• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #614800  autor: jacjac
 18 lut 2013, 20:25
W xperii tipo odchodzi mi ekran - puściło w lewym górnym rogu między ekranem a srebną obudową. Jak mocniej wygnę ekran do góry to palucha włożę.

Przyklejone to jest taśmą dwustronną? Chyba użyję kleju kropelki.

Zwrotu egzemplarza nie zrobię, bo miałem na wewnętrznej pamięci zapisane za dużo swoich dane osobowe z kodami dostępu.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2013, 18:43 przez jacjac, łącznie zmieniany 1 raz.

#615014  autor: Marek
 19 lut 2013, 13:40
Nie wiem do końca jak mam interpretować Twoją wiadomość, ale czy przypadkiem nie urywasz powłoki odpowiedzialnej za obsługę ekranu dotykowego, tzw. digitizera? Radzę tego nie urywać ani nie podcinać. To bardziej prawdopodobna opcja, jest jeszcze druga, która nie powinna narobić jakiś problemów. Kiedyś Sony Ericsson naklejał dodatkową folię na ekran, były wówczas 2 sztuki, jedna z uszkiem do urywania, a druga bez. Druga folia była bardzo dokładnie przyklejana do powierzchni wyświetlacza i bardzo trudno było ją zerwać. Folia była prawie niewidoczna, niewiele mniejsza od powierzchni ekranu, o ok. 0.3 mm na całej jego powierzchni. Tylko, że teraz nie ma SE, tylko Sony i nie wiem czy w przypadku taniego modelu zostałaby naklejona druga folia… Jeżeli ta powłoka za łatwo się odkleja to niedobrze – w takim przypadku to digitizer, bo dodatkowa folia była bardzo problematyczna do ściągnięcia i raczej nie poddałaby się bez walki.

Edit:
Zapomniałem, że teraz nie ma telefonów z oporowymi panelami dotykowymi, które były w sporym uproszczeniu grubszymi foliami, które były sporadycznie urywane przez niektórych użytkowników, były tu też takie przypadki. Aktualnie zastosowanie mają tylko sztywne panele pojemnościowe.

W takim razie pozostaje tylko przykleić ten panel. Chyba nie ma tam za dużo miejsca na taśmę dwustronną, ale to raczej lepsze rozwiązanie niż ten klej. Podejmując kroki w tym zakresie tracisz gwarancję, bo takie coś łatwo zauważyć.

#615080  autor: Precelos
 19 lut 2013, 16:48
jacjac pisze:W xperii tipo odchodzi mi ekran
to mankament tych telefonow,

kropelki oczywiscie nie polecam

Obrazek

#615325  autor: jacjac
 20 lut 2013, 12:01
odchodzi ekran o grubości z 2mm (taki po bokach pionowo prążkowany) - robi się szpara między nim a srebną obudową.

Z ruskiego filmu o rozskładaniu tipo wychodzi mi, że za słabo zgięlí płaski przewód łączący ekran z płytą główną i wypycha on ekran do góry. Ten przewód jest właśnie zgięty blisko górnego rogu.

Jak mnie mocniej to zdenerwuje, to rozkręcę dziada.

Btw czemu nie kropelka?

#615418  autor: orson_dzi
 20 lut 2013, 18:44
jacjac pisze:czemu nie kropelka?
Bo rozleje się po ekranie.

A nie przyszła Ci do głowy taka genialna myśl jak skorzystanie z gwarancji? (o ile masz)

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#615437  autor: jacjac
 20 lut 2013, 19:35
orson_dzi, na nieszczęście oddając telefon do naprawy, albo wymieniając na nowy musiałbym najpierw wyjąć pamięć wewnętrzną telefonu, bo nie mogą jej dać. Dlaczego nie mogę to nieważne, ważne, że nie mogę.

W sumie taki odstający ekran nie jest zły - można szluga wcisnąć, żeby nie trzymać za uchem ;-)

[ Dodano: 2013-02-20, 19:38 ]
btw forum telepolis coś szwankuje: ten mój temat został przesunięty z działu telefony-sony do działu systemyoperacyjne-android.

#615444  autor: best
 20 lut 2013, 19:49
jacjac pisze: [ Dodano: 2013-02-20, 19:38 ]
btw forum telepolis coś szwankuje: ten mój temat został przesunięty z działu telefony-sony do działu systemyoperacyjne-android.
A gdzie miał być? W windowsie? :P
Jak masz ważne dane w telefonie, to zrób kopię zapasową i oddaj telefon na gwarancję.

#615610  autor: Xy
 21 lut 2013, 13:20
Telefony z systemem Android (Sony, Sony Ericsson, HTC, Motorola, Samsung...) są w dziale Android. Telefony bez systemu są w działach poszczególnych marek.
Jeśli masz jakieś dane typu zdjęcia, pliki tekstowe, pfdy, muzykę czy coś to wrzuć to na kompa, a z telefonu usuń i oddaj sprzęt do naprawy. No chyba, że są to smsy. Nie wiem jak to przerzucić na komputer.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#615656  autor: orson_dzi
 21 lut 2013, 16:38
Wszystko przecież można wyjąc z pamięci.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)