• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 11 z 29
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 29

#629435  autor: manyaky
 26 kwie 2013, 01:37
Nie nałożą opłaty 200zł. Czytaj temat.

#629436  autor: MarekAG
 26 kwie 2013, 01:42
@up

Cały twój post oparty jest na błędnym założeniu. Opłata aktywacyjna (200 zł) pobierana jest w przypadku rezygnacji z e-faktury w trakcie trwania umowy. Rezygnacja z umowy z 30 dniowym okresem wypowiedzenia nie generuje żadnych kosztów.

Źródło:
http://www.njumobile.pl/b/articles/regu ... unkiem.pdf

#629437  autor: avt31
 26 kwie 2013, 01:49
adiq1033 pisze:Któryś z operatorów ma lepszą (czyt. tańszą) ofertę NO LIMIT bez telefonu?
Po pierwsze. Porównujesz oferty prepaid Play i Orange z ofertą abonamentową w nju.
Jak już to porównuj prepaid z prepaid lub abo z abo.
Abo w nju jest obecnie najkorzystniejsze dla gadaczy (powyżej 220 minut).
Dzisiaj rano odpali nowy Red Bull, więc trzeba być czujnym.

Po drugie. Opłata 200 zł jest za fakturę papierową i nie ma nic wspólnego z wypowiedzeniem umowy. Masz e-fakturę, wypowiadasz umowę i nie płacisz 200 zł.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2013, 01:53 przez avt31, łącznie zmieniany 1 raz.

#629438  autor: knopers
 26 kwie 2013, 01:53
adiq1033 pisze:dotyczy to oferty na rachunek, który masz opłacać obowiązkowo przez 2 lata za minimum 9zł
Nie ma żadnego obowiązku uwiązywania się na 2 lata ;) umowa na czas nieokreślony, jeśli znajdziesz lepszą ofertę dla siebie to wypowiadasz umowę z 30-dniowym terminem wypowiedzenia i idziesz gdzie indziej. I nie płacisz za to, że rezygnujesz.

Było: C55, 5510, MYX 6-2, V980, C75, 5210, 6510, 6230, 6230i, k550i, 6310i, N82, M8800 Pixon, d900i, Wave 723, Wave II, Lumia 920 i 930
+wiele na dłużej lub krócej

Jest: Samsung: Galaxy S7, Galaxy J3'16, Nokia: 6300

#629439  autor: KA
 26 kwie 2013, 06:26
Jeszcze taki drobiazg, że 30 dni wypowiedzenia oznaczają tak naprawdę pomiędzy 30 a nawet 60 dni, bo od momentu wypowiedzenia trzeba dokończyć bieżący okres plus cały kolejny, ale to i tak szczegół nie wpływający negatywnie na bardzo dobrą ofertę, szczególnie dla niekorzystających z neta.

#629441  autor: mikkel
 26 kwie 2013, 07:53
Ludzie, skąd wytrząsnęliście te 24 miesiące. Czy Wy umiecie czytać regulamin? Sprawdzaliście OFICJALNE źródło a nie tylko bzdety które niektórzy wypisują?

#629446  autor: Kryniczanin
 26 kwie 2013, 08:25
Czy ktoś wie jaki dokument trzeba przedstawić jako wiarygodność finansową? To znaczy czy jest jakiś potrzebny przy przejściu z mixa?

#629453  autor: kowcio
 26 kwie 2013, 10:19
Pochwalić muszę BOK, bo wczoraj zrobiłem zapytanie w godzinach popołudniowych o złotówki Freedoma, a dzisiaj już o 6:26 dzwonił konsultant. No i środki na nju nie będą dawać, trzeba wrócić do starych taryf Orange.

