• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #623628  autor: AntiDandruff
 29 mar 2013, 23:20
Witam. Mój problem polega na tym iż dzisiaj zakupiłem tlf. Htc one V w którym miałobyć wbudowanej 4GB pamięci, lecz gdy wchodze w ustawienia to wyświetla mi się iż pamięci wewnętrznej mam 0,9 GB a pamięci w tlf mam ogólnie 95 MB. Niestety słabo znam się na telefonach dlatego proszę o pomoc Was, gdyż nie mam zielonego pojęcia o co tu tutaj chodzi. Z góry dziękuje i pozdrawiam :) PS. mam nadzieje ze trafiłem z tym postem do dobrego działu.
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2013, 22:53 przez AntiDandruff, łącznie zmieniany 1 raz.

#623645  autor: user_delete34
 30 mar 2013, 00:48
AntiDandruff pisze:Htc one V w którym miałobyć wbudowanej 4GB pamięci
U mnie w 8S miało być 4 GB, a jest 1,36 GB. Zresetuj go do ustawień fabrycznych (i oczyść pamięć). Jeśli to możliwe ustaw instalację aplikacji na SD i... pogódź się z małą pamięcią wewnętrzną, niestety. Chyba zgubiłeś jedno zero → 950 MB. Dział zły, od tego jest Android.

#623706  autor: AntiDandruff
 30 mar 2013, 12:24
Dziękuje za odpowiedz, przepraszam za wybór złego działu. Chciałem tylko powiedzieć ze nie zgubiłem jednego zera i nie ma 950MB pamięci tylko dokładnie 95 MB. Jest to strasznie dziwne bo nawet na stronie firmy htc jest napisane 4GB wbudowanej pamieci i nie mam zielonego pojęcia jak to możliwe ze tego tam nie ma. Czyli mam przez to rozumieć że zawsze piszą np. 32 GB wbudowanej pamięci a tak naprawde są tam 4 GB ? Czy po prostu sklep w którym go kupowałem grzebali coś w tym telefonie, ale jak dzisiaj konkaktowałem się z nimi to gościu przyznał mi racje że we wszystkich telefonach w ich sklepie jest tylko te 100 MB wbudowanej.

#623712  autor: user_delete34
 30 mar 2013, 12:48
AntiDandruff pisze:nie mam zielonego pojęcia jak to możliwe ze tego tam nie ma
System, syf typu brand (aplikacje, motywy od operatora) jak widać potrafią skutecznie zawalić pamięć, choć liczyłem na to, że podana będzie pamięć przeznaczona dla użytkownika, a nie cała pojemność kostki flash.
AntiDandruff pisze:Czyli mam przez to rozumieć że zawsze piszą np. 32 GB wbudowanej pamięci a tak naprawde są tam 4 GB ?
Nie, nie. Najczęściej powinno być tak (szczególnie przy większych pojemnościach), że będzie to ok 90 % deklarowanej pojemności.
BTW: spojrzałem na pudełko od mojej N79 - mam tam napisane 4 GB. Nie ma nic wspomniane o karcie pamięci ani nic, a to właśnie karta 4 GB dołączona do zestawu. Ten telefon już "przeszedłem" i wcześniej wiedziałem o niewielkiej pamięci wewnętrznej ale też w N79 wszystko mogło się znaleźć na karcie pamięci.
AntiDandruff pisze:Czy po prostu sklep w którym go kupowałem grzebali coś w tym telefonie
Telefon nowy, czy używany? Jeśli używany, to może ktoś zmienił ROM na nieoryginalny z jakimiś dodatkami typu widżety i coś Ci odebrało to miejsce.
AntiDandruff pisze:we wszystkich telefonach w ich sklepie jest tylko te 100 MB wbudowanej
Sprzedają tylko telefony ze średniej półki? ;)

#623716  autor: AntiDandruff
 30 mar 2013, 12:56
Telefon nówka, nawet nie dostałem karty pamięci do niego xD Z tego co widziałem to sprzędają wszelkiego rodzaju telefony od tych najsłabszych do tych najlepszych, więc zdaje mi się że raczej nie tylko ze średniej chociaż kto ich tam wie.

