• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #614881  autor: ciul90
 18 lut 2013, 23:29
Czołem telepolisowicze!
Od dwunastu lat jestem w Orange oferta abonamentowa.
Z zażenowaniem spojrzałem na ofertę jaką przedstawili mi przy przedłużaniu. Na pierwszy rzut oka, przenosząc numer do Play zyskam więcej. Jako że z Orange jestem związany przeszło dekadę, nie wiem czy warto podejmować się przenoszenia? Czy na dłuższą metę zysk będzie odczuwalny? Czy przedłużający umowę w Play też dostają od operatora mizerne warunki?

Porównuję na podstawie moje aktualnego abonamentu Delfin za 59,90zł (orange) z pakietem 59zł w Play ("L" się chyba zwie).

Edit:
Aha, jednocześnie przenosił bym trzy inne numery pre-paid. Play przewidział jakieś bonusy przy masowym przenoszeniu?
Ostatnio zmieniony 03 mar 2013, 15:04 przez ciul90, łącznie zmieniany 1 raz.

#614883  autor: Vieslav
 18 lut 2013, 23:35
Jak wydrzesz 30% rabatu na abonament to Play będzie mógł podkulić ogonek ze swoją ofertą. Prześledź TEN temat (szczególnie ostatnie strony) i zobacz co ludzie dostają, oraz w jaki sposób to otrzymać.

#614897  autor: ciul90
 19 lut 2013, 00:02
Vieslav pisze: Prześledź TEN temat (szczególnie ostatnie strony) i zobacz co ludzie dostają, oraz w jaki sposób to otrzymać.
Z tego co wyczytałem musiał bym iść do salonu, po gimnastykować się z pracownikiem tak żeby połączył mnie z działem utrzymania klienta i dopiero negocjować przez telefon. Niestety w ciągu dnia nie mam czasu na chodzenie po salonach, tak więc ta opcja chyba dla mnie odpada. Zadzwoniłem dziś do BOK, stwierdziłem do konsultanta że nowa oferta w porównaniu do konkurencji jest niezadowalająca i zapytałem czy muszę jakieś pismo u nich podpisywać bo raczej przeniosę numer. Poinformował mnie że wszystko załatwi nowy operator i to był koniec rozmowy :(

#614898  autor: Vieslav
 19 lut 2013, 00:06
Też nie mam na to czasu a na jeden numer już mam 30% upustu. Zobaczymy, jak uda mi się załatwić drugi numer.

#614961  autor: ciekawy
 19 lut 2013, 11:29
moim zdaniem szkoda czasu na zabawę z Orange w negocjacje na każde przedłużenie umowy,może PLAY nie ma teraz lepszej oferty utrzymaniowej ale za to same taryfy nawet dla nowych klientów są korzystne bo w każdej taryfie jest stan darmowy w standardzie,jeśli masz więcej numerów w sieci albo przeniesiesz wiecej numerów to wychodzisz na tym korzystnie,nie znam za dobrze oferty Orange ale w Orange nie ma chyba stanu darmowego na wszystkie numery w sieci i jak dzwonisz w sieci to płacisz normalnie za minutę albo pobiera minuty z abonamentu.

#614965  autor: ciul90
 19 lut 2013, 11:38
ciekawy pisze:Orange nie ma chyba stanu darmowego na wszystkie numery w sieci i jak dzwonisz w sieci to płacisz normalnie za minutę albo pobiera minuty z abonamentu.
Dokładnie. W tej chwili korzystam z usługi trzech darmowych numerów, do których mam x tysięcy minut. W sumie tylko to i przyzwyczajanie trzymało mnie w Orange. Ten stan darmowy zręcznie wydaje się być fajną opcją

#614971  autor: ciekawy
 19 lut 2013, 11:53
ciul90 pisze:
ciekawy pisze:Orange nie ma chyba stanu darmowego na wszystkie numery w sieci i jak dzwonisz w sieci to płacisz normalnie za minutę albo pobiera minuty z abonamentu.
Dokładnie. W tej chwili korzystam z usługi trzech darmowych numerów, do których mam x tysięcy minut. W sumie tylko to i przyzwyczajanie trzymało mnie w Orange. Ten stan darmowy zręcznie wydaje się być fajną opcją
ten stan darmowy to jest całkiem fajna opcja bo minuty i kasę wykorzystujesz do każdej sieci oprócz swojej i minuty czy kasę tracisz wolniej,co do przyzwyczajenia że jesteś w Orange to nie miej sentymentów bo sieć chce zarobić jak najwięcej i w dodatku był o tym news na telepolis że Orange zapowiedziało,że do PLAY stawki za szybko nie obniży,a PLAY w tych taryfach,które są po minutach z abonamentu ma tylko 19 gr,moim zdaniem nie ma co się zastanawiać tylko trzeba korzystać,wtedy się przekonasz,że nie warto było tkwić w Orange tak długo i piszę to jako były klient też Orange bo miałem każdą sieć z tych liczących się T,Orange,Plus,nie ma co się bać PLAY,to dobra sieć.

