• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #614106  autor: Mocartz
 16 lut 2013, 00:17
Witam, otóż mam niewielkie problemy z zasięgiem w Play. U koleżanki w tej samej sieci zauważyłem, że gdy brakuje jej zasięgu jej telefon automatycznie przestawia się na Plus/Orange/T-mobile pomimo karty Play(wyświetla się to na ekranie głównym). Jest możliwość aktywowania czegoś takiego, lub wprowadzenia takiej modyfikacji? I czy jest możliwość korzystania z transferu danych(internetu) w takim "trybie innej sieci"? Jej telefon to LG Swift GT540 "Optimus", mój natomiast to Samsung Galaxy GT-I5800. Dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2013, 13:47 przez Mocartz, łącznie zmieniany 1 raz.

#614112  autor: ciekawy
 16 lut 2013, 00:41
telefony mają różne menu ale ogólnie to jest tak że albo odznaczasz opcje automatycznego szukania zasięgu innej sieci czyli tą opcję która normalnie działa za granicą a w Play też w kraju na zasięgach innych sieci albo jest opcja wyboru ręcznego sieci i na tej wybranej sieci zostaje wybór, a jak chodzi o modyfikacje żeby na ekranie wyswietlała się nazwa innej sieci to lepiej tego nie robić bo zwykle wymaga to ingerencji w oprogramowanie a to znowu może zrobić kolejny problem w oprogramowaniu coś innego może działać źle jak ktoś to źle zmieni i naprawiając jedno może to być kosztem drugiej opcji,a jak przyjdzie naprawić drugą opcje to kosztem trzeciej,itd,więc takie zmiany odradzam,za to na telefonie jak jesteś w zasięgu innej sieci powinna się pojawić ikona roamingu,np na androidzie jest to R na pasku koło kresek zasięgu,jak jest R jesteś w roamingu,jak nie ma to masz zasięg swojej sieci.

#614159  autor: vh
 16 lut 2013, 11:43
Wyślij pusty esemes (ew. ze spacją) na nr 90252 (2,46 zł).

http://www.play.pl/obsluga-klienta/uslugi/etykietka/

T10s, OT-311, 1650, X501, P780, GT-C3322, E560, 3S, 4X, G7 Power, X7b

#614217  autor: user_delete34
 16 lut 2013, 17:01
Mocartz pisze:T-mobile
Jesteś pewny? Jeśli tak, podaj lokalizację, bo to byłaby nowość.
To, że telefon wyświetla PLAY nie musi znaczyć, że nie jesteś podłączony do nadajnika Plusa czy Orange (w roamingu krajowym). Jeżeli masz ustawione wyszukiwanie sieci na ręczne i ustawione na PLAY, to połączysz się tylko z ich nadajnikami. Wystarczy przestawić na automatyczne.
Mocartz pisze:czy jest możliwość korzystania z transferu danych(internetu) w takim "trybie innej sieci"?

Dla pewności sprawdź na stronie PLAY w odpowiednim regulaminie dotyczącym twojego planu taryfowego lub pakietu. Wydaje mi się, że obecnie możesz korzystać z pakietów we wszystkich ofertach PLAY tak, że będziesz się łączyć zarówno w 2G jak i 3G po sieci PLAYa, Plusa i Orange a i tak pobierze tylko dane z pakietu, bez dodatkowych opłat.

#614237  autor: KC-KARLOS
 16 lut 2013, 18:27
Najlepsze rozwiązanie - wymiana karty SIM na "OneSIM". Dzięki niej automatycznie poznamy, na jakim zasięgu będziemy zalogowani. Karta SIM bedzie pokazywać listę operatorów w następujący sposób:
PLAY
PLAY (Plus)
PLAY (Orange)
T-Mobile.pl [sieć zabroniona].

Wymiana nie wiąże się z żadnymi kosztami, lecz trzeba mieć numer zarejestrowany w Play.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#614249  autor: pakierhakierxd
 16 lut 2013, 19:36
Szkoda że nr mam zarejestrowany na mamę bo bym wymienił,obecnie na karcie którą mam od jakiś 3 mc-y-wymieniałem mam pomimo włączonej usługi etykietka
Play -Play(Play)
Plus-Play
Orange-Play
:(
Zauważyłem że na karcie one sim którą mam w modemie też czasem szybciej łapie partnera roamingowego,raz też miałem tak że przez parę dni modem trzymał plusa lub orange :D
Ostatnio zmieniony 16 lut 2013, 20:06 przez pakierhakierxd, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam :)

#614253  autor: Kryniczanin
 16 lut 2013, 19:51
Karlos20 pisze:Najlepsze rozwiązanie - wymiana karty SIM na "OneSIM".
Te karty to katastrofa. Miliard razy lepsza jest czysta notka.

