• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #636719  autor: konn365
 01 cze 2013, 16:35
Witam!

Posiadam telefon na abonament w Orange, w pakiecie za 129,90 zł gdzie mam nielimitowane rozmowy, SMSy + Internet 2,5 gb.

Z niedawnych interpretacji podatkowych wynika, że podatnik ma prawo odliczyć Internet nie tylko stacjonarny, ale także mobilny czy w telefonie. Usługa to usługa.

Sęk w tym, że na fakturze z Orange widnieje tylko pozycja "usługi telekomunikacyjne" i obok kwota abonamentu. Tylko jeśli włączam dodatkowo płatny pakiet Internetu to na fakturze widnieje dodatkowo pozycja "usługi internetowe".

Moim zdaniem jest to jawne łamanie prawa przez Orange. Przecież słynne były przypadki osób, które np. mają w pakiecie TV, Internet, telefon i na fakturze była jedna opłata - więc pojawiał się problem jak wyliczyć kwotę do odliczenia za Internet. Sprawę nagłośniono i obecnie np. UPC wyszczególnia co trzeba na fakturze, chociaż usługi są sprzedawane w pakiecie. Natomiast na infolinii Orange mówią mi, że usługi sprzedają w pakiecie i szczegółowej faktury co, kiedy i za co nie dostanę.

Myślę, żeby złożyć w tej kwestii skargę do rzecznika UOKiK. Mam Waszym zadaniem rację? Co o tej sprawie sądzicie? Bo pewnie jest tutaj wiele osób, które korzystają także z telefonu na abonament z Internetem w pakiecie. ;)

#636720  autor: zygikuleczka
 01 cze 2013, 16:43
konn365 pisze: skargę do rzecznika UOKiK.
Nie ma czegoś takiego.
Odliczyć od podatku można kwotę, która została wydana na internet. Jeśli masz ten internet jako gratis do pakietu telefonicznego to nie ma czego odliczać.

5XX XXX XXX: Plus :arrow: Orange :arrow: Play :arrow: T-mobile
6XX XXX XXX: T-mobile :arrow: Nju mobile :arrow: Play

#636867  autor: darek638
 02 cze 2013, 10:53
@konn365 internet musi być oddzielna usługą. Pakiety, które dostajesz np. za zasilenie konta nie liczą się.

Nigdy więcej Play.

#636990  autor: SACZI
 02 cze 2013, 18:33
darek638 pisze:@konn365 internet musi być oddzielna usługą. Pakiety, które dostajesz np. za zasilenie konta nie liczą się.
Czyli kupują pakiet internetu co miesiąc za X PLN mogę go odliczyć od podatku?
Jak w takim razie otrzymać fakturę od operatora?

#637107  autor: orson_dzi
 03 cze 2013, 00:27
SACZI pisze:Czyli kupują pakiet internetu co miesiąc za X PLN mogę go odliczyć od podatku?
To powinieneś móc. Wszystko dlatego, że jest to usługa dodatkowa i to na fakturze jest jako usługa internetowa. A pakiet wliczony w abonament jest traktowany jako podstawowa usługa telekomunikacyjna.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#639075  autor: procent
 12 cze 2013, 15:36
I tajest chyba nie tylko w Orange ale także we wszystkich innych sieciach podstawowego abonamentu się nie rozbija na szcegóły.

Mr president