• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #626075  autor: orson_dzi
 10 kwie 2013, 12:44
Dzisiaj zajechał do mnie ostatni Nexus, więc zapraszam do zadawania pytań. Póki co mogą powiedzieć tylko tyle, że jest naprawdę bardzo ładny ;) .

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#626352  autor: znawca
 11 kwie 2013, 17:42
Próbowałeś tego tricku z kolorami i jasnością ekranu?
http://www.spidersweb.pl/2013/04/masz-n ... dbali.html

Miałem okazję porównać Nexusa czwórkę ze swoim Galaxy Nexusem i nowsza wersja słabo wyszła z konfrontacji wyświetlaczy. Ciekawe czy ten trick coś zmienia.

I jak to jest z tym zwalnianiem procesora przy nagrzewaniu? Jak to się odbija na działaniu gier i ogólnie telefonu? Smartfon przecież potrafi się nagrzać także przy przeglądaniu internetu po 3G

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#626660  autor: orson_dzi
 12 kwie 2013, 23:31
Nie wiem czy znajdę czas żeby to sprawdzić. Poza tym nie płacą mi za tego typu grzebanie się przy telefonie :P . Ogólnie z ekranu jestem zadowolony.

I fakt, grzeje się. Ale jeszcze nie miałem okazji pomęczyć go grą dłużej jak 15-20 minut. Ale po tym czasie jak wpadła mi rozmowa, to aż odskoczyłem od telefonu, bo przednia szyba też ładnie się nagrzewa.
Przy 3G też się grzeje, co ciekawsze, nie tak mocno jak przy Wi-Fi, albo tylko mi się wydawało ;) .

#626690  autor: znawca
 13 kwie 2013, 00:40
Może dali jakąś energooszczędną wersję modułu 3G?
W Galaxy mam odwrotnie, bo 3G podnosi temperaturę i zabija baterię równie skutecznie jak gry, za to WiFi można bawić się znacznie dłużej.

#626694  autor: orson_dzi
 13 kwie 2013, 01:31
Zaraz... odwrotnie miało być. Przy 3G ma grzać się mocniej ;) .

#630873  autor: kowcio
 04 maja 2013, 10:00
Orson jak Ci się podobał ten telefon? Jak go ocenisz na tle innych, tak ogólnie?
Ponoć można się w tym telefonie zakochać albo znienawidzić ;)

Testuję go i ciężko mi będzie go oddać... Najwygodniejszy i najlepiej działający smartfon ze wszystkich, które miałem w łapach. Jakie on wady ma, bo mnie ciężko jest wyciągnąć? Nawet baterię do wad nie mogę wpisać, bo na pewno przy mocnym użytkowaniu wytrzyma dzień, a przy mniejszym jest w stanie 2-3 dni ciągnąć bez problemów..

#630907  autor: orson_dzi
 04 maja 2013, 12:40
kowcio pisze:Testuję go i ciężko mi będzie go oddać...
Takie będzie ostatnie zdanie mojego testu ;) .

Dostepu do testu narazie nie mam i nie pamiętam dokładnie, ale z grubsza do wad będzie na pewno nagrzewanie się, tył podatny na rysy i brak gniazda na karty pamięci. Więcej nie pamiętam, a swój komputer będę miał dopiero w poniedziałek żeby to zobaczyć.
Poza tym zaczął mi skrzypieć z tyłu po dwóch tygodniach. I to tak całkiem konkretnie. Ponarzekać w sumie można na zasięg, bo jest przeciętny, ale tu trochę jestem zboczony po Xperii V, gdzie był genialny, zarówno sieci, jak i Wi-Fi.

Ale sam telefon naprawdę bajka.

