Trochę tego będzie.
1. Zasięg. Mieszkam na górnym śląsku. 2-3 lata temu zasięg Orange był idealny. Obecnie 2 kreski na 7 możliwych to trochę mało. Mowa o kilku miejscach, w których najczęściej przebywam. Jakość rozmów się pogorszyła. Ciekawe co im wyjdzie z tego NetWorks, oby dla klientów się to opłaciło. Według planów to dla górnego śląska został ponad rok zanim to odpalą i w teorii będzie pokrycie 100%
2. Orange On-line. Wieczne problemy z informacjami na temat minut, smsów, środków itd. Ogólnie komunikat, który średnio w miesiącu widzę przez 25 dni mnie odrzuca. Mianowicie chodzi o to, że w danej chwili "dane tymczasowo niedostępne". Inne sieci jakoś potrafią, Orange od lat ma problem. Kolejna kwestia to zakładka połączenia, i pokazywanie nieprawdziwych informacji. Koszt rozmów w przeciągu miesiąca to np. 1500zł, gdzie wykorzystane było 20 parę złotych. Rozumiem, że są promocje na pakiety np. gdzie minuta czy sms są bezpłatne, ale takie coś powinno być ogarnięte i system powinien to rozpoznawać zgodnie z tym, jaka jest właściwa cena, a nie pokazywać jakieś kosmiczne kwoty, po których nie ma żadnego rozeznania.
3. Wymiana SIM. Wybrałem się pewnego dnia do salonu firmowego, bo gdzieś wyczytałem (chyba nawet na telepolisie), że mają aparaturę do sprawdzenia kart SIM. Skończyło się na tym, że nie mieli możliwości sprawdzić, a karta ewidentnie była wadliwa. Notorycznie "rejestracja karty SIM nie powiodła się". Z racji kosztów dojazdu do większego miasta wyszło, że lepiej będzie zapłacić te 25zł, bo dojazd do innego salonu się średnio opłacał.
Fakt, że karta była ze starej Idei jakoś nie zrobił wrażenia na doradcy. Po 2-3 latach karty powinny być wymieniane z automatu za free. @niecki napisał swoje w tej kwestii, podzielam jego zdanie.
4. SIMteligent. Zmiana taryfy w ofercie na kartę nie spowodowała aktualizacji aplikacji SIMteligent. Widniały mi tam promocje, usługi, związane z wcześniejszą taryfą. 3 reklamacje doprowadziły do tego, że Orange uparcie twierdziło, że aplikacja jest aktualna i prośba o aktualizację nie przyniosła efektu.
5. MultiBOX. Co prawda usługa bezpłatna, ma swoje zalety, ale co dziwne, dostarczenie emaila z innych kont typu wp, onet, gmail powoduje że potrafi on przyjść po 48 godzinach, gdzie między w/w serwerami jest w przeciągu kilku sekund. Tak więc skrzynka mailowa bezużyteczna, skoro nie mogę w krótkim czasie odebrać emaila od znajomych.
Dodatkowo wysokie ceny, brak innowacyjności, pełno promocji, które potrafią się wzajemnie wykluczać (pomimo, że są też darmowe) i mieszać w głowie odrzuca niestety. Ostatnimi czasy ogarnięcie najlepszego profilu pod siebie zajmowało sporo czasu, zanim przebrnęło się wszystkie promocje/usługi. No i jakość obsługi w salonach pozostawia wiele do życzenia. Natomiast muszę pochwalić jedną kobitkę, która przy rejestracji numeru zachowała się profesjonalnie. Szkoda tylko, że na sam koniec współpracy.
Suma sumarum numer przeniosłem.