• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

zdarzyło ci się zapłacić za doładowanie więcej niż było warte?

tak
3
21%
nie
11
79%
 #591133  autor: ganc2
 26 paź 2012, 14:52
Szczególnie widoczne jest to w przypadku doładowań za 5zł zwłaszcza w małych punktach, spożywczakach albo kioskach, znalazłem już drugie miejsce w polsce (praktycznie na jej drugim końcu), gdzie sprzedawca dolicza sobie 50groszy więcej, za obsługę terminala i w rezultacie za doładowanie 5zl płacimy 5,50 :cry:

dlaczego tak jest? czyżby na sprzedaży po normalnej cenie więcej tracił niż zyskiwałby? czy to normalne i zgodne z umowami? co można z tym zrobić? :|

#591142  autor: Sig
 26 paź 2012, 15:14
Google nie boli. Niektóre sieci "kiosków" jak i indywidualne sklepy tak robią. Było to wprowadzone po zamianie na znacznie mniej korzystne warunków sprzedaży doładowań po stronie operatora.
Przymusu przepłacania nie ma, przecież telefon można doładować choćby w głupim bankomacie, jak warianty internetowe nie wchodzą w grę, lub szukać punktu z normlaną ceną.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#591278  autor: Spioszek
 27 paź 2012, 01:18
ganc2, na Allegro jest sytuacja wprost odwrotna, tam 5zł zasilenie kupisz czasem z automatu za 4.50 zł :).
 #591292  autor: markoz7874
 27 paź 2012, 09:19
ganc2 pisze:
dlaczego tak jest? czyżby na sprzedaży po normalnej cenie więcej tracił niż zyskiwałby? czy to normalne i zgodne z umowami? co można z tym zrobić? :|
Mamy wolny rynek - jezeli ktos w dzisiejszych czasach potrafi sprzedac cos drozej i klienci chca kupywac - to kogo za to winic?

#591857  autor: Wolf
 29 paź 2012, 13:38
Ja się tak kiedyś przerobiłem, poprosiłem doładowanie, dostaję kwitek, a tu 5,50... Powiedziałem "dziękuję, idę do kiosku obok i nie będę przepłacał". A jaka sprzedająca była zadowolona, to chyba nie muszę mówić. :-D

GSM:
Orange, Plus, T-Mobile, Heyah, Lycamobile DE, mBankmobile, Play, Sferia, UPC.
GSM (tylko dane pakietowe):
iPlus, Aero2
VoIP:
HaloNet, easyCALL

#592519  autor: markoz7874
 01 lis 2012, 22:55
Wolf pisze:.. Powiedziałem "dziękuję, idę do kiosku obok i nie będę przepłacał"..
dokladnie tak dziala rynek :)

#612135  autor: toastt
 06 lut 2013, 15:18
U mnie w "galerii handlowej" za doładowanie z terminalu płaci się 6 zł zamiast 5.
Kawałek dalej (100-150 m) u pani Zosi w kiosku Ruch kupuje się doładowanie za tą samą cenę za ile jest warte.

Nokia 3310 => Samsung SGH-E250 => Nokia e51 => Sony (Ericsson) Xperia X8 => Sony Xperia tipo => ?
 #613447  autor: Eizzy
 13 lut 2013, 10:26
Wolny rynek, wolnym rynkiem ale zastanawiam się jak to wygląda od strony prawnej. Z tego co się orientuje sprzedawca ma obowiązek sprzedać produkt po cenie, która na nim widnieje. Czy jest na sali jakiś prawnik? :)

ISDN

#613465  autor: marcinj
 13 lut 2013, 11:50
u mnie też widziałem w galerii, w małym punkcie wywieszka że do doładowań doliczają 50 groszy i chyba jeszcze do starterów

#613482  autor: Niezgodna7
 13 lut 2013, 12:51
To ja w drugą stronę:
Czy to legalne sprzedawać doładowanie 100 za 90zł ??
:-D

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#613485  autor: max4max
 13 lut 2013, 12:57
Eizzy pisze:Wolny rynek, wolnym rynkiem ale zastanawiam się jak to wygląda od strony prawnej. Z tego co się orientuje sprzedawca ma obowiązek sprzedać produkt po cenie, która na nim widnieje. Czy jest na sali jakiś prawnik? :)
Masz rację, ze ważna jest cena na towarze :)
Ale na kuponie doładowania nie ma ceny jest wartość moim zdaniem.
A wyższa cena wynika pewnie z kosztów dodatkowych obsługi terminala - koszt papieru itd, plus ewentualnie koszt prowizji przy płatności karta.
Jeśli sprzedawca otrzymuje takie doładowania z niewielkim rabatem, to jasne jest, że nie chce jeszcze dopłacać do interesu.
Z kolei , gdy punkt obok sprzedaje je po cenie jak wartość doładowania to znaczy, że lepiej negocjował przy ich zakupie :)