• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #61780  autor: krzyno
 18 mar 2006, 21:40
Witam
Mam takie pytanko. Co lepiej kupić do 6230i, orginalny kabelek CA 53 czy może bluetooth, chcez się komunikować z laptopkiem i telefon czasem ma pełnić rolę modemu, ponieważ przy przedłużeniu umowy dostałem pakiet internetowy od orange. Mam zamiar też ściągać sobie dzwonki, zdjęcia itp. Orginalny kabelek noki mogę mieć za jakieś 90zł od koleżanki z hurtowni gsm, a bluetooth na allegro są około 25-100zł , ale nie mam pojęcia jaki wybrać, najlepszy byłby taki, który obsługuje PC SUITE noki lub jakiś z polskim oprogramowaniem.
Zaznaczę, że do tej pory nie komunikowałem jeszcze nigdy żadnego fona z kompem i jest to trochę czarna magia dla mnie.

#62220  autor: boozy
 20 mar 2006, 19:43
Plusy kabelka
- szybszy transfer niż przez BT
- nie rozładowuje dodatkowo bateri
- nie potrzebne dodatkowe sterowniki

Minusy kabelka
- ograniczona długość, chyba że zastosujesz przedłużkę :-D
- "uwiązanie" telefonu do komputera
- cena

Plusy BT
- nie trzeba nic do niczego podłączać, kwestia włączenia funkcji w telefonie
- możliwość normalnego korzystania z telefonu gdy jest on podłaczony do kompa, nie ma ograniczenia swobody jakim jest kabel
- zajmuje mało miejsca, także zawsze możemy go zabrać ze sobą,
- jest uniwersalny, jeżeli mamy inne urządzenia korzystające z BT możemy swobodnie je podłączyć do komputera (słuchawki, myszkę, klawiaturę, etc.)
- cena (BT korzystający tylko ze sterowników winxp można kupić już za jakieś 40zł)

Minusy BT
- w zależności od modelu BT mogą być potrzebne dodatkowe sterowniki (w przypadku winxp potrzebny sp2)
- wolniejszy transfer niz przez kabel (ale wystarczający)
- włączony moduł BT w telefonie dość szybko rozładowuje baterię maksymalny czas użytkowania to 12-16h

Wybór należy do Ciebie
Ja osobiście korzystam z BT i PcSuita, nie ma żadnych problemów.
Pozdro

#62229  autor: piotrz
 20 mar 2006, 20:23
z kabelkiem jest tak, że masz szybszy transfer, niż na Bt. Jednak więcej jest minusów.Żeby podłączyć telefon musisz zawsze szukać kabelka i podłączyć go pod telefon.Dodatkowo jest mniejsza wygoda- w nokii te kable zawsze dają króciutkie i nigdy nie starcz, żeby coś wygodnie zrobić, gdy telefon jest podłączony do kompa.poza tym jak troszkę go wyciągniesz to "wyskoczy" ze złącza i trzeba go podłączyć go jeszcze raz.

a Bt ma za to trochęmniejszą prędkość, ale nie musisz nic podłączać, możęsz coś robić podczas podłączenia do komputera.Na dodatek jeśli masz xp nie musisz żadnych programów, by go podłączyć dok komputera.

z tych dwóch wybieram Bt, bo jest bardziej wszechstronny.

#62289  autor: krzyno
 20 mar 2006, 22:42
Dzięki za podpowiedzi :)
To może jeszcze podpowiecie mi jaki BT wybrać tz. jakiej firmy i jaki model ?
Mam laptopka ACER-a i usb jest z tyłu.

#62295  autor: boozy
 20 mar 2006, 23:42
szukaj BT który nie wymaga dodatkowego oprogramowania. Mój pierwszy był firmy Bluesoleil i wymagał wgrania dodatkowego softu który wykrywaał telefon. Następny i zarazem ostatni (używam do teraz) był kupiony w promocji w Media Markt korzysta tylko ze sterowników winxp. Nie ma znaczenia jakiego masz kompa. BT działa na odległość od 10-100m, także nie ma to więszego znaczenia gdzie będzie podłączony.
Pozdro

#62365  autor: znal
 21 mar 2006, 16:09
dodam jeszcze ze plusem kabelka jest jeszcze to ze pod windą karta mmc jest widoczna jako pendrive (dysk wymienny) bez sterownikow (w windach starszych niz 2000 chyba trzeba sterownik) no i mozna ja formatowac, defragmentowac itp z poziomu windowsa

czyli tak jakby czytnik kart, tyle ze jest to wolniejsze niz zwykly czytnik na usb, no i w przypadku 6230i bardzo niewygodne :/

minusem kabla jest jeszcze brak obslugi przez linuksa (przynajmniej na dku-2 i nokii 6230i tak jest) :/

no czyli na plus bt jest obsluga przez linuksa (nie wiem czy tak bedzie na 100% we wszystkich przypadkach, ale ogolnie tak)
a minusem brak bezposredniej widocznosci fona w systemie

kabelek za kilka(nascie) zl daje praktycznie tyle samo co oryginal nokii, chociaz podobno mozna trafic na niedzialajace sztuki

jezeli nie masz jeszcze zadnego polaczenia z kompem to smialo bierz bt :)

#63186  autor: Damiano
 25 mar 2006, 18:02
BT jest super sprawą, minusem kabla jest to, że używasz go tylko to telefonu do którego pasuje, a BT użyjesz do każdego telefonu z BT ;-)

#63342  autor: ywis
 26 mar 2006, 10:39
Damiano pisze:BT jest super sprawą, minusem kabla jest to, że używasz go tylko to telefonu do którego pasuje, a BT użyjesz do każdego telefonu z BT ;-)
Nie tylko do telefonu użyjesz BT :) ...są już drukarki na BT, sieciówki, myszki, etc., etc.
Także ja bym brał tylko BT, sam mam :)

#63452  autor: krzyno
 26 mar 2006, 14:20
Wielkie dzięki za podpowiedzi :)
Jeszcze tylko jak byście mogli powiedzieć jakiej firmy BT kupić, najlepiej taki żeby nie trzeba było sterowników wgrywać i żeby chodził pod PC Suite noki.

#63492  autor: ywis
 26 mar 2006, 17:22
Jeśli chodzi o sterowniki, to będzie z tym problem, aby kupić taki, który będzie śmigał bez nich. Sterowniki są wymagane (tak mi się wydaje i chyba tak jest) przy każdym adapterze BT. A jeśli chodzi o współprace BT z PC Suite, to nie ma problemu, będzie śmigać.

#63498  autor: piotrz
 26 mar 2006, 17:36
mi bt firmy HAMA ( :smt005 ) chodzi bez żadnych sterowników...wystarczą te windowsowe (mam xp-eka)

#63500  autor: ywis
 26 mar 2006, 17:43
piotrz pisze:mi bt firmy HAMA ( :smt005 ) chodzi bez żadnych sterowników...wystarczą te windowsowe (mam xp-eka)
Nie spotkałem się, ale możliwe.

#63510  autor: krzyno
 26 mar 2006, 18:04
mam XP-ka i dlatego myślę, o BT bez konieczności wgrywania sterowników, bo sam XP powinien wykryć nowe urządzenie.
A jaki przedział cenowy wchodzi w grę ??? mówię o jakimś dobrym BT.

#63532  autor: ywis
 26 mar 2006, 18:41
Przedział cenowy jest różny, zależy też gdzie będziesz go kupował, ceny od 30 zł - 100 zł...
Jeśli chodzi o Xp-ka, to też mam BT i chyba nie śmiga bez sterów, chociaż nie wiem, bo nie spr.