#614972  autor: Vieslav
 19 lut 2013, 12:05
ciekawy, a ty chcesz ludziom wmówić, że 2 jest większe niż 3. Ja dostałem za przedłużenie:
abonament po zniżce 41zł: około 900 minut do wszystkich sieci, Xperia U za 1zł, nielimitowane rozmowy w Orange przez 6 miesięcy. Nie chciało mi się kłócić o tą usługę na całą umowę, rabat 30% na abonament i ponad 300zł na telefon urządza mnie. Po pół roku albo włączę nielimitowane rozmowy za 10zł albo niekończąca się minuta za 2zł - za rozmowę do Orange niezależnie od czasu jej trwania płacę 1 minutę. 900 minut i tak ciężko mi będzie przekroczyć nawet i bez tej usługi.
Stawka do Play jest dla mnie nieistotna i nie chodzi o to, że nie dzwonię do Playa. Minuty z abonamentu Orange rozlicza normalnie, niezależnie od sieci, a i tak ich nie przekroczę.
Spójrzmy teraz na analogiczną ofertę Playa za 49zł: nielimitowane w sieci, 400 minut, nie ma Xperii U więc nie podam ceny (jest Xperia J za 239zł, a parametrowo trochę gorsza). Także wmawiaj mi dalej, że zyskałbym przechodząc do Play, skoro w Orange za 43zł mam od groma gadania.
Nie twierdzę, że nie uda ci się mnie przekonać, mam jeszcze jeden numer do przedłużenia i będzie to docelowo jedno z najwyższych abo ;-) .

#614974  autor: Ruben
 19 lut 2013, 12:13
ciul90 pisze:Niestety w ciągu dnia nie mam czasu na chodzenie po salonach, tak więc ta opcja chyba dla mnie odpada.
Niestety żeby coś zyskać trzeba czasem coś poświęcić. Salony są otwarte zdecydowanie dłużej niż do godziny 15 ale to twój wybór i twoja decyzja.
Stan Darmowy jak najbardziej jest w Orange tylko zależy od taryf. Jest Rabat 30% i patrząc jakie rabaty daje na przedłużenie Play, to można powiedzieć, że to bardzo duży bonus. Dodatkowo można dostać nawet 100% więcej minut i telefon. Forumowicze pisali, że za 63pln otrzymywali 1400minut, SD w Orange, pakiet SMS no limit do wszystkich, 1,5GB i telefon w niezłej cenie.
Kiedyś Play miał dużą przewagę w ofertach ale dzisiaj już tak nie ma. Coraz częściej wypada drożej.
Niektórzy nie potrafią zachować obiektywizmu i każdemu w ciemno polecają Play, które już nie błyszczy jak kiedyś. Sam jestem w Play i już zaczynam żałować. Problemów u żadnego operatora tyle nie miałem, co mam teraz.

#614977  autor: ciekawy
 19 lut 2013, 12:20
znam nawet oferty gdzie ludzie w O mają po 30 minut za jakoś 30 zł,a minuta do PLAY to dwie minuty z abonamentu.

#614979  autor: Ruben
 19 lut 2013, 12:23
ciekawy pisze:znam nawet oferty gdzie ludzie w O mają po 30 minut za jakoś 30 zł,a minuta do PLAY to dwie minuty z abonamentu.
Wskaż abonament, który obecnie ma takie rozliczanie minut do Play. Nie ma sensu przywoływać przykładów sprzed iluśtam lat skoro autor tematu będzie przedłużał teraz, kiedy wszystkie minuty z abonamentu są także do Play.

#614984  autor: ciekawy
 19 lut 2013, 12:37
Ruben pisze:
ciekawy pisze:znam nawet oferty gdzie ludzie w O mają po 30 minut za jakoś 30 zł,a minuta do PLAY to dwie minuty z abonamentu.
Wskaż abonament, który obecnie ma takie rozliczanie minut do Play. Nie ma sensu przywoływać przykładów sprzed iluśtam lat skoro autor tematu będzie przedłużał teraz, kiedy wszystkie minuty z abonamentu są także do Play.
nie wiem który to abonament bo to nie moja oferta,jak się nie mylę to ta oferta jest z 2012 roku.

#614988  autor: Ruben
 19 lut 2013, 12:42
ciekawy pisze:nie wiem który to abonament bo to nie moja oferta,jak się nie mylę to ta oferta jest z 2012 roku.
Dzisiaj mamy 2013r i ciul90 wybierałby któryś abonament ze Smart Planów, gdzie minuty są do wszystkich a nie z lat minionych ponieważ te nawet nie są już dostępne.

#614989  autor: ciekawy
 19 lut 2013, 12:47
Ruben pisze:
ciekawy pisze:nie wiem który to abonament bo to nie moja oferta,jak się nie mylę to ta oferta jest z 2012 roku.
Dzisiaj mamy 2013r i ciul90 wybierałby któryś abonament ze Smart Planów, gdzie minuty są do wszystkich a nie z lat minionych ponieważ te nawet nie są już dostępne.
tego nie wiadomo co jest dostępne co nie,to wiedzą ci od przedłużenia umów w O,ogólnie to możliwe,że O ma może chwilowo lepsze oferty,pytanie jak długo te oferty takie bedą bo jakoś do tej pory O raczej niczym szczególnie się nie wyróżniał.

