• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #622805  autor: prestonee
 26 mar 2013, 12:49
Witam!
Mam dość trudne pytanie.
Telefon na skutek upadku często doznaje "obrażeń" i nie chce się włączyć, jakie usterki w tym przypadku mogą wystąpić? Przykładowo Nokia c7 - po upadku żadnych wizualnych uszkodzeń a nie włącza się - co mogło się stać? Naprawy tego typu zazwyczaj są opłacane?
Zdaję sobie sprawę że przyczyny mogą być różne, ale prosiłbym kilka przykładów co zostaje uszkodzone w takim telefonie.
Pozdrawiam!

#622822  autor: dario321
 26 mar 2013, 15:02
tak szczerze to w zasadzie wszystko,poczawszy od obudowy,przez wyswietlacz,baterie,tasme/y po filtry,kondensatorki,luty itp.
prosciej oddac telefon na ekspertyze do nokia care (koszt okolo 30zl) i sie dowiesz co :-D

#622827  autor: prestonee
 26 mar 2013, 15:24
Dzięki za sugestie.
Bardziej chodzi o to czy opłaca się kupić w ciemno telefon (c7) po upadku, wiadomo po niższej cenie...ale ryzyko jest raczej spore.

#622835  autor: user_delete34
 26 mar 2013, 16:22
prestonee, po upadku (domyślam się, że z allegro)? Żeby tylko, telefon mógł być zalany lub upaść niejeden raz. Zepsute może być wszystko, choć bateria powinna nadal być sprawna (bo jest wyraźnie oddzielona - zwykle). Aparat, wyświetlacz, głośnik, mikrofon, złącze słuchawek, USB, HDMI, czujniki... w zasadzie wszytko, co mogło się oderwać od płyty itp.
Jeżeli kupować sztukę uszkodzoną to tylko taką, która się włącza i osobiście udać się ze sprzedawcą do serwisu w celu sprawdzenia działania sprzętu. Problemowe ale mądrzejsze od kupna kota w worku.
Moim zdaniem zdecydowana większość (jeśli nie wszystkie) telefonów przedstawianych jako poupadkowe itp to miny, o których ucegleniu właściciele dobrze wiedzą i tylko szukają łosia, który weźmie rzekomo łatwą do naprawienia (bo sprzedającemu się niby nie chce/nie opłaci) komórę, jeszcze może płacąc z góry.

Jeśli życie Ci miłe, nie lubisz niespodzianek i nie masz nadmiaru czasu i forsy - nie bierz.
Ostatnio zmieniony 26 mar 2013, 17:38 przez user_delete34, łącznie zmieniany 1 raz.

#622845  autor: prestonee
 26 mar 2013, 16:43
Tak, akurat w tym przypadku chodzi o allegro, jest taka sztuka wystawiona na licytację i telefon nie włącza się.

[ Dodano: 2013-03-28, 15:35 ]
Nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj.
Mam uszkodzoną nokie 6210 navi - konkretnie gniazdo ładowarki, mam też działającą płytę główną z takiego samego modelu tylko że martwi mnie nieco fakt że przy rozbiórce pękł róg płyty (przy mocowaniu).
Załączam link do zdjęcia http://ifotos.pl/zobacz/201303280_npxxsax.jpg/
Czy możliwe jest stwierdzić na podstawie zdjęcia czy płyta została trwale uszkodzona?
Nie wiem czy warto bawić się i podmieniać.

#623402  autor: Precelos
 29 mar 2013, 08:40
prestonee pisze:Nie wiem czy warto bawić się i podmieniać
proboj, to doslownie kilka minut zabawy :)

Obrazek

#623406  autor: slavi
 29 mar 2013, 10:03
Kolego, powiedz za ile masz do kupienia tę C7? W euro rtv-agd jest nówka, przecena z 1099 na 399zł :mrgreen:

#624541  autor: prestonee
 03 kwie 2013, 17:32
399? Nie mogę tego znaleźć na necie nigdzie.
Po upadku stoi za 150 zł, ale dałem sobie z nią spokój. Z uszkodzonym czytnikiem sim wyhaczyłem w podobnej cenie.