• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#614973  autor: ciekawy
 19 lut 2013, 12:09
ten przesył danych w roamingu nie zawsze jest w smartfonach włączony zapewne z myślą o tym,żeby ludzie nie płacili drogo za granicami kraju,PLAY jest akurat siecią która też ma roaming tylko,że w tym wypadku krajowy i włączenie tej opcji tylko wpuszcza klientów PLAY na zasięg Plus i Orange w tej cenie,którą już płacą ci,którzy mają takie taryfy z pakietem netowym jak AIM,po limicie jest lejek,co do wyłącznia i włączenia telefonu to czasem od tego trzeba zacząć szukanie tego dlaczego coś nie działa, tak bywa.

#615984  autor: Grz3chu
 22 lut 2013, 20:02
Witam
Czy posiadanie telefonu z innej sieci wraz z simlockiem na tą sieć, a następnie odblokowanie telefonu może pogorszyć zasięg ?
Mam telefon z simlockiem na Orange, a teraz używam go w Play. Nie wiem, ale myślę że w mieście o ludności 100.000+ nie powinno być takiego słabego zasięgu. Wybrałem wyszukiwanie operatorów automatyczne i przerzuca mnie to z jednego do drugiego bardzo często co jest bardzo denerwujące, gdy surfuje, tak samo bardzo często przełącza się z 3g na 2g co doprowadza mnie do szewskiej pasji. Czy to normalne w Play ?

#616027  autor: user_delete34
 22 lut 2013, 23:40
Grz3chu pisze:Czy posiadanie telefonu z innej sieci wraz z simlockiem na tą sieć, a następnie odblokowanie telefonu może pogorszyć zasięg ?
Nie.
Nie ma co porównywać sygnału Orange, a sygnału Orange, Plusa i PLAYa. Orange na swoim zasięgu powinno działać OK, a PLAY na zasięgu macierzystym lub partnerów roamingowych może trochę szaleć, jeśli przekierowania (o ile można to tak określić) między infrastrukturami operatorów nie są skonfigurowane poprawnie.
Może być słaby zasięg dlatego, że telefon próbuje łączyć się z odleglejszą lub bardziej zapchaną stacją. Właśnie w dużym mieście problem jest bardziej prawdopodobny.
Przełączanie z 3G na 2G? Ustaw na sztywno to, które wolisz i po sprawie. Nie wszędzie jest zasięg sieci w takiej technologii jakiej byś chciał.
Czy normalne? Ja myślę, że skoro są do wyboru 3 sieci to przełączanie nie powinno dziwić i karta (przynajmniej tak powinna) chce zalogować się do najlepszej (mniej zapchanej lub tej z sieci macierzystej-bezwarunkowo najwyższy priorytet) stacji.

#616146  autor: Multimek
 23 lut 2013, 19:49
Zasięg Plusa i Orange ma taki sam priorytet dla kart z Play, wyjątkiem jest Macierzysty zasięg:)