatni akapit:
"Jednocześnie informujemy, że zgodnie z art. 60 a ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. Nr 171, poz. 1800, z późń.
zm.) w przypadku braku akceptacji zmian przedstawionych powyżej przysługuje Państwu prawo wypowiedzenia umowy o świadczenie usług
telekomunikacyjnych („Umowa”), które może być zrealizowane do dnia wejścia tych zmian w życie."
Ostatnio zmieniony 14 cze 2013, 16:48 przez MarekAG, łącznie zmieniany 1 raz.

#639614  autor: ZbujMadej
 14 cze 2013, 16:47
II. W regulaminach ofert promocyjnych dla Użytkowników, w których występuje postanowienie o treści:
„Nie wykorzystywać Kart SIM/USIM bez zgody P4 do inicjowania ruchu, polegającego na masowym wykonywaniu połączeń telefonicznych, w szczególności w przypadku automatycznej dystrybucji połączeń telefonicznych lub automatycznej interaktywnej obsługi numeru wywołanego lub w przypadku integracji systemu telekomunikacyjnego i informatycznego Abonenta w celu obsługi tego ruchu”,

zastępuje się postanowieniem o treści:

„Nie wykorzystywać Kart SIM/USIM bez zgody P4 do inicjowania ruchu, polegającego na masowym wykonywaniu połączeń, w szczególności w przypadku automatycznej dystrybucji połączeń lub automatycznej interaktywnej obsługi numeru wywołanego lub w przypadku integracji systemu telekomunikacyjnego i informatycznego Abonenta w celu obsługi tego ruchu”

Mam powyższy zapis w regulaminie umowy abonamentowej. Umowa została zawarta w maju tego roku. Czy to oznacza, że mogę wypowiedzieć umowę bez konsekwencji dla mnie ?

Co z umowami abonamentowymi zawartymi razem z telefonem ? Czy w przypadku rozwiązania takiej umowy są jakieś opłaty dodatkowe ?

EDIT : Dopiero się zorientowałem, że jestem ABONENTEM, a nie UŻYTKOWNIKIEM i taki jest zapis w umowie. Czyli powyższe jest nieważne ;))

#639630  autor: Blank
 14 cze 2013, 17:49
ZbujMadej, przecież wcześniej właśnie o tym pisałem:
Zmianiają się regulaminy dla Użytkowników (czyli tych, którzy używają ofert prepaid np. Play na kartę).
Co za tym idzie, skoro nie zmienia się nic dla Ciebie to nie możesz rozwiązać umowy.
Gdybyś jednak jakieś pismo dostał, to napisz...

#639672  autor: kobong
 14 cze 2013, 20:04
No dobra, to jak ktoś ma MIXa to może rozwiazac umowę czy nie?

#639693  autor: kobong
 14 cze 2013, 22:36
To kogo dotyczy ten zapis:
(...) w przypadku braku akceptacji zmian przedstawionych powyżej przysługuje Państwu prawo wypowiedzenia umowy
..skoro użytkownicy prepaid nie maja umów?

#639765  autor: Blank
 15 cze 2013, 12:52
kobong,
Używając karty SIM akceptujesz regulamin świadczenia usług i w tym sensie zawierana jest umowa pomiędzy tobą, a operatorem.
Podobnie jak jedziesz tramwajem/autobusem i kasujesz bilet to zawierana jest umowa przewozu.

#639778  autor: kobong
 15 cze 2013, 14:21
No dobra, to jak taką umowę można wypowiedzieć?? :lol:

#639801  autor: radexbcna
 15 cze 2013, 17:32
i tak ci sie nie uda nawet jak masz racje :P no chyba ze lubisz po sadach latac przez najbliższe 2 lata

#639819  autor: kobong
 15 cze 2013, 20:39
Nie mam zamiaru... :lol:

Ciekawi mnie tylko wspomniany zapis. Po co go w ogóle zamieszczać skoro odnosi sie do NIKOGO... :shock:

#640434  autor: orgad
 18 cze 2013, 16:37
Wczoraj rozmawiałem w tej sprawie z konsultantem Play w BOK-u i potwierdziła uprzejma Pani że mam prawo do rozwiazania umowy abonamentowej przed terminem i bez płacenia kar umownych gdyz nie jest to zmiana spowodowana zmina prawa telekomunikacyjnego. Czy skorzystam nie wiem bo mi ta siec pasuje.

#640471  autor: kobong
 18 cze 2013, 19:07
A masz umowę jaką? Abonament?