• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?

#634949  autor: galtom
 24 maja 2013, 08:41
Oczywiscie, z Windows 8 nie mozna. Ale z dyskusji wynika, ze autorka watku miała na myśli Windows Phone.

Pozdrawiam,
Galtom

#635534  autor: pan.tadeusz
 26 maja 2013, 23:04
galtom pisze:Andorid i WP to troche jak Linux i Windows. Jesli lubisz "grzabac" non stop w ustawieniach telefonu, wazniejsze jest dla ciebie to jak porzewijaja sie ikonki na ekranie a kluminacja dnia jest spedzanie czasu na forach aby znalezc nowszego (tym razem juz na pewno dzialajacego plynnioe) ROM'a to polecam Androida. Wtedy nawet bez karty sim w sordku bedziesz z niego zadowolonoa.
wobec tego 75% użytkowników telefonów to z zamiłowania Linuxiarze :-D
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/swia ... 28162.html
myślisz stereotypami i daję głowę, że jeszcze dobrze nie rozpakowałeś telefonu to już rootowałeś Andka i odchudzałeś stocka, a dwa dni później wgrywałeś dedykowane romy i liczniki zużycia zasobów przez aplikacje aby hibernować je i pisać po forach jaki ten system niestabilny :-D
moje przyjaciółki mają od wielu miesięcy telefony na andkach i intensywnie udzielają się na fb, mailują, czatują oraz pogrywają w jakiejś gierki. o dziwo żadna nie narzeka na system. są i takie które podglądają przez kam, co dzieje się ich w firmie albo sprawdzają jaki kanał dzieciaki odpaliły kiedy nie ma jej w domu. nie siedzą na forach i nie kombinują jak tu ulepszyć ulepszone...przemyśl sobie. może niektórym faktycznie trzeba WP aby korzystali ze smartfona zamiast kreować się na systemowych developerów ;-)

#635540  autor: znawca
 27 maja 2013, 00:28
Android jest rodzajem Linuxa :P

Mnie najbardziej boli w tym systemie fakt, że telefon o który dbasz może ci się nagle wysypać bez powodu, choć bardzo długo może też działać wzorowo.
Moim zdaniem to nie jest system, któremu można w pełni zaufać.

A co do flashowania, to była pierwsza czynność jaką zrobiłem po wyjęciu z pudełka mojej N8. Zanim jeszcze dostałem telefon wybrałem już odpowiedni ROM i przygotowałem się do całej procedury

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#635543  autor: pan.tadeusz
 27 maja 2013, 00:43
znawca pisze:Android jest rodzajem Linuxa :P
no co Ty powiesz :D i jednak dają radę... masochiści :P
znawca pisze: Mnie najbardziej boli w tym systemie fakt, że telefon o który dbasz może ci się nagle wysypać bez powodu, choć bardzo długo może też działać wzorowo.
Moim zdaniem to nie jest system, któremu można w pełni zaufać.
tak....wiemy już, że padł Ci system w Nexusie....w tym czystym wspaniałym Andku, który miał być spełnieniem marzeń...wybranym po tylu lekturach i postach...zmodowanym wg tylu najlepszych zaleceń ;-) ten system jest skończony...o krucjato trwaj!

