• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #620220  autor: Maniek99
 15 mar 2013, 11:22
Witam

Jakby ktoś jeszcze nie wiedział, w wyniku powstania NC+, Orange prawdopodobnie straci kilka kanałów ze swoich pakietów (m.in. religia.tv który jest w każdym pakiecie i ma zniknąć 1 kwietnia), co jak wiadomo jest argumentem do zerwania z nimi umowy bez konsekwencji.

Czyli jak ktoś wdepnął w Neo+TV, czy innego FanPacka, teraz ma okazję się z tego wymiksować :twisted:
Ostatnio zmieniony 15 mar 2013, 16:22 przez Maniek99, łącznie zmieniany 1 raz.

#620225  autor: Vieslav
 15 mar 2013, 11:30
Niekoniecznie, bo mogą ci wrzucić tv trwam zamiast religia tv i nic nie zerwiesz :twisted: . Ostatnio przerabiałem to u jednego operatora sat; jeśli kanał zostanie przeniesiony do innego pakietu lub zamieniony innym kanałem to nie możesz zerwać umowy.

#620228  autor: Maniek99
 15 mar 2013, 11:33
@Vieslav
To dałeś się wrobić, konsultanci w BOK różne głupoty opowiadają.
Jeżeli kanał zniknie z twojego pakietu, lub jeżeli zostanie zastąpiony innym, masz prawo zerwać umowę.
Były już wyroki sądu/opinie UOKiK w tym temacie.

Abonenci N dostają już pisma o możliwości zerwania w ciągu dwóch tygodni.
Jeżeli operator nie powiadomi abonenta o takiej możliwości, termin ten się wydłuża, bodajże do 3m-cy od wprowadzenia zmian.

#620238  autor: max4max
 15 mar 2013, 12:30
@Maniek98
To jest jeszcze inaczej.
Wszystko zależy od umowy jaki podpisałeś i regulaminu.
Jeśli w umowie i regulaminie jest określony pakiet kanałów z wymienionymi stacjami i dodatkowo nie ma zapisu, że w miejsce wyłączanego kanału operator może wstawić inny tak by ilość się tylko zgadzała oraz wyłączenie nie następuje z przyczyn zależnych od operatora - np. kanał w ogóle znika z rynku, to fakt umowę można bez konsekwencji wypowiedzieć.
Jednak niektórzy operatorzy są cwani i np. Multimedia określa tylko ilość kanałów i może sobie dowolnie nimi żonglować.
Nie wiem jak jest dokładnie w przypadku OP.

#620255  autor: Vieslav
 15 mar 2013, 13:38
Maniek99 pisze: To dałeś się wrobić, konsultanci w BOK różne głupoty opowiadają.
Konsultanci nic nie mieli do gadania, bo jak dostałem pismo o zmianie i wysłałem wypowiedzenie to mi naliczono karę.
max4max pisze:Jeśli w umowie i regulaminie jest określony pakiet kanałów z wymienionymi stacjami i dodatkowo nie ma zapisu, że w miejsce wyłączanego kanału operator może wstawić inny tak by ilość się tylko zgadzała oraz wyłączenie nie następuje z przyczyn zależnych od operatora - np. kanał w ogóle znika z rynku, to fakt umowę można bez konsekwencji wypowiedzieć.
No właśnie o to chodziło.

#620258  autor: Maniek99
 15 mar 2013, 13:50
@Vieslav
No jeżeli nie było doprecyzowanej listy kanałów, to może rzeczywiście mają do tego prawo, choć sprawdziłbym u rejonowego rzecznika konsumentów, czy nie podchodzi to pod klauzulę niedozwoloną.