#630970  autor: kowcio
 04 maja 2013, 14:58
Zasięg... Ja się zakochałem w nim, bo w moim Samsungu zasięg jest okropny. Często jak jadę w takim miejscu, gdzie Play zaczyna się kończyć, to po prostu zrywał połączenie, a Nexus ani taki stary L7 takiego efektu nie miał.
Nagrzewa się, to fakt, ale nie na tyle, by to było niepokojące ani uporczywe :) Tył faktycznie się rysuje i to chyba dla mnie największa wada. Póki co jeszcze nic nie skrzypi :)

Ocenę końcową dam mu z czystym sumieniem 10/10. No tak mi pasuje, że jak patrzę na tę niską cenę... :oops:

#631014  autor: znawca
 04 maja 2013, 18:49
Teraz jest jakaś nowa wersja Nexusa 4 z jakimiś gumowymi wypustkami z tyłu, żeby szklany tył nie dotykał bezpośrednio stołu, kiedy telefon leży i się nie rysował

#631124  autor: kowcio
 05 maja 2013, 11:30
Mój tych wypustek nie ma i z tyłu ma ryski, ponadto jak leży na stole głośnik jest zakryty. Dzwonki są głośne, więc się nie przeoczy telefonu, ale jednak wada jest.

Mam taki problem, bo nie mogę wyedytować numeru telefonu w książce telefonicznej. Trzymam paluch na danym kontakcie i nic się nie dzieje. Po naciśnięciu zaczyna łączyć z danym numerem. Kontakty mam na koncie Google, ale w poprzednich telefonach z edycją nie miałem żadnego problemu :/

#631218  autor: znawca
 05 maja 2013, 19:48
Ja mam kontakty w aplikacji "Osoby". Żeby wyedytować klikam raz w kontakt na liście, on mi się otwiera (widzę zdjęcie, przypisane numery, maile etc), klikam w prawym górnym rogu na te trzy kropki i wybieram opcję "edytuj"

#631233  autor: kowcio
 05 maja 2013, 20:48
No właśnie u mnie od razu łączy jak nacisnę dany kontakt, jak przytrzymuję nic sie nie dzieje. Mogę nacisnąć na zdjęcie, to wtedy wyskakuje belka z numerem, ale nijak mogę to edytować. Dziwne ;) może dojdę do tego jak to zrobić, bo rozważam zakup tego Nexusa dla siebie, a w swoim telefonie chciałbym opcję edycji kontaktów prosto z telefonu :>

#631237  autor: znawca
 05 maja 2013, 20:58
Dziwne szczerze mówiąc. Ja wprawdzie mam Galaxy, ale to ten sam system (czysty Jelly Bean 4.2), więc nie wiem co się stało.

Ja tą belkę z numerem mam jak kliknę w miniaturkę zdjęcia obok nazwy kontaktu, a po przytrzymaniu nic się nie dzieje. Ale z tej belki też można "otworzyć kontakt". Trzeba kliknąć w jego nazwę (wyświetla się nad symbolem słuchawki) lub w zdjęcie ponad nią

#631339  autor: orson_dzi
 06 maja 2013, 15:34
kowcio pisze: głośnik jest zakryty. Dzwonki są głośne, więc się nie przeoczy telefonu, ale jednak wada jest.
Miałem to właśnie dopisać. Głośnik idealnie przylega do powierzchni i jest strasznie tłumiony. Głośność spada spokojnie o połowę.

A kontakty masz właśnie w Osobach. Tam je można edytować.

I nie ma radia.

#631352  autor: kowcio
 06 maja 2013, 17:06
Już doszedłem. Trzeba na te zdjęcie nacisnać, coś tam jeszcze i można edytować :) ale trochę przekombinowane jest to, wolałby, gdyby kliknięcie na kontakt otwierało wpis w książce, a nie od razu łączyło. No ale jednak to też wygoda. Przyzwyczaję się.
Radia nie ma, ale odkąd jest Android, to korzystam tylko i wyłącznie z dedykowanej aplikacji, nawet kupiłem w wersji pro.

#631878  autor: wzt
 09 maja 2013, 01:02
A czy ktos z was ma taka oto "usterke":
Telefon co 10minut b.cicho popiskuje i to jest bardzo wkurzajace....

#631931  autor: znawca
 09 maja 2013, 12:08
Pewnie jakieś powiadomienia, przypomnienia o nieprzeczytanych mailach, albo synchronizacja