#635549  autor: user_delete34
 27 maja 2013, 07:08
pan.tadeusz pisze:daję głowę
Dobrze, bo głupoty jakie wypisujesz widuję rzadko i bardzo niechętnie. ;)
1) Ludzie pchają się do g. - kupię androida, bo znajomy ma i będę miał tą grę/dostęp do fb (albo: "bo z czym telefon?", "bo windows jest be"). Popularność rośnie, tylko co z tego? W markecie masz syf, powinien być kontrolowany przez Google'a, a nie otwarty na coraz to nowe śmieci. Telefony są produkowane na tyle masowo, że lud kupi wszystko, byle by było na androidzie. A że telefon się po czasie (chwili) sypie, chodzi wolno... co tam, kupię nowy, nie? A może to przecież tak ma działać? Jak polskie autostrady.
2) Nie każdy androidowiec zaraz rootuje itp. Niezależnie, zrootowany, wgrany inny czy też pozostawiony oryginalny ROM - android nie jest stabilny, nierzadko od razu widać jego niedorobienia i uniwersalność (a wiadomo, jakie są takie rzeczy). Czysty jeszcze jest do zniesienia ale moim zdaniem płacenie za taką niedoróbkę więcej niż w przypadku ceny Nexusa 4 mija się z celem. Znaczna część znajomych ma coś z androidem, przekrojowo przez wszystkie półki i mam na bieżąco opinie i widzę sam, gdy mam telefon w ręce.
pan.tadeusz pisze:może niektórym faktycznie trzeba WP aby korzystali ze smartfona zamiast kreować się na systemowych developerów ;-)
Próbowałeś działania tego systemu? Włączasz i "jedziesz". Nawet jak coś pozmieniasz, zawsze wszystko działa, jak powinno - czyli idealnie.
Zainstaluj sobie androida na swoim Siemensie... a nie, ten jest lepszy, szkoda go psuć (serio, fajny telefon).
Kiedyś sam się miałem brać za androida na którymś Milestone (1/2/XT720), bo system nie był jeszcze aż taką masówką, może ktoś się starał bardziej produkując aplikacje i same telefony robiono lepiej. Na szczęście się wyleczyłem.

paulisia5189, wybrałaś już coś?
Ostatnio zmieniony 27 maja 2013, 07:36 przez user_delete34, łącznie zmieniany 3 razy.

#635551  autor: galtom
 27 maja 2013, 07:11
pan.tadeusz pisze: wobec tego 75% użytkowników telefonów to z zamiłowania Linuxiarze :-D
Chyba nie ma w tym nic zlego? Dlatego kibicuje wszystkim systemom (I troche nie pokoi mnie obecna przewaga Androida I takie obrzucanie [niesluszne] blotem WP), ze wybor I konkurencja sa dla nas dobre. Lepiej by bylo dla wszystkich gdyby byly 4 systemy I kazdy mial ok 15-20% rynku niz to co dzieje sie obecnie. Statystyki z Twojego linku sa poprostu niepokojace...
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/swia ... 28162.html
pan.tadeusz pisze: myślisz stereotypami i daję głowę, że jeszcze dobrze nie rozpakowałeś telefonu to już rootowałeś Andka i odchudzałeś stocka, a dwa dni później wgrywałeś dedykowane romy i liczniki zużycia zasobów przez aplikacje aby hibernować je i pisać po forach jaki ten system niestabilny :-D
Nie mam pojecia o tych rzeczach. Ja juz w wieku, w ktorym na "zabawy" malo czasu. Jest praca, rodzina, obowizaki. Kiedy przychodzi wolne I czas dla mnie po 20:00 to robienie magii z telefonem jest ostatnia rzecza ktora mnie interesuje.
To czas kiedy telefon ma sie ladowac na kolejny dzien a ja odpalam Netflix'a czy Hulu zeby wrewszcie cos spokojnie ogladnac.

Po pierwszych 3 tygodniach, kiedy nie moglem sciagnac Netflixa I Hulu na S3 rootowaniem zaja sie kolega (ja zbyt duzo czasu musialbym zmarnowac na nauke) - okazalo sie obwiem, ze w cudownym I otwartym androidzie (w przeciwienstwie do iOS I WP) nie da sie tak prosto odblokowac marketow z innych regionow.
W kazdym razie, rootowanie I dogrywanie jakis aplikacji do czyszczenia pamiecinie pomoglo. @ miesiace pozniej powiedzialem sobie dosc. To nie ja jestem dla telefonu tylko telefon dla mnie. S3 zostala za niewielka doplata wymieniony na nowa Lumie 920 I wszelkie moje klopoty sa w przeszlosci.
Jetsem bardzo zadowolony - az (znowu) lubie uzywac teraz telefonu...

