• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#534706  autor: ezaq
 13 lut 2012, 20:34
FABIANO, współrzędne stacji są brane z wykazu pozwoleń radiowych UKE, a te podawane są urzędowi przez operatorów. Często się zdarzają rozbieżności w stosunku do rzeczywistości sięgające kilkudziesięciu metrów, a nawet więcej. Ten przypadek jest wyjątkowy, bo różnica wynosi ok. 1 km. Ale faktycznie wszyscy trzej operatorzy są na jednym maszcie. Jak się dodaje daną stację do bazy BTSearch to współrzędne zwykle kopiuje się z wykazu pozwoleń, chyba, że są rażące rozbieżności. Współrzędne tych stacji już poprawiłem.

#534831  autor: remi89
 14 lut 2012, 09:42
Na stronie: http://mapa.btsearch.pl/ w zakładce "Filtr danych źródłowych" zmień na "Lokalizacje z bazy BTSearch.pl" są to nadajniki potwierdzone przez użytkowników.

Lokalizacje z bazy BTSearch.pl
Wizualizacja danych z bazy BTSearch.pl. Zasadniczą różnicą w stosunku do wykazu pozwoleń radiowych publikowanego przez UKE jest gromadzenie w bazie jedynie lokalizacji potwierdzonych jako stacje bazowe fizycznie istniejące i działające. Ponadto, dane z bazy BTSearch są wzbogacone o szczegółowe identyfikatory stacji bazowych, które są gromadzone przez szereg entuzjastów telefonii komórkowej w Polsce i przesyłane do bazy danych BTSearch.

P@weŁ

#534904  autor: ezaq
 14 lut 2012, 16:13
remi89, tylko, że nawet jeśli stacja jest sprawdzona, to współrzędne kopiuje się z wykazu pozwoleń, więc jeśli były one błędne to błędne pozostają. Bardzo rzadko się poprawia współrzędne.

#539493  autor: FABIANO
 07 mar 2012, 14:03
piotrek888 pisze:Tak wszystko by było niby ok. tylko że do listopada było wszystko dobrze, nie działa od początku listopada i tylko w tej jednej lokalizacji np. w Kuczborku-Osadzie oddalony ok. 10 km od Żuromina usługa działa bez zarzutów. Jeszcze nie wiem być może jest to zależne od aparatu np. w moim Samsungu C3050 jeśli zaloguje się w Kuczborku to jest nazwa miejscowości Kuczbork-Osada a jak pojade do Żuromina to ta nazwa nie ginie jest cały czas Kuczbork-Osada natomiast jeśli karte przełoże do Samsunga Avilla to zgninie Kuczbork-Osada w Żurominie a nie ma żadnej nazwy. A jak dzwonie do Orange to oni mówią że nie mają żadnej awarii nadajnika.
Mnie się wydaje że wina leży po stronie modelu telefonu. Ja ostatnio też zaobserwowałem coś dziwnego.
Poszedłem za wioskę, wgłąb lasu, w miejsce gdzie sygnał słabnie a poprzez programik widzę że jest to miejsce leżące na skraju sygnałów drugiego i trzeciego sektora pobliskiego BTS-a. W SE k550i wygląda to tak:
- na 5 kresek sygnał waha się od 1 do max 3 czasem 4 kresek. Kładę telefon na ziemi i widzę jak co chwile zmienia się cell info ("WRONKI" oraz "WIELEN"). Raz po raz ukazuje się też "DRAWSKO".
Poprzez programik wnioskuję że pierwsze CI sieje z drugiego sektora, te drugie z trzeciego. Zaś "DRAWSKO" to sygnał już z BTS-a oddalonego o 9 km od mej miejscowości.

Inaczej wyglądała sprawa jak przełożyłem kartę do Samsunga Avila. Wyświetlało tylko i wyłącznie jedno i te samo cell info. Mimo iż programik wskazywał że w danej chwili łapie już sygnał z tego drugiego sektora, lub BTS-a tego odalonego. Ruszyłem nawet z miejsca w jedną i drugą stronę i nic. Chyba dopiero po 10 minutach zmieniło mi się CI.
Postanowiłem też włączyć i wyłączyć telefon. Po odpaleniu widniało już inne.