#629462  autor: solidburn
 26 kwie 2013, 10:46
kowcio pisze:Pochwalić muszę BOK, bo wczoraj zrobiłem zapytanie w godzinach popołudniowych o złotówki Freedoma, a dzisiaj już o 6:26 dzwonił konsultant. No i środki na nju nie będą dawać, trzeba wrócić do starych taryf Orange.
O matko o 6 rano dzwonia ??? taka sama masakra jak w play czlowiek pisze przez play24 a oni odzwaniaja pytaja o nip pesel regon haslo pin kod i nie wazne czy spie czy jestem w pracy czy na srodku miasta czy cokolwiek innego .... zakazalem im dzwonic na zapytania przez play24 i jest OK

#629465  autor: Rezo
 26 kwie 2013, 10:53
Nju - abonament jest dobrą opcją ale tylko dla osób dzwoniących bardzo dużo i piszących dużo smsów. Dla hiperoszczędnych lepszy jest zdecydowanie prepaid Play albo Virgin Mobile.

Co do pozostałych oszczędnych to przypatrzmy się ofertom konkurencji i analizie, ile musielbyśmy za to zapłacić będąc w nju. Na pierwszy ogień oferta Plusa.

"Oszczędzasz" bez telefonu - tylko SIM - umowa na czas nieokreślony.
19,90 zł - 120 minut wymienne na 120 smsów.
Będąc w nju i wykorzystując 120 minut trzeba zapłacić więcej bo 22,8 zł. Taniej jednak wychodzą smsy. szczegóły oferty

Jeszcze lepiej wyglada oferta T-Mobile
19,90 - 150 minut wymienne na 150 smsów. Będąc w nju i wykorzystując 150 minut trzeba zapłacić więcej bo 28,5. szczegóły oferty

Formuła S Play - 200 minut za 24 zł. Minutowo ta oferta jest atrakcyjna. Boli jednak brak wymienności pakietu 200 minut na smsy.

Wykorzystując dodatkowe pakiety promocyjne, można dostosować ofertę do własnych potrzeb i płacić mniej zamiast korzystania z nolimitów lub nie korzystania z nolimitów w nju. Przeliczcie to sobie.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2013, 10:56 przez Rezo, łącznie zmieniany 1 raz.

Jeśli pomogłem kliknij "pomógł" ;)
UnixStorm.org - stabilny hosting WWW

#629466  autor: kowcio
 26 kwie 2013, 10:54
Raz dzwonił telefon o 6:26, ale nie miałem go pod ręką aby odebrać, więc drugi raz dzwonił 8:24 i oczywiście z numeru nieznanego. Także pospać to oni nie dadzą :)

#629468  autor: solidburn
 26 kwie 2013, 11:00
kowcio pisze:Pochwalić muszę BOK, bo wczoraj zrobiłem zapytanie w godzinach popołudniowych o złotówki Freedoma, a dzisiaj już o 6:26 dzwonił konsultant. No i środki na nju nie będą dawać, trzeba wrócić do starych taryf Orange.
O matko o 6 rano dzwonia ??? taka sama masakra jak w play czlowiek pisze przez play24 a oni odzwaniaja pytaja o nip pesel regon haslo pin kod i nie wazne czy spie czy jestem w pracy czy na srodku miasta czy cokolwiek innego .... zakazalem im dzwonic na zapytania przez play24 i jest OK

#629469  autor: sic
 26 kwie 2013, 11:06
a ja mam takie 2 pytania...
1. jak jest z przejściem z powrotem z NJU do O?
2. mam 2 numer w O z darmowymi minutami miedzy soba. Cz jak przeniose jeden z nich do NJU to nadal polączenia między nimi będą darmowe? (tak powinno być skoro połaczenia międzu o a NJU sa traktowane jako wew-siec)

#629471  autor: kowcio
 26 kwie 2013, 11:13
sic pisze:1. jak jest z przejściem z powrotem z NJU do O?
Generalnie jest sposób, ale on nie działa. SMS na numer 608 i treść to ONE, OPOP, FREE, SMART, NoweGo.
Nie działa i zadzwoniłem do tego ich BOK, to kobieta nie ogarnia systemu. Kazała mi na stronie zmienić, ale przy niej nie mogłem się zalogować, bo jakiś bład wyskoczył.