Pozdrawiam,
Galtom

#635576  autor: pan.tadeusz
 27 maja 2013, 11:47
kolega zajął się rootowaniem i odblokowaniem regionów :-D
dziwne, że u mnie pracują ludzie już drugi rok z SGS2 i zero problemów.

ja tutaj nie kibicuję żadnemu systemowi ale jak czytam te lamenty bo jednemu czy drugiemu wykrzaczył się antek na amen więc huzia na józia bo pewnie winien.
tyle że okazuje się iż kolega rootował i wgrywał jakieś super dodatki i apki z chomika :-D

tak, system jest otwarty i sporo jest słabszych aplikacji - ale to właśnie siła tej polityki wyniosła go na podium. nikt was nie zmusza by wgrywać niesprawdzone aplikacje, a jest z czego wybierać.

stabilność WP będzie można porównywać jak pojawi się w nim przynajmniej połowa aplikacji dostępnych na andku. dlatego takie porównania budzą raczej uśmiech ;-)

mnie polityka MS nigdy jakoś nie porywała ale to dobrze, że próbują bo jest alternatywa dla mniej wymagających. babci, mamie, może nawet dziewczynie można sprezentować te kafle i myślę, że będą się sprawdzać
Ostatnio zmieniony 27 maja 2013, 22:26 przez pan.tadeusz, łącznie zmieniany 1 raz.

#635634  autor: znawca
 27 maja 2013, 17:09
Wystarczy prześledzić politykę i historię obu firm :)

Na początku, kiedy dotykowym monopolistą był iPhone, Google wchodząc na rynek musiał podjąć pewne kroki, po to by nie znaleźć się w takiej sytuacji... w jakiej teraz jest choćby Microsoft :P - WP powoli zdobywa udziały w rynku bo ma mało aplikacji, a tych z kolei nie przybywa z powodu małych udziałów w rynku... - błędne koło

Nic dziwnego, Microsoft po wielkiej (i słusznej) klęsce ze starym Windowsem Mobile, zaprojektował zupełnie nowy zamknięty system i postawił twarde warunki deweloperom. Aplikacje i urządzenia przeznaczone do Windows Phone muszą spełniać wyśrubowane normy.

Niestety Microsoft nie ma tak silnej pozycji na rynku jak Apple (do którego wszyscy przychodzą na kolanach) i deweloperzy odwrócili się od niego. Po co mają stawać na głowie i spełniać dzikie wymagania, skoro obok jest "łatwy" Android, czy oferujący duże zyski iPhone?

Dlatego Microsoft poszedł do Nokii, która była w kryzysie i nie miała innego wyboru, jak związać się na wyłączność z Microsoftem, przystając na wszystkie jego warunki. Finowie włożyli w smartfony z WP wszystko, co mieli i dopiero teraz zaczyna to przenosić efekty w postaci świetnych telefonów z serii Lumia z WP8

Za to Google poszedł zupełnie inną drogą. Musiał szybko zdobyć rynek, więc wchodząc z Androidem do gry nie postawił deweloperom praktycznie żadnych warunków. Każdy mógł robić z systemem, co chciał, a aplikacje do marketu mógł pisać nawet student amator w przerwie między jednym piwem, a drugim. W efekcie każdy zainteresował się Androidem, bo co mu szkodziło poeksperymentować z tym systemem? Najwyżej się nie uda, a przecież Google praktycznie wciska go za darmo i jeszcze oferuje wsparcie swoimi usługami (gmail, mapy, wyszukiwarka), które przecież są świetnej jakości.

Udało się i Android lawinowo zdobył popularność. Niestety, kiedy już wszyscy mieli smartfony z tym systemem, pojawiły się problemy. System nie jest zoptymalizowany i wymaga potężnych procesorów by działać sprawnie, a i tak konkurencyjne urządzenia są szybsze. Aplikacje w Google Play, choć jest ich dużo, mocno odstają jakością od tych z iPhona i często są przyczyną niestabilności systemu. Do tego jeszcze fragmentacja Androida, który na każdym smartfonie wygląda inaczej i dla każdego musi być osobno przygotowywany, co utrudnia aktualizację.

