• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#612576  autor: Rezo
 08 lut 2013, 21:09
Nie udzielałem się dawno w tym temacie, więc napiszę co u mnie nowego. Po podniesieniu prędkości, najczęściej wieczorem zaczęło mi zrywać synchronizację. Poprosiłem o przyjazd techników. Wymienione zostało gniazdko, płaski kabel telefoniczny zamieniony na YTKSY 2x2x0,5 oraz coś poprawione na centrali. Technik sugerował, że za część problemów z połączeniem może odpowiadać ruter. Dziś wymieniłem stary ruter na nowy i ustawiłem na sztywno adsl. Od 5 godzin połączenie jest stabilne, a statystyki wyglądają następująco:

Dawne statystyki z początku stycznia: ruter Pentagram P6331-4A
Obrazek

Oraz aktualne: Netgear DGN 2200
Obrazek

Obrazek

Jeśli pomogłem kliknij "pomógł" ;)
UnixStorm.org - stabilny hosting WWW

#615812  autor: Spioszek
 22 lut 2013, 02:34
Rezo, ile metrów masz kabla od gniazdka do Routera?
Tłumienie Ci spadło po zamienie kabla płaskiego na YTKSY?

#615855  autor: Rezo
 22 lut 2013, 10:51
darkangel, Teraz będzie to z jakieś 2,5 m kabla YTKSY od gniazdka. Kabla płaskiego było około 5 m, z tym że po drodze było jeszcze jedno gniazdko. Po wymianie instalacji Pentagram wskazywał tłumienie na poziomie 37 dB i SNR Margin w ciągu dnia do 10 dB. Na Netgear wskazania tłumienia wynoszą 35 dB a SNR Margin w ciągu dnia wynosi około 15 dB, ale wieczorami spada do około 9 dB. Tak więc myślę, że wszystko po trochu przyczyniło się do poprawy parametrów: wymiana instalacji domowej i rutera, poprawki na centrali. Chciałem wymienić i skrócić do 3 m kabel idący od zewnętrznej puszki na ścianie do gniazdka domowego - ma długość około 10 m i więcej niż 15 lat. Ale niestety nie udało mi się do tego pomysłu przekonać techników.

Jeśli pomogłem kliknij "pomógł" ;)
UnixStorm.org - stabilny hosting WWW

#616054  autor: zoltan666
 23 lut 2013, 10:59
Żeby nie rozpoczynać nowego wątku napisze tutaj, bo temat podobny. Mam internet w Netii na łączu TP. Od listopada zeszłego roku mam internet do 20Mbit/s. Do tego tygodnia miałem prędkość około 8-9Mbit/s. Był taki dzień, że strasznie zrywało połączenie, ale to pewnie z winy linii telefonicznej, bo w słuchawce strasznie trzeszczało. Dwa dni temu znów zaczęło zrywać, ale nie mogłem wtedy tego sprawdzić. Dziś widzę, że router synchronizuje mi się na takich parametrach:

DSL Status: ShowtimeRetrain Reason: 8000
DSL Mode: ADSL2+
DSL Channel: FAST
DSL Upstream Rate: 973 Kbps
DSL Downstream Rate: 5139 Kbps

Down up
DSL Noise Margin: 5.9 dB 5.8 dB
DSL Attenuation: 38.0 dB 23.3 dB
DSL Transmit Power: 18.8 dBm 12.4 dBm

Na DSL Downstream Rate jest to połowa tego co miałem wcześniej. Na DSL Upstream Rate też jest mniej, bo wcześniej miałem ponad 1000Kbps. I teraz pytanie:

Czy to chwilowe pogorszenie, czy po paramatrach mozna wywnioskować, ze coś mi przycięli na centrali?

#616065  autor: Maniek99
 23 lut 2013, 12:22
@zoltan666
Nie wygląda żeby miało samo się poprawić, nie jest to też DLM.
Zgłoś te trzaski w telefonie, przyjedzie technik pozaciska styki na nowo, może przy okazji parametry wrócą.

#616083  autor: zoltan666
 23 lut 2013, 14:27
Ufff, problem rozwiązany. Coś się chyba "dopalało" na przewodzie między puszką, a routerem, bo pod sam koniec włumienie wzrosło do 45 dB, a download spadł do 800 Kbps. podłączyłem router pod inny przewód i wszystko wróciło do normy.

#617176  autor: koszar93
 27 lut 2013, 19:11
Na zewnątrz słoneczko, +8 stopni i internet ładnie chodzi. Lecz po 18 spotkałem się z czymś takim:
Obrazek
Obrazek

Szybkość linii przewyższała maksymalną szybkość. Z takim czymś jeszcze się nie spotkałem.

#617183  autor: Maniek99
 27 lut 2013, 19:45
@koszar93
Normalne skoro margines spadł poniżej 6dB.

#617819  autor: Spioszek
 03 mar 2013, 03:32
koszar93, nie zrywa Ci połączeń na takich parametrach :)?
Przeważnie routery nie dopuszczają mniej niż 6dB do zestawienia połączenia.