#629472  autor: adiq1033
 26 kwie 2013, 11:16
MarekAG pisze:Cały twój post oparty jest na błędnym założeniu. Opłata aktywacyjna (200 zł) pobierana jest w przypadku rezygnacji z e-faktury w trakcie trwania umowy. Rezygnacja z umowy z 30 dniowym okresem wypowiedzenia nie generuje żadnych kosztów.
avt31 pisze:Po drugie. Opłata 200 zł jest za fakturę papierową i nie ma nic wspólnego z wypowiedzeniem umowy. Masz e-fakturę, wypowiadasz umowę i nie płacisz 200 zł.
knopers pisze:Nie ma żadnego obowiązku uwiązywania się na 2 lata ;) umowa na czas nieokreślony, jeśli znajdziesz lepszą ofertę dla siebie to wypowiadasz umowę z 30-dniowym terminem wypowiedzenia i idziesz gdzie indziej. I nie płacisz za to, że rezygnujesz.
mikkel pisze:Ludzie, skąd wytrząsnęliście te 24 miesiące. Czy Wy umiecie czytać regulamin? Sprawdzaliście OFICJALNE źródło a nie tylko bzdety które niektórzy wypisują?
2.Co można zyskać
2.1. W przypadku zawarcia Umowy w ofercie z e-fakturą nie jest pobierana opłata aktywacyjna w wysokości
200zł wynikająca z Cennika usług nju mobile.

2.2. Otrzymywanie e-faktur wymaga wyrażenia zgody przez Abonenta na otrzymywanie e-faktury. Informacja o wystawieniu e-faktury oraz e-faktura będą przesyłane na adres e-mail, wskazany przez Abonenta podczas procesu zakupowego na portalu www.njumobile.pl. Dodatkowo Abonent może sprawdzić
rachunek telefoniczny, po zalogowaniu się na indywidualnym koncie na portalu www.njumobile.pl.

2.3. Abonent może w każdym czasie cofnąć akceptację otrzymywania e-faktur. W przypadku rezygnacji z otrzymywania e-faktury przed upływem 24 miesięcy od daty zawarcia umowy, Abonent zostanie
obciążony opłatą aktywacyjną w wysokości 200 zł.

I teraz moje dwa słówka...

2.1; w przypadku e-faktury nie ponosi się kosztów aktywacji, nie ma natomiast wzmianki o opłatach aktywacyjnych, gdybym nie chciał korzystać z e-faktury, więc zakładam (może błędnie-poprawcie mnie), ze w momencie podpisania umowy i otrzymywania tradycyjnych faktur pocztą musiałbym zapłacić na start 200zł.

2.3; jest napisane czarne na białym, że zostanę obciążony 200 złociszami.

Jeżeli mylę się w mojej adnotacji do podpunktu 2.1, drugiego punktu regulaminu, to lecę podpisać taką umowę jeszcze dzisiaj.
avt31 pisze:Po pierwsze. Porównujesz oferty prepaid Play i Orange z ofertą abonamentową w nju.
Jak już to porównuj prepaid z prepaid lub abo z abo.
Nie to miałem w planach, ale faktycznie tak mi to wyszło. Nie mniej z mojego małego podsumowania mogę wynieść, że oferta wcale nie jest taka doskonała. Chyba, że ktoś faktycznie przegawędzi więcej niż 220 minut w miesiącu. Wiem, że o Niju powiadamię znajomą, która jest w Heyah i za ~10zł ma 1000 esemesów do wszystkich sieci. Za taką samą kwotę może mieć nielimitowane. Oferta abonamentowa jest przychylna dla młodocianych, którzy w miesiącu przepiszą więcej niż tysiąc SMS-ów. Mi wystarczyłby setka, w porywach 250 esemesów, aczkolwiek mogłbym nie wykorzystać takiej liczby darmowych wiadomości.

#629473  autor: manyaky
 26 kwie 2013, 11:20
adiq1033 pisze:2.3. Abonent może w każdym czasie cofnąć akceptację otrzymywania e-faktur. W przypadku rezygnacji z otrzymywania e-faktury przed upływem 24 miesięcy od daty zawarcia umowy, Abonent zostanie
obciążony opłatą aktywacyjną w wysokości 200 zł.
Sorry, ale wciąż mylisz "rezygnację z otrzymywanie e-faktury" z rezygnacją z umowy.