Podsumowując (do autorki tematu), jeśli liczysz się z tym, że o system trzeba dbać i mogą się pojawić problemy, z którymi musisz sobie sama poradzić, albo jeśli potrzebujesz dużych możliwości grzebania w systemie i personalizacji - wybierz Androida
Jeśli natomiast uważasz, że telefon ma obowiązek po prostu działać, a aplikacje i personalizacja mają mniejsze znaczenie, wybierz WP8 ;)

#635712  autor: pan.tadeusz
 27 maja 2013, 22:37
znawca pisze:na każdym smartfonie wygląda inaczej i dla każdego musi być osobno przygotowywany, co utrudnia aktualizację.
za to właśnie płacę kupując telefon. poza tym straszysz tutaj niemożliwym, a spróbuj przeszczepić flashem WP z Lumii do 8S, skoro taki elastyczny :P

znawca pisze:Podsumowując (do autorki tematu), jeśli liczysz się z tym, że o system trzeba dbać i mogą się pojawić problemy, z którymi musisz sobie sama poradzić, albo jeśli potrzebujesz dużych możliwości grzebania w systemie i personalizacji - wybierz Androida
ale ta historia jest o Tobie i złamanym Nexusie na którego straciłeś gwarancję bawiąc się w poprawianie poprawionego. straszenie niestabilnością w stylu oszukac przeznaczenie jest głupie w sytuacji kiedy 75% użytkowników wybiera ten system. popatrz w tym zestawieniu na przyrost. ludzie kupują kolejne telefony z antkiem bo? czyżby mieli inne doświadczenia? the true is out there ;-)

#635734  autor: znawca
 28 maja 2013, 00:16
pan.tadeusz pisze: straszenie niestabilnością w stylu oszukac przeznaczenie jest głupie w sytuacji kiedy 75% użytkowników wybiera ten system. popatrz w tym zestawieniu na przyrost. ludzie kupują kolejne telefony z antkiem bo? czyżby mieli inne doświadczenia? the true is out there ;-)
Połowa z tych 75% to ludzie którzy kupili telefon za 1 zł przedłużając umowę, a druga to ci, którzy potrzebowali aplikacji, a nie stać ich było na iPhona :)
pan.tadeusz pisze:
znawca pisze:Podsumowując (do autorki tematu), jeśli liczysz się z tym, że o system trzeba dbać i mogą się pojawić problemy, z którymi musisz sobie sama poradzić, albo jeśli potrzebujesz dużych możliwości grzebania w systemie i personalizacji - wybierz Androida
ale ta historia jest o Tobie i złamanym Nexusie na którego straciłeś gwarancję bawiąc się w poprawianie poprawionego.
Więc powiedz mi czemu pozostali użytkownicy forum mają inne zdanie niż ty?
W swoich poglądach jesteś osamotniony ;)
pan.tadeusz pisze: a spróbuj przeszczepić flashem WP z Lumii do 8S, skoro taki elastyczny :P
Android też nie wspiera flasha. Obecnie żaden system poza BlackBerry go nie wspiera.
Oczywiście zrootowany Android może mieć flasha, ale root to przecież (Twoje słowa) poprawianie poprawionego :P

PS
Root nie powoduje utraty gwarancji i jest odwracalny (jak jailbreak w iPhonie) - tutaj widać, jak bardzo znasz się na Androidzie...

No i nie kupuje się smartfona po to by leżał w serwisie. Nie ważne że naprawią mi go za darmo, ważne że przez 2 tygodnie go nie mam i nie mogę się nim bawić, prawda?

