• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#620191  autor: Sig
 15 mar 2013, 09:01
To ci się źle wydaje. Było wiele sytuacji, gdzie ludziom nieuzasadnienie zwiększył się stan konta i jeżeli te pieniądze wypłacili, to musieli zwracać za każdym razem do banku.

Nie rozumiem jednak całej tej długiej "rozkminy" w tym wątku. Niezarejestrowany telefon to nie bank, który ma komplet twoich danych. Jak cię to tak bardzo "boli", to zgłoś i miej spokój. Chcesz korzystać - korzystaj, ale skończ nudzić :-).

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#620193  autor: Multimek
 15 mar 2013, 09:18
Ja mimo wszystko napisał bym do operatora. Mogą być potem jakieś konsekwencje.

#620198  autor: max4max
 15 mar 2013, 09:27
Sig pisze:To ci się źle wydaje.
Co mi się źle wydaje?
Napisałem, że nie jestem do końca pewien i tyle.
Po drugie co do banków to wszystko zależy od sytuacji i konkretnych dowodów w danej sprawie - weźmy np. błąd ludzki kasjerki.
Może ona potem tylko grzecznie prosić o zwrot bo sama odpowiada za błędnie wpisaną kwotę na dyspozycji wpłaty lub błędnie wydana kwotę itd.

A w ogóle to dopóki nie ma wyroku sądu to nic nie musisz, bank sobie może żądać i ma tylko ewentualnie jakieś roszczenie, sam nie może tych pieniędzy wziąć z powrotem, inna sprawa jest, że jak ma dowody to pewnie w sądzie przegrasz.

#620288  autor: MarekAG
 15 mar 2013, 16:10
max4max pisze:
Sig pisze:To ci się źle wydaje.
Co mi się źle wydaje?
Napisałem, że nie jestem do końca pewien i tyle.
Po drugie co do banków to wszystko zależy od sytuacji i konkretnych dowodów w danej sprawie - weźmy np. błąd ludzki kasjerki.
Może ona potem tylko grzecznie prosić o zwrot bo sama odpowiada za błędnie wpisaną kwotę na dyspozycji wpłaty lub błędnie wydana kwotę itd.

A w ogóle to dopóki nie ma wyroku sądu to nic nie musisz, bank sobie może żądać i ma tylko ewentualnie jakieś roszczenie, sam nie może tych pieniędzy wziąć z powrotem, inna sprawa jest, że jak ma dowody to pewnie w sądzie przegrasz.
Nie masz racji. Jeżeli na twoje konto przychodzi przelew, który nie powinien przyjść to te pieniądze nie są twoje i zgodnie z prawem powinny zostać zwrócone.

Zazwyczaj wygląda to tak, że osoba zlecająca przelew zauważa swój błąd i informuje o tym bank. Następnie bank kontaktuje się z tobą i ustala jak pieniądze zostaną zwrócone zleceniodawcy.

Jeśli owych pieniędzy nie zwrócisz to stosuje się tu artykuły z kodeksu prawa cywilnego, tzw "Bezpodstawne wzbogacenie". Wtedy już kończą się żarty i zaczyna droga sądowa.

#620323  autor: max4max
 15 mar 2013, 18:25
@MarekAG
Ty też częściowo tylko masz rację ;)
1/ Przelewy - błędny przelew nie jest automatycznie korygowany - ktoś musi mieć podstawę do tego i zgłosić się ze swoimi roszczeniami.
A żeby się zgłosić musi to wykryć co nie jest zawsze proste.
Bank sam nie może nic zrobić bo to nie jego pieniądze , a w ostateczności jak napisałem decyduje sąd.
Notabene tutaj na pewno tez działa przedawnienie, więc po pewnym czasie jak nikt nie zareaguje te pieniądze w majestacie prawa mogą być legalnie własnością takiego "szczęśliwca"
2/ Błąd kasjerki , czyli pracownika banku - jak pisze wyżej obciąża ją jako osobę , bo bank nie będzie stratny bo ściągnie sobie kwotę manka z jej poborów.
Nie ma tutaj chyba instytucji bezpodstawnego wzbogacenia, bo gdyby tak było to dla kasjerki nie byłoby żadnego ryzyka a jest i to olbrzymie.