Niedawno była podobna akcja w N jak zamieniali Discovery HD Showcase na Discovery Channel HD.
Na wypowiedzenie N wyskakiwała z takim teksem:
W związku z mającą miejsce w nocy z 18 na 19 stycznia zmianą kanału Discovery HD Showcase na Discovery Channel HD, ITI Neovision sp. z o.o. pragnie poinformować, iż zmiana powyższa nie stanowi podstawy do rozwiązania umowy o świadczenie usług z dostawcą przewidzianej w pkt. 8 roz. V Regulaminu świadczenia usług. Zmiana ta bowiem nie wprowadza ani zmiany ilościowej, ani rodzajowej w ofercie dostępnej dla Abonentów pakietu „Kultura nauka świat”. Ilość dostępnych w ramach pakietu kanałów oraz ich charakter pozostają bez zmian.
Ale wystarczyło przepuścić to przez rzecznika konsumentów i sprawa była załatwiona 8)
Operatorowi opłaca się wciskać kit, nawet na oficjalnych pismach.

#620268  autor: Marens
 15 mar 2013, 14:37
Maniek99 pisze:Niedawno była podobna akcja w N jak zamieniali Discovery HD Showcase na Discovery Channel HD. Na wypowiedzenie N wyskakiwała z takim teksem:
Teraz będzie można spokojnie zrezygnować z N
http://satkurier.pl/news/83691/jakie-ka ... rmy-n.html

Warto mieć na uwadze, że niebawem znika nasz "ulubiony" kanał Zone Romantica, który znajduje się z Cyfrze+ oraz Cyfrowym Polsacie (z CP może być trudniejsza sprawa, bo musi być zapisany w PWU) :wink:

Śledziłem akcje odnośnie podmiany Discovery Showcase HD na Discovery Channel HD, to powiem że operatorzy strasznie grali głupa w tej kwestii mimo iż te kanały sporo się różniły.

#620272  autor: kamil1221
 15 mar 2013, 14:50
Spokojnie - TP da sobie radę. Przyczyna jest prosta - na pakiety TV "n" podpisywana jest osobna umowa.
Neo + TV lub Fanpack to również osobna umowa. Pakiet podstawowy zostanie bez zmian (ten w cenie abonamentu).

Więc w najlepszym przypadku zrezygnować będzie można z pakietu dodatkowego a nie całej usługi.

#620275  autor: Maniek99
 15 mar 2013, 15:01
@kamil1221
Sęk w tym, że religia.tv jest też w pakiecie podstawowym ;)

#620287  autor: kamil1221
 15 mar 2013, 16:08
Z tego co pamiętam na umowie jest wypisany skład pakietu podstawowego - a jest tam 1, 2, tvn - chyba 7 pozycji. :D

#620289  autor: Maniek99
 15 mar 2013, 16:14
@kamil1221
Nie widziałem tej umowy, ale wątpię żeby było tam tylko 7 pozycji, skoro samych kodowanych jest tam ze 20.

#620294  autor: Maniek99
 15 mar 2013, 16:27
@kamil1221
Tylko czemu istnieją różne definicje pakietu podstawowego?
Ciekawe czy abonenci dostają taki sam papier, bo na w.w. ofertę raczej nikogo by nie złowili.

#620295  autor: kamil1221
 15 mar 2013, 16:34
Promocja ? Innego wyjaśnienia nie ma :) Regulamin stanowi jasno - co jest.

#620297  autor: Maniek99
 15 mar 2013, 16:39
Czas pokaże kto ma rację.
Ciekawe co na taką rozbieżność powie UOKiK.

#620300  autor: Maniek99
 15 mar 2013, 16:46
@kamil1221
Tyle że żaden kanał w tym pakiecie niema trzech gwiazdek :P

#620302  autor: kamil1221
 15 mar 2013, 17:08
Dla mnie jest tam jasno napisane - pakiet promocyjny - nie jest stały.

#620303  autor: Maniek99
 15 mar 2013, 17:15
Nie, tam jest napisane: "*** kanał promocyjny, nie stanowi oferty stałej"
A pojedynczy kanał z trzema gwiazdkami pojawia się dopiero w pakiecie Świat HD.