#623731  autor: user_delete34
 30 mar 2013, 13:26
Spojrzałem na inne forum - tak ponoć w tym telefonie jest.
Dla mnie wygląda to na pamięć zarezerwowaną dla systemu (3 GB) i aplikacji (0,9 GB) oraz na resztki typu poczta itp (0,1 GB), a na media typu muzyka użytkownik ma sobie kupić kartę pamięci.

#623756  autor: wook
 30 mar 2013, 15:35
kup kartę ale jak już byś kupował to tylko nie kupuj wolnej karty pamięci bo zamuli Ci fona (najlepiej kartę Class 10 i pojemności min. 16 GB (mniejsze są nie za bardzo opłacalne bo różnice w cenie wynoszą zazwyczaj koło 20 PLN co przy cenie 60 PLN a 80 PLN nie jest jakoś specjalnie dużą różnicą a 8 GB szybko się kończy przy smartphonie (a lepiej dołożyć trochę teraz niż za chwile wydawać więcej kasy), ja to fona kupiłem kartę Adata 32 GB class 10 za 102 PLN)), ja w tabie GC miałem podane, że ma 4GB to 1GB był na appki (pamięć wewnętrzna w której tylko appki można było instalować bo ta pamięć nie była dostępna z zewnątrz), 1,2GB na pliki appek i moje pliki (jako karta pamięci), reszte zajmowała ukryta partycja z systemem.

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#623831  autor: Precelos
 30 mar 2013, 22:51
wook pisze:kup kartę ale jak już byś kupował to tylko nie kupuj wolnej karty pamięci bo zamuli Ci fona (najlepiej kartę Class 10 i pojemności min. 16 GB
ja mam karte 2gb class 4 i jakos nic nie muli
mi akurat taka pojemnosc starcza ale kazdy ma inne wymagania
AntiDandruff pisze: Htc one V w którym miałobyć wbudowanej 4GB pamięci, lecz gdy wchodze w ustawienia to wyświetla mi się iż pamięci wewnętrznej mam 0,9 GB a pamięci w tlf mam ogólnie 95 MB
wszystko pakazuje ci prawidlowo
sam tydzien temu kupilem one v polrocznego w stanie idealnym za 100 zl :mrgreen:

dokup karte pamiec,i pojemnosc wg uznania

Obrazek

#623843  autor: wook
 31 mar 2013, 00:03
Precelos pisze:
wook pisze:kup kartę ale jak już byś kupował to tylko nie kupuj wolnej karty pamięci bo zamuli Ci fona (najlepiej kartę Class 10 i pojemności min. 16 GB
ja mam karte 2gb class 4 i jakos nic nie muli
mi akurat taka pojemnosc starcza ale kazdy ma inne wymagania
chciał bym aby mi się wszystko mieściło na 2GB. Ja na 32GB mam 82 MB wolnego, choć w E65 mam kartę 2GB i na niej 400 MB wolnego, ale E65 używam tylko do dzwonienia i nie trzymam na niej jakoś dużo plików. W GC A73 też używałem karty Class 4 i do odtwarzania MP3 i filmów wystarczała, gorzej było z zapsiem. Jak chcesz nagrywać coś telefonem w wyższej rozdzielczości to na wolnych kartach pojawia się klatkowanie, na szybkich wszystko działa poprawnie. Poza tym na szybką kartę szybciej się zgrywa pliki co jest wielką zaletą.

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#623879  autor: Precelos
 31 mar 2013, 13:03
wook, ten htc nie nagrywa w full hd wiec problemu przynajmmniej ja nie zauwazylem
wszystko zalezy od modemlu telefonu

Obrazek