• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#634021  autor: kwistas
 19 maja 2013, 19:14
Vieslav pisze: Nie widzę sensu istnienia ich 2G, z tego nie da się korzystać. Natomiast Plus i Orange przy większym obciążeniu wywalą cię z sieci, nie zauważysz tego i pozbawisz się kontaktu ze światem.
Mi 2G Playa wiele razy ratowało tyłek, wbrew pozorom ich zasięg jest potrzebny, miałem okazję się przekonać parę razy kiedy to Orange i Plus nie miało zasięgu, a Play ma full.
Aktualnie wolę się trzymać zasięgu macierzystego niż partnerów roamingowych, jeśli z Plusem nie ma problemu kompletnie to z Orange są cyrki z postaci wyrzucania abonentów Play z infrastruktury.
2G Playa było masakrą dawno temu, teraz to infra dobra, wiadomo nie jest idealna, jakieś urwane słowa się trafią od święta, ale to ma miejsce w każdej sieci zwłaszcza jak się jedzie samochodem.

#634108  autor: Krzych
 20 maja 2013, 11:31
U mnie sytuacja wygląda tak:
Mam dwie karty prepaidowe Playa, jedną przeniesioną z Ery (sim 1) z której normalnie dzwonię, piszę i korzystam z netu oraz drugą (sim 2) kupioną kiedyś jako numer dodatkowy kiedy byłem z numerem głównym w Erze, obecnie leży i ładuję ją za 5 zł aby nie stracić numeru.
1. Ustawienie zasięgu ręcznie na Orange: sim 1 trzyma się w sieci i nigdy nie zostałem wyrzucony, sim 2 każdego ranka szukanie sieci.
2. Handover podczas rozmowy: sim 1 przełącza się płynnie na Plusa jak ginie zasięg macierzysty, sim 2 trzyma się na siłę Playa i czasem potrafi przerwać połączenie.
3. Transmisja danych: nie zauważyłem dużych różnic między kartami. W miejscach których przebywam ustawiam sobie ręcznie sieć na tę która działa lepiej. Jeśli na wsi jest dostępny Play UMTS 900 to staram się go wykorzystywać, ponieważ lepiej działa Playowe 3G z 10 km niż Orange lub Plus 2G z 1 km.
4. Problem Plus + Aero2: Ostatnio przejechałem kilka tys. km. po Polsce korzystając z Yanosika na ustawionym na sztywno Plusie i nie miałem w ogóle problemów. Cały czas internet działał.
5. Obie karty sim: na zasięgu macierzystym 2G po ok. 5-10 min. bardzo pogarsza się jakość rozmowy. Dodatkowo sim 2 jak spadnie z 3G do 2G już nie wraca na 3G...
W roamingu problem nie występuje.
Powyższe sytuacje zdarzają się na kilku różnych telefonach w różnych lokalizacjach. Testy wykonywałem w różnych godzinach i generalnie późno w nocy zawsze było lepiej.
Zastanawiam się czy lepsze traktowanie sim 1 jest spowodowane tym, że rocznie więcej kasy wpada operatorowi z tego numeru?

Sam do pewnego czasu korzystałem głównie z zasięgu macierzystego oraz automatycznego wyboru sieci i byłem zadowolony, ale po pewnym czasie słuchania od rozmówców, że bardzo niewyraźnie mnie słychać przełączyłem się na stałe na Plusa. Problemy z jakością zniknęły, a transfer przycięty do ok 2 Mb/s nie jest problemem i pozwala na swobodne korzystanie z internetu.

#638689  autor: Nocny Rycerz
 11 cze 2013, 11:12
ja tam polecam Playa- z zasięgiem nie mam problemu- w razie co przełacza mnie na Orange, T-Mobile czy Plusa a w dodatku są innowacyjni. Ciągle wprowadzają jakieś nowości. Ostatnio wprowadzili opcję, że skupują nieużywane już telefony. Dobra opcja bo można się pozbyć tego co leży już parę lat w szufladzie a i tak już raczej korzystał z tego nie będę

#638708  autor: MarekAG
 11 cze 2013, 12:11
Nocny Rycerz pisze:ja tam polecam Playa- z zasięgiem nie mam problemu- w razie co przełacza mnie na Orange, T-Mobile czy Plusa a w dodatku są innowacyjni. Ciągle wprowadzają jakieś nowości. Ostatnio wprowadzili opcję, że skupują nieużywane już telefony. Dobra opcja bo można się pozbyć tego co leży już parę lat w szufladzie a i tak już raczej korzystał z tego nie będę
Mówisz, że na T-Mobile cię przełącza? 8)

Poza tym nie spamuj wszędzie o skupywaniu telefonów.

#638712  autor: bora1410
 11 cze 2013, 12:18
Nocny Rycerz pisze:ja tam polecam Playa- z zasięgiem nie mam problemu- w razie co przełacza mnie na Orange, T-Mobile czy Plusa a w dodatku są innowacyjni. Ciągle wprowadzają jakieś nowości. Ostatnio wprowadzili opcję, że skupują nieużywane już telefony. Dobra opcja bo można się pozbyć tego co leży już parę lat w szufladzie a i tak już raczej korzystał z tego nie będę
Orange to miało parę lat temu taką usługę. Napisz jeszcze jakie ceny CI proponowali. Bo chyba tak jakoś ok.30% tego co dostałbyś na allegro.
Ban powinien być dla takich użytkowników jak Ty, którzy "doradzają" za pieniądze operatora.