#620376  autor: MarekAG
 15 mar 2013, 22:00
max4max pisze:Notabene tutaj na pewno tez działa przedawnienie, więc po pewnym czasie jak nikt nie zareaguje te pieniądze w majestacie prawa mogą być legalnie własnością takiego "szczęśliwca"
Po 10 latach.

[ Dodano: 2013-03-15, 22:00 ]
max4max pisze:Notabene tutaj na pewno tez działa przedawnienie, więc po pewnym czasie jak nikt nie zareaguje te pieniądze w majestacie prawa mogą być legalnie własnością takiego "szczęśliwca"
Po 10 latach.

#620490  autor: jacguszi
 16 mar 2013, 16:16
Napiszę to jeszcze raz chyba tylko w playu można doładować nieaktywny starter i po włożeniu simki do telefonu ta kasa już tam będzie ! Piszecie o bankach i błędnych przelewach nie ma tu żadnej analogii operatorzy mają własne regulaminy. Jak się zarejestrujesz na play24 to pewnie zobaczysz kiedy doładowanie zostało dokonane. Znam przypadek większego "bonusu", osoba ta też się przestraszyła i dzwoniła do BOKu otrzymała informację o dacie doładowania i to wszystko. Playa nie interesuje kto doładował konto. Niech się wypowie ktoś komu udało się cofnąć pomyłkowo doładowaną kasę nie swojego nr. w playu. Ja nikogo takiego nie znam.

#620499  autor: endrion
 16 mar 2013, 17:10
jacguszi pisze:Napiszę to jeszcze raz chyba tylko w playu można doładować nieaktywny starter i po włożeniu simki do telefonu ta kasa już tam będzie ! Piszecie o bankach i błędnych przelewach nie ma tu żadnej analogii operatorzy mają własne regulaminy. Jak się zarejestrujesz na play24 to pewnie zobaczysz kiedy doładowanie zostało dokonane. Znam przypadek większego "bonusu", osoba ta też się przestraszyła i dzwoniła do BOKu otrzymała informację o dacie doładowania i to wszystko. Playa nie interesuje kto doładował konto. Niech się wypowie ktoś komu udało się cofnąć pomyłkowo doładowaną kasę nie swojego nr. w playu. Ja nikogo takiego nie znam.
Poszukałem troche na play24 i sprawdziłem ostatnie doładowania w ciągu 10 lat (wiem że tyle sieć nie ma ale im większy zakres tym więcej info ;) ) I mam jedno doładowanie dnia 23.10.2012 ale kwotą 0zł :D Karte aktywowałem gdzies w marcu a tu w październiku mam doładowanie :P i to jeszcze 0 zł

Dobra... jeszcze lepsze jest to że

Data aktywacji: 18.09.2012

gdzie wtedy nawet mi się jeszcze nie śniło że mogę mieć karte z playa :D

#620500  autor: Andrzej24
 16 mar 2013, 17:21
Kup doładowanie za 5 zł i doładuj ten numer. jeśli ważność konta wydłuży się o tyle dni jaką masz taryfę i pieniądze zostaną to ja bym się tym nie przejmował i normalnie korzystał a to że tyle dostałeś na konto to potraktuj to jako prezent dla wybranych. Po prostu trafił ci się fart i tyle. Na pewno nikt Cie nie pociągnie do odpowiedzialności. Możesz spać spokojnie.

#620545  autor: endrion
 16 mar 2013, 19:11
Yhym :] dzięki za odpowiedzi ;) Postaram się jakoś wymienić tą kase na fizyczną i najlepiej będzie jak zmienie numer żebym w razie czego nie musiał tego spłacać :]

#620594  autor: jacguszi
 16 mar 2013, 23:33
Jeszcze nie słyszałem żeby ktoś musiał spłacać w ofercie na kartę w dodatku kiedy nie ma debetu a nr jest niezarejestrowany.

#620866  autor: endrion
 17 mar 2013, 20:37
jacguszi pisze:Jeszcze nie słyszałem żeby ktoś musiał spłacać w ofercie na kartę w dodatku kiedy nie ma debetu a nr jest niezarejestrowany.
i mam nadzieję że nie usłyszysz :) a jak usłyszysz to nie będę to ja :P