Mam wrażenie że Samsungi mają mniej czułą antenę niż SE i wolniej reagują na zmiane sektorów stąd "leniwe" zmiany CI na wyświetlaczu. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi, to tylko moje spostrzeżenia ...

P.S. Mama ma także Samsunga Avila ale jej nie używa. Telefon leży sobie w miejscu, nie są wykonywane z niego ani sms-y, ani połączenia. I tak - kiedy na mojej Avilli brakowało cell info (kilkudniowa awaria cell info na pobliskich BTS-ach) u mamy na wyświetlaczu mimo to widniała cały czas nazwa CI.
Chyba Samsungi nie są za dobre pod tym względem. Dlatego PIOTREK888 wydaje mi się że jeśli wjechałeś w obszar gdzie brakuje cell info, Ty miałeś na wyświetlaczu tą ostatnią zapamiętaną przez telefon, mimo iż zmieniłeś już swoje położenie i byłeś pod wpływem innego BTS-a.
Nie ma to jak Sony Ericsson, czuła antena wychwyci nawet najdalsze cell info z oddalonego BTS-y gdy mamy słaby sygnał w tel...

#632919  autor: Maxi Rodriguez
 14 maja 2013, 13:07
Witam. Mieszkam w Katowicach Zawodziu przy ul. 1 Maja. Od kilkunastu dni, skacze mi zasięg w komórce. Raz jest 5 kresek, raz 3, a raz nie ma wcale. Czy może mieć to związek z pożarem budynku Porcelany Śląskiej (na budynku, były nadajniki. Z tego co widziałem, uległy uszkodzeniu). Najbliższy nadajnik, z tego co mi wiadomo, znajduje się na osiedlu Paderewskiego.

PS - pożar wybuchł 17 kwietnia tego roku.

#632958  autor: Edmund
 14 maja 2013, 15:12
Maxi Rodriguez, oczywiście że może mieć, wystarczyło, że nie zmienili sąsiedztw i reguł handoverów pomiędzy stacjami, albo jak zmienili po pożarze to coś pokopali przy tym.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#633038  autor: Maxi Rodriguez
 14 maja 2013, 20:21
A tak się jeszcze zastanawiam - zgłosić Orange problem z zasięgiem (chociaż ojciec przed chwilą powiedział, że przed pożarem również skakał zasięg, co mnie w sumie dziwi, bo mieszkamy praktycznie na wprost nadajników [8 piętro, nic nie przeszkadza. A może przeszkadza? Mam na myśli nadajniki zamontowane na budynku Kamsoftu. Na Kamsofcie, znajdują się nadajniki Playa i Mobylandu]).

#633100  autor: Edmund
 15 maja 2013, 01:04
Maxi Rodriguez, zgłoś i powiedz, że podejrzewasz, że nadajniki przestały pracować po pożarze. Dodaj jeszcze że wg wykazu UKE właśnie na tym budynku który się spalił były nadajniki PTK Centertel.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#634843  autor: Orange Ekspert
 23 maja 2013, 14:16
Maxi Rodriguez pisze:Witam. Mieszkam w Katowicach Zawodziu przy ul. 1 Maja. Od kilkunastu dni, skacze mi zasięg w komórce. Raz jest 5 kresek, raz 3, a raz nie ma wcale. Czy może mieć to związek z pożarem budynku Porcelany Śląskiej (na budynku, były nadajniki. Z tego co widziałem, uległy uszkodzeniu). Najbliższy nadajnik, z tego co mi wiadomo, znajduje się na osiedlu Paderewskiego.

PS - pożar wybuchł 17 kwietnia tego roku.
Witam,

pod podanym przez Ciebie adresem obecnie nie są zarejestrowane utrudnienia w działaniu sieci. Prawdopodobnie opisana sytuacja spowodowana jest różnicą w zasięgu oferowanym wewnątrz i na zewnątrz budynków. W pierwszej kolejności spróbuj ustawić w urządzeniu tryb sieci 3G/UMTS, a w przypadku dalszych utrudnień ustaw 2G/GSM. Jeżeli sytuacja nie ulegnie poprawie, to możesz również skierować w tej sprawie zgłoszenie do Działu Technicznego. W tym celu użyj strony www.zasieg-orange.wp.pl.

Pozdrawiam
Mateusz
Orange Ekspert