• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #611955  autor: orson_dzi
 05 lut 2013, 17:15
Witam,

wiem o co pytam, to na wstępie ;) . Nie potrzebuję linków (chyba, że na PW). Chcę wiedzieć, czy coś takiego jest w ogóle możliwe i wykonalne.

Ogólnie czego dotoczy sprawa. Znajomy dostał telefon, który był modelem do wystaw i prezentacji. Oczywiście sprzedanie go, czy oddanie na cele charytatywne się komuś widać nie opłacało, więc oficjalnie telefon zutylizowano. I wszystko wskazuje na to, że telefon ma zablokowany IMEI.
Jak to ew. sprawdzić? Bo z tego co się dowiedziałem nie współpracuje z kartami różnych operatorów.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#612080  autor: Precelos
 06 lut 2013, 10:23
Zmiana IMEI w polsce i wiekszosci krajow jest nielegalna,
proponuje podlaczyc telefon pod jakiegos boxa(imo najlepszy do tego jest cyclone) i zczytac telefon moze ma silmlocka

Obrazek

#612192  autor: orson_dzi
 06 lut 2013, 18:51
Kwestie legalności itd. wiem.

Spróbuję jutro się pobawić chwilę i zobaczyć jak to wygląda. W razie czego wrócę z pytaniami jak zobaczę objawy.

#612289  autor: kris1988
 07 lut 2013, 11:15
Precelos pisze:Zmiana IMEI w polsce i wiekszosci krajow jest nielegalna,
proponuje podlaczyc telefon pod jakiegos boxa(imo najlepszy do tego jest cyclone) i zczytac telefon moze ma silmlocka
Zakładanie simlocka na telefon z windows phone jest zabronione przez windows. Więc telefon nie ma simlocka.

#612422  autor: orson_dzi
 07 lut 2013, 22:50
To też fakt.

Ale sprawa wygląda tak. Telefon jest z naszego T-Mobile (brand).
Po włożeniu karty T telefon nie ma zasięgu. Po włożeniu karty innego operatora oprócz braku zasięgu pojawia się ikona, która wg instrukcji oznacza "błąd karty SIM".

Czyli coś leży sprzętowo?
Z drugiej strony, Wi-Fi działa (o ile to ma jakiś związek) i w Menu po wybraniu listy dostępnych sieci wyszukuje operatorów.

#612465  autor: dario321
 08 lut 2013, 10:27
W/g mnie mozna to sprawdzic/zapytac u operatora,ktory oddal telefon do utylizacji (zablokowal mu IMEI),mozesz tez pojechac z telefonam poza granice Polski i wsadzic mu karte zagranicznego operatora-powiniem dzialac (skoro wyszukiwanie listy operatorow dziala),jesli nie ma blokady IMEI na cala Unie Europejska :wink:

zmienic IMEI chyba w WP da rade przy uzyciu boxa jakiegos