#635739  autor: pan.tadeusz
 28 maja 2013, 00:33
znawca pisze:Połowa z tych 75% to ludzie którzy kupili telefon za 1 zł przedłużając umowę, a druga to ci, którzy potrzebowali aplikacji, a nie stać ich było na iPhona :)
wszystko potrafisz sobie uzasadnić :-D
ale to już kolejna odsłona tego sytemu i to się bdb sprzedaje czyt.ludzie wracają po telefony z tym systemem czego nie można na razie powiedzieć o WP bo wczesniejsze wersje były tak słabe, że trzeba teraz olbrzymiej kampanii by wyhodować trochę troli forumowych, którzy będą darli łachę byle tylko udowodnić że Android to ZUO. weź się ogarnij i poklikaj po kaflach
znawca pisze:Więc powiedz mi czemu pozostali użytkownicy forum mają inne zdanie niż ty? W swoich poglądach jesteś osamotniony ;)
jacy? tych kilku jegomości, którzy poszli na te reklamy i muszą sobie teraz uzasadniać że jest super...bo czują się stabilnie :D
nie no...komuś kto nie ogarnia apek i zadowoli się ich ograniczoną liczbą kupiłbym taką 920. tylko że Samsung ze swoją Badą oferował nawet trochę więcej i zdecydowanie bardziej mi się podobał
znawca pisze:Android też nie wspiera flasha.
chyba mnie nie zrozumiałeś :roll:
znawca pisze:PS
Root nie powoduje utraty gwarancji i jest odwracalny (jak jailbreak w iPhonie) - tutaj widać, jak bardzo znasz się na Androidzie...
ależ jestem pewien, że u Ciebie nie skończyło się na roocie i poleciały customy :-D
zresztą nigdzie nie odnosiłem roota do gwarancji ale z tego co wiem raczej nieprzychylnie na to patrzą i warto odkorzenić przed serwisem jeśli jest taka możliwość.
najważniejsze, że Ty się na nim znasz i płaczesz w każdym wątku nad tym Nexusem, a w co drugim polecasz go jako najlepszą "czystą" edycję...która Ci klękła :P
znawca pisze:No i nie kupuje się smartfona po to by leżał w serwisie. Nie ważne że naprawią mi go za darmo, ważne że przez 2 tygodnie go nie mam i nie mogę się nim bawić, prawda?
taaa...bo Nokie nie śmigają na serwis :-D
zacytuję z tematu obok
lalunia2208 pisze:Miałam ostatnio Nokię i więcej była w serwisie niż u mnie... Dlatego Nokia została całkowicie zdyskwalifikowana.

#635748  autor: znawca
 28 maja 2013, 01:41
Hmmm... Mój Nexus nie miał nawet roota. Uważam czystego Androida za najlepszą wersję tego systemu, więc według mnie modowanie to tylko zmiana na gorsze.

Z resztą przed oddaniem do serwisu można przecież cofnąć roota, wywalić customa i z powrotem wgrać oryginalny soft.

a tutaj jest opis przypadku, gdy do serwisu na gwarancji trafił smartfon z wgranym Cyanogen Modem:
http://droidos.org/root-a-utrata-gwarancji-producenta/

także nie ma co się obawiać o utratę gwarancji ;) tu akurat nie ma strachu

#635754  autor: user_delete34
 28 maja 2013, 08:05
pan.tadeusz pisze:ale ta historia jest o Tobie i złamanym Nexusie
Znajomy kupił nową Xperię S. Pierwsze, co zauważyłem to mulenie (przy bardzo dobrym sprzęcie) i po chwili - zwiechę.
Androidowiec najczęściej (szczególnie, jeśli ma coś z półki średniej+) jest tak zakochany w "swoim" systemie, że nie dopuszcza możliwości zmiany na cokolwiek innego, bo inne = złe. ;) Nie tyczy się to wszystkich. Ci, którzy mają kontakt z innymi systemami (ale przesady z cofaniem się do bady), widzą, że ich robotowi daleko do ideału (nieistniejącego).
Z WP miałem wcześniej do czynienia na Lumii 800 kumpeli. I mnie i wielu jej znajomych system wystarczająco przekonał do siebie, by przejść właśnie na niego, a sądzę, że wszyscy wcześniej mieliśmy choć na chwilę kontakt z androidem.
PS: gdybym miał opcję kupna jabłka - kupiłbym (choćby dla pełnego backupu), tylko czekam na jego bardziej innowacyjną odsłonę. Z10 z BBOS też mi się podoba - tylko ta bateria.
Na WP nic nie musisz sobie uzasadniać. Tutaj masz smartfony, nie zabawki.