#629474  autor: adiq1033
 26 kwie 2013, 11:26
manyaky pisze: Sorry, ale wciąż mylisz "rezygnację z otrzymywanie e-faktury" z rezygnacją z umowy.
Sorry, ale 200zł tak czy siak musiałbym zapłacić. Mówi o tym pierwszy punk cennika usług w ofercie Nju z rachunkiem.

1. Aktywacja w ramach oferty nju z rachunkiem wynosi 200 złotych.

Mam dwie drogi wyboru:

1. Tradycyjne otrzymywanie faktur, opłata na start 200zł za aktywację i możliwość rezygnacji kiedy chcę.
2. E-faktury, bezpłatna aktywacja, możliwość rezygnacji kiedy chce, ALE jeśli nastąpi to przed upływem 24 miesięcy (np. po miesiącu konkurencja przedstawi lepszą ofertę) to zapłacę 200zł.

Wiem wiem, nie ma nic za darmo... Rozumiem aktywację za 50zł, ale 200 to "lekka" przesada...

#629475  autor: kowcio
 26 kwie 2013, 11:27
Przecież to proste,
jak chcę dostawać faktury na papierze - płacę 200 zł
jak chcę wypowiedzieć umowę po miesiacu - nie płacę ani grosza
jak chcę dostawać faktury na papieprze, ale dopiero po uływnie dwóch lat, to tez nic nie płacę.
Ktoś jeszcze tego nie kuma?

Adiq ale za aktywację chyba płacisz tylko w przypadku wyboru abonamentu z papierową fakturą. No ja tak przeczytałem, może za szybko czytałem regulamin i mi się pomieszało..

#629476  autor: manyaky
 26 kwie 2013, 11:32
adiq1033 pisze:2. E-faktury, bezpłatna aktywacja, możliwość rezygnacji kiedy chce, ALE jeśli nastąpi to przed upływem 24 miesięcy (np. po miesiącu konkurencja przedstawi lepszą ofertę) to zapłacę 200zł.

Wiem wiem, nie ma nic za darmo... Rozumiem aktywację za 50zł, ale 200 to "lekka" przesada...
Ósmy raz chyba piszemy, że nie zapłacisz żadnych 200zł przy wyborze e-faktury i rezygnacji po miesiącu.
I nie czytaj tego jako "opłaty za aktywację" tylko wprost "opłata za wysyłanie faktur", która nie odbiega znacząco od innych sieci.

#629478  autor: adiq1033
 26 kwie 2013, 11:40
kowcio pisze:Adiq ale za aktywację chyba płacisz tylko w przypadku wyboru abonamentu z papierową fakturą. No ja tak przeczytałem, może za szybko czytałem regulamin i mi się pomieszało..
Tak, moje ostatnie wypowiedzi dotyczą wyłącznie abonamentu, nie oferty pre-paid. Chce zaznaczyć że po prostu sprytnie to wymyślili. Aktywacja jest droga, bezpłatna jest w momencie, gdy przez 24 miesiące "zobowiązujemy się" płacić 9zł miesięcznie (9x24=216). Niby opłacalnie jest wziąć e-fakturę i mieć aktywację wliczoną w abonament, acz w przeciągu 2 lat na pewno ktoyś z operatorów wyskoczy z czymś lepszym i tak Nju nic nie straci. W Play kiedyś były pakiety 1000 SMSów za 10zł do wszystkich, nie wiem czy nadal są dostępne na kartę. W Nju jest to samo, z tym, że płacimy dodatkowo 200zł i rezygnujemy kiedy chcemy bądź nie płacimy nic i jeśli przez 2 lata bedziemy placic miesiąć w miesiąc 9zł to nam się to opłaci. Na razie, bo za miesiąc, trzy możemy dostać nową ofertę "10zł, nielimitowane esemesy i 100 minut do wszystkich" lub "nielimitowane esemesy i 1GB danych za dychę" - oferta w sam raz dla młodzieży.

W tym momencie świadomie porównuje oferty innych operatorów pre-paid z abonamentem Nju. Dlaczego? Bo oceniam opłacalność w całym tym zamieszaniu związanym z nowym operatorem.
  • Strona 11 z 29
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 29
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11