#614991  autor: Ruben
 19 lut 2013, 12:50
ciekawy, nie baw się we wróżkę, bo idąc twoim tokiem rozumowania Play też może za chwilę pogorszyć oferty. Mówimy o tym, co jest teraz dostępne. Jeżeli nie wiesz dokładnie, to napisz wyraźnie a nie pisz co możliwe, że będzie, bo możliwe może być wszystko i u każdego operatora. Temat został założony w celu uzyskania informacji konkretnej a nie w celu pisania wszystkich możliwych scenariuszy.
Jak podpisze umowę, to warunki obowiązywać będą przez okres umowy więc zmiany oferty po podpisaniu umowy średnio będą autora tematu interesować.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2013, 12:55 przez Ruben, łącznie zmieniany 1 raz.

#614993  autor: ciekawy
 19 lut 2013, 12:55
ok,tylko z O jak zwykle trzeba się pobawić żeby mieć dobre warunki,co potem niewiadomo ale ok,autor wątku sam zdecyduje co woli.

#615053  autor: Vieslav
 19 lut 2013, 15:35
ciekawy pisze:tylko z O jak zwykle trzeba się pobawić żeby mieć dobre warunki
Oj, Panie ciekawy... Sam sobie przeczysz. Tylko dzięki komu poznałem "tajniki kombinowania" w Play na kartę? Oferta standardowa to dno i już sama Heyah na starcie przebija bez problemu, ale dzięki forum, i między innymi dzięki Tobie, dowiedziałem się jak kombinować, przedłużać bonusy, doładowywać, żeby jeszcze się ta skarbonka jakoś opłacała. A teraz nagle się stałeś prostolinijnym człowiekiem, który "nie lubi kombinować i bawić się z operatorem". Czyż w tym przypadku nie jest podobnie?

#615077  autor: Precelos
 19 lut 2013, 16:36
Vieslav pisze:900 minut i tak ciężko mi będzie przekroczyć nawet i bez tej usługi.
Stawka do Play jest dla mnie nieistotna i nie chodzi o to, że nie dzwonię do Playa. Minuty z abonamentu Orange rozlicza normalnie, niezależnie od sieci, a i tak ich nie przekroczę.
z ciekawosci zapytam sie czy jest tam jakis pakiet danych czy tylko opcja bezpieczny internet

owszem w tych nowych ejst juz rozliczanie 1:1 do play, ale duzo osob ma jeszcze taryfy z wymiana 1 do 2.

2 kwestia to dlugosc umowy, ja bym nigdy nie bral umowy na 2 lata(nigdy takiej nie podpisalem i nie podpisze) ale wiadomo to rzecz gustu

3 kwestia to miejsce zamieszkania, u mnie orange ma coraz gorszy zasieg a jakosc rozmow to nieporozumienie, czesto zdarza sie echo - testowalem to podczas rozmow orange - play i orange - plus

wiadomo kazdy wybiera to co bardziej mu odpowiada - nie zawsze cena to najwazniejszy wskaznik bo liczy sie jakosc itd.

Obrazek

#615101  autor: orson_dzi
 19 lut 2013, 17:37
Powodzenia przy przedłużaniu umowy w salonie. Pracownicy salonu nie mogą Ci dać praktycznie nic więcej poza podstawową ofertą, bo nikt nie daje im uprawnień. Poza tym nie widzę opcji, że z salonu dadzą Ci zadzwonić do BOK w celu przedłużenia umowy. No już bez jaj.

Najwięcej dostaniesz przy połączeniu z działem utrzymaniowym, ale nie każdy Cię tam połączy. Teoretycznie powinieneś tam trafić jak stwierdzisz, że chcesz się spakować i iść do konkurencji. Standardowo jak chcesz przedłużyć, to zostaniesz połączony z działem propozycji, gdzie już coś można dostać. To, co możesz dostać jest uzależnione od Twoich rachunków. Pod uwagę brane są trzy ostatnie miesiące. Warto przekroczyć trochę abonament, bo to wpływa pozytywnie na to, co możesz dostać.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#615177  autor: Vieslav
 19 lut 2013, 20:47
Precelos pisze: z ciekawosci zapytam sie czy jest tam jakis pakiet danych czy tylko opcja bezpieczny internet
Tak, jest. Za pierwszy 1MB w danym miesiącu płacę 3zł, od 1,1MB do 300MB 10zł, od 301MB do 1GB 20zł, potem zwalnia prędkość. Na tym numerze akurat internet najmniej mnie interesuje, aczkolwiek bardzo mi się taka opcja podoba, gdyż do tej pory w ciągu dwóch lat zdarzyło się pobrać ze 3-4 razy jakieś 50MB danych.