• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #631215  autor: Vieslav
 05 maja 2013, 19:30
No i stało się - albo zostaję z ADSLem o prędkości 512 albo rezygnuje całkiem. Obecnie mam Freedoma 6mb/s i z roku na rok jest coraz gorzej. W chwili obecnej jak jest ładna pogoda to działa, jak pada deszcz to działa jak chce. W zimie częściej używałem Free na kartę i o dziwo na EDGE lepiej działał niż ten ADSL. Technicy potrafią tylko podrapać się po głowie i stwierdzić, że "to nie powinno działać". Fakt, linia długa, tłumienie 51dB, ale szósteczka przez 3 lata ładnie mi latała, a teraz nagle problemy i co rok to gorzej.
BMT mam już wystawione, będę czekał na możliwość rozwiązania umowy. Pod tym adresem jest szczątkowy zasięg 3G wszystkich sieci, najlepszy ma Aero2 (LTE nie ma). Instalacja zewnętrzna załatwi sprawę. Jeśli chodzi o osiągi to na chwilę obecną wszystko będzie lepsze od ASDLa.
Problem pojawia się, jeśli chodzi o zużycie danych. Do sieci podpięte są: dwa laptopy, przy czym jeden używany sporadycznie, jeden stacjonarny, cztery smartfony (tu głównie www, aktualizacje i voip), PS3, dekoder eNki. Nie jestem w stanie kontrolować ilości danych, jakie zużywają domownicy, a goście również lubią się do mojego wifi podłączać. Ja czasem pociągnę sobie demo gdy na PSa, głównie to konferencje wideo, streaming muzyki (deezer, grooveshark), www i praca z danymi w chmurze (więc upload jest dla mnie tak samo ważny jak download). Z tego, co zauważyłem domownicy bardzo lubią używać HBO GO na dekoderze oraz youtube. Nie potrafię oszacować ilości danych, być może będzie to około 100GB/mies, może więcej. Dlatego poszukuję taryfy, która zapewni mi jak największy limit. Od razu zaznaczam, że cena nie gra roli - potrzebuję internetu, bo w chwili obecnej czekanie na ładną pogodę mnie nie urządza. Nocne transfery i inne pakiety również mnie nie interesują. Mam to poskładać, skonfigurować obecną sieć i tak ma działać możliwie jak najdłużej. Czy doradzicie mi coś w tym temacie?

#631228  autor: Ricki1980
 05 maja 2013, 20:25
Mam pytanie, czy jesteś w zasięgu LLU Netii? Sam przez cztery lata miałem BSA od nich, niestety również było coraz gorzej. Mimo tłumienia na poziomie 36 dB przez rok miałem dobrze działającą szóstkę, a następnie dychę :D . Od czasu gdy TP, czy obecnie Orange zaczęła stosować oszczędności i być bardziej zielonymi i eko, a w związku z czym bez logiki dawkować moc sygnału na porcie, zaczęły czasami występować problemy, spadki marginesu, dodatkowo abonenci bliżej centrali również kupowali szybsze opcje, a to spowodowało spadek marginesu. Nie pomagały reklamacje i pseudo naprawy. O dziwo po zmianie BSA na LLU moc sygnału została ustawiona na prawie maksymalną, zamiast 10 Mbit, a po włączeniu głupiego DLM 8 Mbit mam obecnie ok 14 Mbit, tryb Fast i zero problemu. Linia ta sama nic nie zmieniane, jedynie przepięte fizycznie porty na tej samej centrali. Tak oto wygląda postępowanie byłego monopolisty, a przypuszczam, ze jest to spowodowane wąskim gardłem na wyjściu w świat z central, a żeby nałapać klientów stosuje się takie zabiegi jak niska moc sygnału i DLM, a przez to klientowi można przyciąć parę megabitów i sprzedać kolejnemu. Dla Twoich wymagań internet 3G i 4G odpada. Zbyt małe limity, a Playowe No Limit działa tylko w nocy. Lepszym wyjściem będzie poszukanie dostawcy WiFi na 5 GHz.

#631239  autor: Vieslav
 05 maja 2013, 21:08
Nie ma LLU, nie ma żadnej innej opcji, tylko linia Orange lub zasięg 2G/3G/CDMA.

#631313  autor: tiger93
 06 maja 2013, 12:04
Vieslav, skoro cena nie gra roli to tutaj jest coś dla Ciebie:
http://www.avctrade.com.pl/promocje.htm

Pakiet LIDER DOWN 20 Mb/s i duży UP 6 Mb/s a to niby BEZ LIMITU, z zasięgiem też nie powinno być wielkiego problemu :)

I filmik: http://www.youtube.com/watch?v=A1m9qzAca6M

http://www.speedtest.net/result/2572992339.png

#631321  autor: Vieslav
 06 maja 2013, 13:17
Kurcze, już się ucieszyłem bo oferta świetna i spełnia większość wymagań, ale przecież satelita ma ping w okolicy 1s i wszelkie wideokonferencje odpadają :(.

#631322  autor: kamil1221
 06 maja 2013, 13:54
Tutaj chyba najlepsza by była CDM-ka. Tyle że w Orange najwyższy limit to 25GB za 99zł/mies. Za 2zł/mies. można dokupić bez limitu od 23:00 do 6:00.

Jest jeszcze usługa cała naprzód - czyli 1MB za 2 grosze - po wyczerpaniu limitu.

#631325  autor: tiger93
 06 maja 2013, 14:03
A, i jesteś pewien że na Twojej linii żaden ADSL nie da rady ? RE-ADSL próbowali na DSLAM ustawić czy na "pałe" bez trudu naprawy dali BMT ? U mnie na 1 km linii VDSL2 też miał nie działać a zestawił się na 52000 kb/s, ostatnio synchro spadło do 47000 kb/s ale to już inny temat i po porządkach wiosennych wzywam ekipę pomiarową. I jeszcze jedyne to mi przychodzi to założyć o ile masz możliwość linię ISDN. Jeden kanał B to 64 kb/s, domowe plany ISDN umożliwiają więc transfer do 128 kb/s (usługa http://www.orange.pl/kid,4002234990,id, ... ticle.html). Ale za większą kwotę są plany ISDN biznesowe chyba, gdzie za pomocą kanałów B można wyrobić ok 1 Mb/s

#631341  autor: Ricki1980
 06 maja 2013, 15:46
Też radziłbym pogadać z monterem, zawsze musi być jakaś para w rezerwie. Przy takim tłumieniu bez problemu powinno działać 2-4 Mbit plus dobry ruter na broadcomie.

#631405  autor: Vieslav
 06 maja 2013, 22:23
tiger93 pisze: RE-ADSL próbowali na DSLAM ustawić czy na "pałe" bez trudu naprawy dali BMT ?
Ostatnio przyszedł pan, podrapał się w głowę, stwierdził, że to nie powinno działać bo jego Sagem F@st 800 na USB nie chciał się synchronizować (a mój Tp-link 8910G jak najbardziej), chciał wystawić BMT. O RE-ADSL chyba pierwszy raz słyszał ode mnie, dopiero jak mu powiedziałem, że to po dwóch parach to stwierdził, że to trzeba dwa abonamenty płacić (a możliwości są, do budynku mam kabel 4-ro żyłowy). Po namowach podzwonił gdzieś, zmienili synchro na 1mb/s i było wszystko ok, więc wystawił BMT z możliwością 1mb/s.
Ricki1980 pisze:Przy takim tłumieniu bez problemu powinno działać 2-4 Mbit
Jakoś dwa lata bez problemu działało mi 6mb/s. Teraz to nawet są dni, że 2 nie było. O dziwo sąsiadowi na kilkanaście metrów dłuższej linii lata stabilnie 3,5mb/s. Ja widzę wyraźnie na swoim sprzęcie, że wyższe tony są całkiem wybite, jak je wyłączyłem to czasem były przebłyski między 2 a 3mb/s. Ale muszę to robić co kilka godzin, bo nie wiedzieć czemu ruter rwie synchro nawet przy marginesie 15dB, gdzie przy ładnej pogodzie trzyma się nawet na 1dB :shock: . Takie rzeczy to ja sobie mogę tutaj wypisywać, bo do monterów to jak grochem o ścianę. Nie da się i koniec.

#631409  autor: tiger93
 06 maja 2013, 22:47
Vieslav spróbuj w routerze ustawić ADSL Lite czyli G.Lite http://pl.m.wikipedia.org/wiki/G.Lite To najmniej wymagający tryb który nawet działa bez filtów. Ewentualnie bierz Tooway bez limitów a jeśli ping musi być mały to może z 3 abo Orange CDMA 26 GB (na WWW) i podziel sieć na np 3 bramy dostępowe czyli te routery?

#631410  autor: Vieslav
 06 maja 2013, 22:51
W tym momencie aż się stuknąłem w głowę. Jeszcze mi do głowy nie przyszło, żeby G.Lite włączyć. Żonglowałem tylko G.DMT/ADLS2/ADSL2+...

#631639  autor: orson_dzi
 07 maja 2013, 22:40
Nie wydaje mi się, żeby któryś operator miał tak wielki limit mobilny.
A CDMA w Orange prędkością nie powala, ale jest w miarę stabilne jak jest zasięg.

Ale skoro masz Freedoma, to Neostrada powinna działać (?). Może w tą stronę?

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#631712  autor: tiger93
 08 maja 2013, 12:44
Vieslav, i jak się Tobie sprawuje ta linia na G.Lite ?

orson_dzi Freedom i Neo to ta sama linia, ten sam sprzęt ADSL i to będą te same problemy ...

#631797  autor: orson_dzi
 08 maja 2013, 18:42
No nie wiem, czy byłyby te same. Jak tak patrzę na tego Freedoma, to on głównie nie działa, a po zmianie prawie zawsze wszystko normalnieje.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#631862  autor: kowcio
 08 maja 2013, 22:08
Ja też zauważyłem spadek jakości łącza. Czasami strony nie chcą się wczytywać, czasami pingi są jakieś kosmiczne - ale prędkość raczej nie spada z 10 Mbps. Jednak jak tak dalej będzie za rok, to o tej porze złożę wypowiedzenie, wyrwę te druty ze ściany, spakuję router do reklamówki i im to do salonu firmowego zaniosę. Płacę jak za zboże, a jest coraz gorzej. Kiedyś byłem zadowolony 10/10. Teraz też myślę nad zmianą na mobilny.
Mobilny ma limity dość skromne, jak dla mnie też. W domu nie chcę się jakoś ograniczać, może nie pobieram 100 GB, ale z 50 się uzbiera na wszystkich komputerach lekko. Musiałbym liczniki zainstalować.
Chyba trzeba czekać na LTE z Play, bo czuję, że Play zacznie robić rewolucję na tym rynku. Chyba wyczuli, że na rynku usług głosowych "wyczerpali" się i jak odpalą LTE to dadzą popalić Solorzowi. Chyba musimy jeszcze nieco poczekać. Może za rok, półtora będę mógł kupić sobie LTE z jakimś wypasionym limitem w cenie tego Freedoma, bo to drogie jest, że aż zęby bolą.

#631864  autor: Vieslav
 08 maja 2013, 22:14
Znalazłem w Orange bez modemu 76GB + nielimitowane od 0:00 do 8:00 za 159zł (mam komórkę więc wyjdzie 144zł). Tylko teraz przypomniałem sobie jak to działało w lecie rok temu -prędkość na HSPA porównywalna z EDGE, a na EDGE były bajty na sekundę. Więc ryzyko jest.

#633023  autor: tiger93
 14 maja 2013, 19:37
A jak się zachowuje ta linia na G.Lite ?

#633747  autor: Vieslav
 18 maja 2013, 11:02
Niedawno był okres burzowy więc przetestowałem na g.lite; mam stabilne 2,5mb/s, podczas gdy na g.dmt szarpie od 200kb/s do 1mb/s nawet po wybiciu wyższych tonów które są wytłumione. Jeśli się nie mylisz i taki stan rzeczy utrzyma się od kolejnej jesieni do wiosny to będę wniebowzięty :mrgreen: .