#635770  autor: pan.tadeusz
 28 maja 2013, 10:11
hmm... ale to wcale nie jest tak, że mam uprzedzenie do WP.
mnie się ta polityka po prostu nie podoba.

oni zwyczajnie chcą zarzucić sieć na developerów i ciągnąć kasę ze sprzedaży apek bo rynek jest spory i będzie rósł. tyle, że mnie zdecydowanie bardziej odpowiada takie zupełnie otwarte podejście jak w androidzie. owszem ma swoje wady ale to wciąż choroby wieku młodzieńczego. z całą pewnością ta platforma dorobi się lepszego ratingu aplikacji bo faktycznie ich poziom jest najczęściej wytykaną wadą również w kontekście stabilności.
myślę, że urodzi się to jakieś rozwiązanie bo społeczność jest naprawdę spora.

natomiast MS chce się klasycznie wbić w rynek ze swoim sklepem i narzucić swoje homonto. owszem system jest stabilny i użyteczny w kontekście podstawowych zadań.
natomiast trudno to rozpatrywać w kategorii porównań kiedy ilość aplikacji jest tak dalece różna.

co zabawne MS zunifikował swoje środowisko i ten sam interfejs lansuje pod lapy i dekstopy. dopiero tu widać ograniczenia jakie niesie ze sobą ta platforma.

wielozadaniowość, która była przecież główną ideą pracy w oknach od ich zarania ustąpiła miejsca klikolandii i zabawie w wycieczki po kolejnych ekranach. praca w kilku aplikacjach bez skrótów klawiszowych staje się nieznośnie irytująca, a przypinanie screenów jest znacznie mniej efektywne niż okienka. stabilność? za cenę alertów o nieuprawionym dostępie do zasobów. nagle aplikacje, które od lat śmigały z oknami zaczynają robić problemy.

poza tym mam silne wrażenie, że przy kilku uruchomionych aplikacjach nowy Windows radzi sobie słabiej. natomiast śmiga jak burza gdy pracuję na jednej czy dwóch. na początku daje to to takie pozytywne wrażenie, że system jest lżejszy i lepiej zoptymalizowany, które niestety jest złudne ale marketingowo bardzo pożądane.

kafle i pomysł z marketem to strzał w stopę dla tej platformy. może w tabletach i telefonach ma on jeszcze uzasadnienie choć kosztem personalizacji ale dopiero tutaj widać jak ułomna jest polityka MS. spodziewam się, że przy bardziej rozbudowanym multitaskingu i wymagających aplikacjach ten system dopiero pokaże swoje rogi, a zagrania w stylu pseudostabilności w rodzaju podpisywania certyfikatami sterowników już przerabialiśmy.

zdecydowanie mocniej kibicuję otwartej platformie google bo jest kreatywna pomimo swoich bolączek, a problemy są po to aby je rozwiązywać

#635776  autor: user_delete34
 28 maja 2013, 10:49
pan.tadeusz, jeśli chodzi o unifikację jako kafle tu i tam - pomysł kompletnie nietrafiony, wszyscy nagle nie przerzucą się na tablety, rezygnując z komputra jako maszyny do pracy, a mimo pulpitu, Win8 nie jest już taki fajny bez obsługi dotyku. M.in. dlatego na nowsze Windowsy niż XP nie chcę się przerzucać - bajery ponad funkcjonalność.

Kiedy mowa o płynności - owszem, zauważyłem - przy 4 otwartych kartach w IE, w tym 2 ogłoszenia motoryzacyjne z allegro z masą grafiki, telefon zwalnia przy przewijaniu czy skakaniu między aplikacjami (w mndż zadań karty masz jako osobne okna programów). Lepiej też nie mieć losowego zdjęcia jako tła aplikacji Zdjęcia (chyba, że to kolejny problem z moją kartą pamięci - która o dziwo jest sprawna tylko 8S jej nie lubi;)), coby system wychodził z niej szybciej.

