• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #611353  autor: Kryniczanin
 01 lut 2013, 20:52
Ostrzeżenie dla wszystkich co sprzedają i kupują karty Play z starą taryfa z 16.03.2007 na Allegro. Sam wystawiłem i sprzedałem taką kartę która nie była odpalona - dogadałem się z kupującym że odpalę ją dla pewności a jak nie będzie działać to oddam pieniądze. Karta działa, ale zbieraj minuty brak - nie ma opcji pod *111# wprowadzenie kodu na aktywację tej usługi w starej wersji dla tej taryfy *111*4*1# daje komunikat "Kod dla Ciebie niedostępny" Minut nie zlicza bo dzwoniłem na ponad 2 minuty z T-Mobile.

Starter za 9 pln nigdy wcześniej nie używany. Taryfa to Play Karta 9pln. Dostępne są promocje dla tej taryfy typu minuty na deser i pakiet 30 min za 9pln plus 30 sms za 3pln, ale zbieraj minuty brak. Na netowe Play 24 nie mogę się wbić od 20 czekam na linka aktywującego.

#611360  autor: marcinj
 01 lut 2013, 21:15
To sprzedałeś na allegro kartę i nie sprawdziłeś wcześniej czy tam są minuty nabite albo czy można nabijać minuty? Przed sprzedażą powinno sprawdzić się. To co Play namierzył na allegro kartę i wycofał?

Ja mam gdzieś w szafce starego fresha ze starym ZM, ale żeby mieć stare ZM to musiałem najpierw je aktywować parę lat temu. Chyba ZM minuty nie było włączone od razu do startera. A teraz ZM wycofane to wiadomo tego nie aktywuje się nawet jak ma się starego fresha. U mnie nic nie zniknęło zarówno w starym ZM jak i nowym ZM.

Same startery też mają swoją ważność i tak w każdej sieci jest. Nie można sobie tak trzymać w szafce starter, nie używać i liczyć, że będzie działał za 5 lat.

#611363  autor: Kryniczanin
 01 lut 2013, 21:28
marcinj pisze:Same startery też mają swoją ważność i tak w każdej sieci jest. Nie można sobie tak trzymać w szafce starter, nie używać i liczyć, że będzie działał za 5 lat.
Te nie mają ważności
marcinj pisze:To sprzedałeś na allegro kartę i nie sprawdziłeś wcześniej czy tam są minuty nabite albo czy można nabijać minuty? Przed sprzedażą powinno sprawdzić się. To co Play namierzył na allegro kartę i wycofał?
Zapoznaj się z cennikiem tej taryfy tu zbieraj minuty jest gratis i na zawsze

http://www.telepolis.pl/grafika/arty/ta ... 3-2007.pdf

#611364  autor: marcinj
 01 lut 2013, 21:31
Już znalazłem Twoją aukcję i wiem o co chodzi. Takie startery to zabytek na rynku. Ale dalej nie jestem pewien czy one są bez terminu ważności. Operatorzy robią termin ważności zęby później nie używany numer wracał do puli. Próbuj na tym play 24 może coś zdziałasz.

#611366  autor: bolek2004
 01 lut 2013, 21:37
marcinj Akurat karty ze starą play kartą nie miały daty ważności, aktywowałem w połowie 2012r taką kartę i działała normalnie, zresztą wątek dotyczy braku możliwości aktywacji Zbieraj Minuty a nie braku zasięgu.

#611367  autor: marcinj
 01 lut 2013, 21:44
Nie wiem jak to od strony regulaminowej to wszystko wygląda. Teoretycznie to tej karty SIM nie aktywowałeś nigdy więc i chyba stare zbieraj minuty nie zostało aktywowane automatycznie. Żeby coś działało to chyba trzeba najpierw aktywować starter. A teraz już nie ma ZM, aktywujesz starter i być może dlatego nie włączyła się ta usługa na starterze bo jej nie ma. Może z tego play24 pomogą. Ale taki problem jak ten tutaj pewnie niewielu ma, bo ta karta to już przeżytek.

#611368  autor: Kryniczanin
 01 lut 2013, 21:46
marcinj, Oglądnij ile jest aukcji i z jakimi cenami...

Tu nie było regulaminu tu w grę wchodzi cennik gdzie usługa jest stała i bezpłatna.

#611371  autor: amigo007
 01 lut 2013, 21:59
Spróbuj reklamacji. Kupiłeś konkretny produkt, w którym masz mieć zagwarantowane wypisane usługi. A produkt okazał się niekompletny. Tylko nie wiem czy reklamacja cokolwiek zmieni. Tej taryfy oficjalnie już dawno dawno nie ma. A i zbieraj minuty zakończyło działalność. Spróbuj to zareklamować i zdaj relację jak ci poszło :-) Acha jak pewnie wiesz musisz najpierw kartę zarejestrować na siebie.

#611373  autor: Kryniczanin
 01 lut 2013, 22:19
amigo007, To ja ją sprzedawałem :mrgreen: Oddam pieniądze kupującemu jak nic nie załatwię. Wiadomo rejestracja na mnie nie wchodzi w grę.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2013, 22:29 przez Kryniczanin, łącznie zmieniany 2 razy.

#611375  autor: marcinj
 01 lut 2013, 22:26
No troszkę jest tego na allegro. Pewnie te osoby zdziwią się tak jak Ty. W sumie ja też bym się zdziwił. