• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 12 z 29
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 29

#629481  autor: Maniek99
 26 kwie 2013, 11:55
Heh jak grochem o ścianę.
Aktywacja jest bezpłatna zawsze i wypowiedzenie umowy nigdy nie niesie za sobą żadnych konsekwencji finansowych (poza abo za okres wypowiedzenia). 200zł płacisz tylko jeżeli w trakcie 24m-cy od aktywacji przejdziesz na faktury papierowe.

#629486  autor: slawekt
 26 kwie 2013, 12:34
Dla mnie największą wadą nju (prepaid) jest niemożność przejścia z zachowaniem środków. Bo oferta prepaid, choć przekombinowana to jednak jest interesująca. Zaś taryfa abo jest więcej niż ciekawa, ale minusem jest brak faktury na firmę. Szkoda :-(

#629487  autor: Niezgodna7
 26 kwie 2013, 12:37
O masz.. To łatwiej jest wejść do EJ JU na kartę, niż wyjść? Ee..to mi się nie podoba..
*
Sławek. To fakt, wada, ale chyba najmniejsza.
Choć z drugiej strony, mając np. 50zł na koncie - można się wkurzyć. (przecież nie każdego powiadomią, że konto się zeruje).
Ale dla zorientowanych, to mały problem.

#629488  autor: artix
 26 kwie 2013, 12:41
Co się dzieje z ważnością konta po przejściu z orange? Skracają na 7 dni czy 30 dni? Bo pewnie RWK nie przenoszą...

#629492  autor: adiq1033
 26 kwie 2013, 13:11
Maniek99 pisze:Heh jak grochem o ścianę.
Aktywacja jest bezpłatna zawsze i wypowiedzenie umowy nigdy nie niesie za sobą żadnych konsekwencji finansowych (poza abo za okres wypowiedzenia). 200zł płacisz tylko jeżeli w trakcie 24m-cy od aktywacji przejdziesz na faktury papierowe.
Dobra, przyjmijmy, że:

Chce wybrać ofertę Nju z rachunkiem. Miesięcznie chce wydawać ~10zł formie nielimitowanych smsów. Faktury tradycyjne (nie e-faktury). Umowę podpisuję na początku maja, chce zrezygnować pod koniec lipca.

I co, nie narzucą mi żadnych opłat?

http://www.njumobile.pl/oferta/nju-z-rachunkiem Opłata aktywacyjna 0zł w przypadku wyboru e-faktury.

Zatem według Ciebie czego dotyczy wpis w cenniku usług http://www.njumobile.pl/b/articles/cenn ... unkiem.pdf "Aktywacja w ramach oferty nju z rachunkiem wynosi 200 złotych", hm?

#629494  autor: Maniek99
 26 kwie 2013, 13:14
@adiq1033
Jeżeli od razu weźmiesz papierową fakturę, to od razu zapłacisz 200zł, proste.
Jeżeli nie weźmiesz papierowej wcale, albo weźmiesz po okresie 24m-cy, to nie zapłacisz tej opłaty wcale.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2013, 13:24 przez Maniek99, łącznie zmieniany 1 raz.

#629495  autor: Takeszi
 26 kwie 2013, 13:24
@adiq1033- najpierw piszesz o tym, że po rozwiązaniu umowy naliczą Ci 200 złotych a teraz nagle o tym, że naliczą bo nie aktywujesz e-faktury. Na prawdę nie widzisz między tymi sytuacjami różnicy?

#629497  autor: adiq1033
 26 kwie 2013, 13:31
Ja to wiem. Zaznaczam, że jest to dosyć wygórowana cena jak za "aktywację" - tak to opisali w regulaminie i tak będę to nazywał. Kosztuje 200zł i z "umowy" moge zrezygnować kiedy chce (po 2 miesiącach, 4 lub roku), ale 200zł z kieszeni ubywa. Mogę korzystać z e-faktur przez 24 miesiące i nie płacę za aktywację, ale w przypadku rezygnacji z "umowy" anuluję jednocześnie otrzymywanie e-faktur, więc zapłacę za to 200zł... Zgadza się?

#629499  autor: kowcio
 26 kwie 2013, 13:37
Tak i po wysłaniu wypowiedzenia zaczną przychodzić faktury papierowe :roll:

Na pewno tak nie jest. Nie chce mi się w to wierzyć. Korzystanie z e-faktury wiąże się z promocyjną opłatą aktywacyjną wynoszącą 0 zł i rozwiązując umowę NIE REZYGNUJESZ Z EFAKTURY - czy to czaisz?

No chyba, że zlecisz dyspozycję wyłączenia e-faktury w momencie składania wypowiedzenia, to wtedy zapłacisz tę karę, bo widzę, że bardzo Cię korci, aby wydać te 200 zł.

#629500  autor: manyaky
 26 kwie 2013, 13:38
adiq1033 pisze:Ja to wiem. Zaznaczam, że jest to dosyć wygórowana cena jak za "aktywację" - tak to opisali w regulaminie i tak będę to nazywał. Kosztuje 200zł i z "umowy" moge zrezygnować kiedy chce (po 2 miesiącach, 4 lub roku), ale 200zł z kieszeni ubywa. Mogę korzystać z e-faktur przez 24 miesiące i nie płacę za aktywację, ale w przypadku rezygnacji z "umowy" anuluję jednocześnie otrzymywanie e-faktur, więc zapłacę za to 200zł... Zgadza się?
Nieeeeeeeeeeeeeeeeeee. Boże. To musi być 'trolling' jakiś.

Po 1) już pisałem, nie traktuj tego jak aktywację, a wprost - opłatę za wysyłanie papierowych faktur wynoszącą ~8zł/miesięcznie.
Po 2) jak ktoś ma kaprys wysyłania do niego co miesiąc listów, to za to płaci
Po 3) jeśli rezygnujesz z umowy przy efakturach, to rezygnujesz z umowy, a nie efaktur - widzisz różnicę? nie ponosisz żadnych kosztów

Jeszcze prościej:
kupujesz nju z efakturą -> rozwiązujesz umowę po miesiącu -> całkowity koszt zabawy to 9zł (za 1 miesiąc) + opłata za starter.

Nie piszemy tego pierwszy raz, proszę przeczytaj poprzednie wypowiedzi.

#629501  autor: kowcio
 26 kwie 2013, 13:41
Dobra, nie odpisujmy temu panu już w tym temacie, bo on chyba nie rozumie. Ja nie wiem czy w szkole jest czytanie ze zrozumieniem czy coś, bo ja 4 razy ten sam post wysyłam w tym temacie, tylko inaczej go formułując. I tak samo inni. Już koniec tematu aktywacji i opłat, bo wszystko jest wyjaśnione.
artix pisze:Co się dzieje z ważnością konta po przejściu z orange? Skracają na 7 dni czy 30 dni? Bo pewnie RWK nie przenoszą...
Po przejściu pokazuje, że możesz w ciagu 32 dni wykorzystać środki, a stan konta to 0,00 PLN. Doładować można kartą Orange, jak i nju (dostałem dzisiaj SMSa z instrukcją). Niestety kody na doładowanie i na stan konta są zupełnie inne niż w Orange.

#629502  autor: adiq1033
 26 kwie 2013, 13:41
Na pewno tak nie jest. Nie chce mi się w to wierzyć. Korzystanie z e-faktury wiąże się z promocyjną opłatą aktywacyjną wynoszącą 0 zł i rozwiązując umowę NIE REZYGNUJESZ Z EFAKTURY - czy to czaisz?
Podpisuje umowę z e-fakturami, nie płacę nic za aktywację, po trzech miesiącach rezygnuje, bo Play wprowadza to samo, ale da mi gratis przyzwoity telefon. Nie zostanę niczym obciążony ze strony Nju? Poza opłatami za bieżący i następny miesiąc rozliczeniowy.

#629503  autor: kowcio
 26 kwie 2013, 13:43
adiq1033, albo zaczniesz czytać posty, w których masz kilkukrotnie wyjaśnione, albo zaraz dostaniesz ostrzeżenie. Masz prawie 3 tysiące postów, jaki to wstyd nie czytać bądź olewać odpowiedzi innych i w kółko pisac to samo.

Nic nie płacisz!

#629504  autor: Kryniczanin
 26 kwie 2013, 13:55
Zamówiłem abonament z przeniesieniem z Play Mix. od 8 rano cisza zero odp.

#629506  autor: adiq1033
 26 kwie 2013, 13:57
Według mnie regulamin jest opisany w sposób nie do końca jasny. Po co używają słowa "aktywacja" zamiast "opłata za faktury"?

A wasze wypociny wystarczyło ująć w jednym zdaniu: Rezygnacja z umowy nie jest równoznaczna z rezygnacją e-faktury, a co za tym idzie nałożeniu opłaty w wysokości 200zł.

Za to zostałem nazwany trollem, padło podejrzenie o mojej nieumiejętności czytania ze zrozumieniem i nawiązanie do ilości napisanych wiadomości. :smt023

Pytałem nawet członka rodziny, co myśli o tych zapisach w regulaminie i wątpliwości nie krył. 80 letni lekarz medycyny, z doświadczeniem zawodowym nie potrafiący obsłużyć telefonu byłby dla was debilem? Doskonałe podejście. Niektórzy z was są za nerwowi... Może warto by było wyjsć i się przewietrzyć?

Koniec gierek słownych, dziękuje wielmożnym Panom i Władcom za nakierowanie mnie...

#629507  autor: lee
 26 kwie 2013, 14:02
hmmm...

jak sam orange nie bedzie sie przeznawac do nju tak jak sam rzecznik to wielkiej furory nie zrobia

Oni... po prostu chca wylapac tylko tych ktorzy sie znaja czy czytaja takie portale w stylu telepolis...

play odpowiedzial pierdnieciem na nju furory nie zrobil

reszta raczej nie odpowie a za jakis czas i tak wszyscy zapomna ze taki twor byl xd

#629509  autor: Takeszi
 26 kwie 2013, 14:24
adiq1033 pisze:A wasze wypociny wystarczyło ująć w jednym zdaniu: Rezygnacja z umowy nie jest równoznaczna z rezygnacją e-faktury, a co za tym idzie nałożeniu opłaty w wysokości 200zł.

Za to zostałem nazwany trollem, padło podejrzenie o mojej nieumiejętności czytania ze zrozumieniem i nawiązanie do ilości napisanych wiadomości. :smt023
Hmmm
MarekAG pisze:@up

Cały twój post oparty jest na błędnym założeniu. Opłata aktywacyjna (200 zł) pobierana jest w przypadku rezygnacji z e-faktury w trakcie trwania umowy. Rezygnacja z umowy z 30 dniowym okresem wypowiedzenia nie generuje żadnych kosztów.

Źródło:
http://www.njumobile.pl/b/articles/regu ... unkiem.pdf
avt31 pisze: Po drugie. Opłata 200 zł jest za fakturę papierową i nie ma nic wspólnego z wypowiedzeniem umowy. Masz e-fakturę, wypowiadasz umowę i nie płacisz 200 zł.
kowcio pisze:Przecież to proste,
jak chcę dostawać faktury na papierze - płacę 200 zł
jak chcę wypowiedzieć umowę po miesiacu - nie płacę ani grosza
Wystarczy? Troll to dość łagodne określenie tego co przez ostatnie strony uskuteczniałeś :)

#629517  autor: knopers
 26 kwie 2013, 15:54
Może takie podsumowanie dla potomnych, żeby takie adiqi wreszcie zrozumiały - 4 warianty:
1. Podpisujesz umowę z efakturami i korzystasz z nich - nie płacisz nic
2. Podpisujesz umowę z efakturami i po miesiącu stwierdzasz, że wolisz papierowe, składasz dyspozycję otrzymywania papierowych - płacisz 200 zł
3. Podpisujesz umowę z efakturami i po 24 miesiącach stwierdzasz, że wolisz papierowe, składasz dyspozycję otrzymywania papierowych - nie płacisz nic
4. Podpisujesz umowę z fakturami papierowymi - płacisz opłaty aktywacyjnej 200 zł (tego (2 słowa), czego się czepiał kolega adiq).

Jeśli jakąś opcję pominąłem to napiszcie na priv i dodam, żeby był spokój.

Było: C55, 5510, MYX 6-2, V980, C75, 5210, 6510, 6230, 6230i, k550i, 6310i, N82, M8800 Pixon, d900i, Wave 723, Wave II, Lumia 920 i 930
+wiele na dłużej lub krócej

Jest: Samsung: Galaxy S7, Galaxy J3'16, Nokia: 6300

#629523  autor: adiq1033
 26 kwie 2013, 16:13
Już skończyliście? Bo nie chce mi się dalej tłumaczyć. Sam odpowiedziałem sobie na zadane pytanie. Myślałem, że w momencie zdecydowania się na e-fakturę muszę z niej korzystać przez 24 miesiące, a w przypadku rezygnacji z operatora zostanie mi nałożona opłata aktywacyjna (bo te 2 lata od spisania jej nie minęły). Na przyszłość zamiast pisać po tysiąckroć to samo i wrzeszczeć wystarczy zapytać "Co jest dla Ciebie niejasne". Bo z prostego pytania zrobiło się wielkie zamieszanie i po co to było?

#629534  autor: marcz123456
 26 kwie 2013, 17:28
adiq1033, wiesz co kolego? Jeśli przez te dwie strony nic ci się nie rozjaśniło, to nie wiem na jakim ty świecie żyjesz.
Chyba jasne jest że regulaminy są zawsze pisane w najbardziej zagmatwany sposób, żeby były trudne do zrozumienia.
  • Strona 12 z 29
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 29
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12