Ale co do aplikacji w androidzie się nie zgodzę - wolę mniej ale dobrych (w działaniu, wiem, że bywają okrojone) niż dużo i to zaawansowanych ale ciągle takich beta, niedorobionych i każda innego wyglądu. Do mniejszej ilości programów na WP przyjdzie się chyba przyzwyczaić, ale nie jest to znowu trudne, bo na co dzień w zasadzie wszystko jest.

No i powrócę do zabawkowości - nie każdy WPkowiec jest świetnie wykonany, ale to, ile androidowców (w tym z najwyższej półki*) wykonanych jest przeciętnie, to już przesada.
* Szczególnie, jakby wyrazić to procentowo (tak lubisz statystyki) na tle wszystkich sprzedanych telefonów z tym systemem. :P

EDIT:
Ciąg dalszy rozmowy kontynuujemy przez PW.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2013, 13:30 przez user_delete34, łącznie zmieniany 1 raz.

#635799  autor: pan.tadeusz
 28 maja 2013, 13:10
Markadiusz pisze:M.in. dlatego na nowsze Windowsy niż XP nie chcę się przerzucać - bajery ponad funkcjonalność.
akurat Vista czy Windows 7 to systemy lepsze od XP i przede wszystkim dużo stabilniejsze :P
Markadiusz pisze:Ale co do aplikacji w androidzie się nie zgodzę - wolę mniej ale dobrych (w działaniu, wiem, że bywają okrojone) niż dużo i to zaawansowanych ale ciągle takich beta, niedorobionych i każda innego wyglądu.
też się z tym zgadzam. z drugiej strony im więcej ludzi będzie się garnąć między piwami do programowania tym lepiej. myślę, że potrzebne jest coś w rodzaju mądrego i może nawet moderowanego pagerank. coś co pozwoliłoby wyróżnić te lepsze/pewniejsze aplikacje. pewnie coś takiego pojawi się niedługo bo sporo użytkowników narzeka, a onetowy poziom komentarzy i ocen jest niewystarczający.
Markadiusz pisze:No i powrócę do zabawkowości - nie każdy WPkowiec jest świetnie wykonany, ale to, ile androidowców (w tym z najwyższej półki*) wykonanych jest przeciętnie, to już przesada.
tu nie będę polemizował bo mądrzejsi od nas oceniają rynek i to ile można z niego wycisnąć. przy czym dodam, że dla mnie wykonanie nie kończy się na dobrym ekranie ;)

#635819  autor: dario321
 28 maja 2013, 14:38
pan.tadeusz pisze:akurat Vista czy Windows 7 to systemy lepsze od XP i przede wszystkim dużo stabilniejsze
tutaj to juz w/g mnie przesadziles na maxxxa,mysle ze nie tylko w/g mnie :wink:

#635824  autor: pan.tadeusz
 28 maja 2013, 14:53
dario321 pisze:tutaj to juz w/g mnie przesadziles na maxxxa,mysle ze nie tylko w/g mnie :wink:
zarówno Vista jak i jej odświeżona wersja czyli Siódemka oparte są na tym samym jądrze.
to systemy bezpieczniejsze, szybsze i łatwiejsze w zarządzaniu sieciami oraz usługami.
nie interesuje mnie co myśli większość nastolatków operujących wiedzą na poziomie funfli więc darujmy sobie offa :roll:

#635843  autor: dario321
 28 maja 2013, 16:16
podsumujmy; w/g Ciebie sa tak samo dobre jak i android :?:

ja uzyl bym wzgledem androida (jak i visty,siodemki),porownania do koła *kwadratowego.
jak wiadomo takie kolo aby sie szybko toczylo po ziemi potrzebuje mnostwa sily pociagowej (w porownaniu do koła *okraglego).
mam nadzieje,ze zostalem zrozumiany,pozdrawiam

#635851  autor: pan.tadeusz
 28 maja 2013, 16:43
zrozumienie Twoich teorii to faktycznie kwadratura koła :P