#614256  autor: KC-KARLOS
 16 lut 2013, 20:02
Kryniczanin, wolisz zapłacić za to, co nie zawsze działa? 2,46 lub więcej? Wiele osób jeszcze przed wprowadzeniem OneSIM narzekało na Etykietkę niż na Notkę SMS (błędnie nazywacie usługę, zmieniającą napis PLAY na swój własny). :-D

poza tym, włożyłem przed chwilą kartę OneSIM Play do Nokii 2600.
Nic nie muszę płacić na Etykietkę, gdyż ona już wbita do SIM spełnia swoją rolę.
Zasięg PLAY - napis "PL 06" (oprogramowanie fona nie znało tej sieci)
Plus: napis "Plus GSM"
Orange: napis "Orange" - pomimo, że lista sieci pokazuje Orange PL.

Problemem w działaniu płatnej Etykietki i One SIM może być jedynie info dostarczone przede wszystkim przez oprogramowanie telefonu lub w mniejszym stopniu kartę SIM.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2013, 20:11 przez KC-KARLOS, łącznie zmieniany 1 raz.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#614257  autor: pakierhakierxd
 16 lut 2013, 20:07
Ja lubię etykietkę ale notki nie cierpię :D

#614270  autor: MyFon
 16 lut 2013, 21:07
Markadiusz pisze:
Mocartz pisze:T-mobile
Jesteś pewny? Jeśli tak, podaj lokalizację, bo to byłaby nowość.
Ta nowość ;) he
Logowanie się kart SIM Play na infrastrukturę PTC jest wynikiem umowy pomiędzy PTC a CenterNet'em (spółka "NetWorkS! sp. z o.o.").
Osoby zalogowane na infrastrukturę PTC (z Play) mają problemy z wykonywaniem połączeń. :)
No cóż marzenia się kiedyś może spełnią ;)
Mocartz pisze:I czy jest możliwość korzystania z transferu danych(internetu) w takim "trybie innej sieci"?
Oczywiście, że można ;)
Wyjątkiem jest pakiet z nielimitowany internetem gdzie po wykorzystaniu transferu należy korzystać jedynie z infrastruktury Play bo na Plus i Orange będzie "jadło" z konta (o ile coś będzie) ;)

Play & Virgin Mobile :)

#614273  autor: Edmund
 16 lut 2013, 21:18
MyFon, chyba PTK Centertel a nie Centernetem...

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#614276  autor: MyFon
 16 lut 2013, 21:27
Edmund pisze:MyFon, chyba PTK Centertel a nie Centernetem...
No tak PTK Centertel sory za pomyłkę ;)

Play & Virgin Mobile :)

#614304  autor: user_delete34
 16 lut 2013, 22:32
MyFon, o NetWorksie to ja wiem od dawna ale nie wiedziałem, że dzięki temu faktycznie można się zalogować do T z PLAYa.

#614348  autor: Mocartz
 16 lut 2013, 23:59
To tak, z tym T-Mobile to nie do końca jestem pewien, bo widziałem plus i orange, a że w temacie nie byłem to myślałem że T-Mobile jest też możliwy, więc takie krótke: Wybaczcie. :)

Przestawiłem telefon na tryb automatyczny i faktycznie znajduje nadajniki plusa itd. ale mam kolejny problem gdyż mam ustawiony telefon na "Roaming Danych" i gdy jestem w zasięgu plusa(a jestem częściej bo taka lokalizacja) nie mogę korzystać z internetu, nie chce mnie z żadną witryną, marketem, mailem połączyć(nie ma nawet tego znaczka 3G u góry ekranu). Normalnie w zasięgu Play wszystko ładnie działa. Pytanie: Jakaś inna konfiguracja punktów dostępu, niż ta domyślna Play?
Pytanie 2: Jakieś pomysły?
Pytanie 3: Mam taryfę PnK Lubię to! z nielimitowanym internetem + dodatkowe MB szybkiego transferu za doładowania, w tej taryfie w zasięgu np. plusa, nie będzie ze mnie zdzierał system pieniędzy za transfer?

#614352  autor: KC-KARLOS
 17 lut 2013, 00:14
Mocartz,
Czy masz aktywną blokadę transmisji danych poza nadajnikami Play? Uniwersalny APN: internet
Mocartz pisze:Pytanie 3
-transmisja danych dotyczy całej Sieci Telekomunikacyjnej P4 - czyli nadajników PLAY, ORANGE i PLUS (z wyjątkiem UMTS 900 - gdzie należy do spółek Solorza-Żaka). Zgodnie z taryfą - przekroczysz MB, masz ograniczenie prędkości do 32 kbit/s. Bez kosztów w cenniku.

#614354  autor: pakierhakierxd
 17 lut 2013, 00:17
Włącz roaming danych w ustawieniach to internet będzie hulac po Plusie i Orange bez dodatkowych kosztów.

#614358  autor: Mocartz
 17 lut 2013, 00:34
No dobra, to jest też jasne. Dzięki. Nie masz pomysłu dlaczego dzieje się tak jak napisałem z tymi danymi roamingu?

[ Dodano: 2013-02-17, 00:40 ]
pakierhakierxd pisze:Włącz roaming danych w ustawieniach to internet będzie hulac po Plusie i Orange bez dodatkowych kosztów.
Oczywiście dziękuję za radę, ale jakbyś kolego przeczytał uważnie co napisałem to byś zauważył, że tą opcję mam włączoną lecz pomimo tego, roaming mi nie "hula". :)

EDIT: Też mi problem. Wystarczyło włączyć i wyłączyć telefon i zaczęło hulać. Najciemniej zawsze pod latarnią.

Dzięki za odpowiedzi na nurtujące mnie pytania i zaangażowanie. :)
Ostatnio zmieniony 17 lut 2013, 00:45 przez Mocartz, łącznie zmieniany 1 raz.

#614360  autor: KC-KARLOS
 17 lut 2013, 00:42
Mocartz, sprawdź czy na Play24 masz aktywną opcję "Blokada transferu danych". Jeśli nie - sprawdź ustawienia łączności w menu telefonu.

#614812  autor: mani3q
 18 lut 2013, 20:58
Witam

Dla pewności i żeby nie stać się bankrutem dopytam odnośnie kwestii, którą teraz omawiacie.
Posiadam tel na abonament w Play i korzystam z taryfy AIM MAX 65 ( oczywiście po wysłaniu wypowiedzenia umowy za 45 pln na miesiąc ). W tej taryfie posiadam pakiet transmisji danych 1 gb. Często podróżuję pociągiem czy też jestem w sąsiednich miejscowościach, gdzie PLAY nie ma swoich nadajników i niestety nie mogę korzystać wtedy z internetu prawdopodobnie dlatego, że skorzystałem z usługi Blokada transferu danych i tak już działam od ponad pół roku ;) Czy może mi ktoś udzielić odpowiedzi czy korzystając z internetu wtedy, gdy jestem połączony do sieci Orange czy Plus będę mógł korzystać nadal z internetu w pakiecie czy też będzie to ściągane z moich środków w ramach abonamentu do wykorzystania czy też będę płacić za każde 100 kb transferu i zostanie to doliczone bezpośrednio do faktury ?!

Edit:

Jeszcze jedno pytanie - co się stanie kiedy wykorzystam cały dostępny transfer tj ten 1gb. ? Czy zostanie zablokowany net w sensie zwolni do 32 kb/s i będę mógł dalej korzystać z sieci PLAY, Orange, PLUS ?

Z góry dziękuję za pomoc oraz pozdrawiam ;) !

#614888  autor: KC-KARLOS
 18 lut 2013, 23:43
mani3q, to taryfa z bezpiecznym netem, dostępnym na 3 zasięgach: PLUS, PLAY i ORANGE.
Po wyczerpaniu 1 GB szybkiej transmisji, prędkość spada do max. 32 kbit/s - niezależnie, na jakim jesteś zasięgu. NIC NIE PŁACISZ ZA TO.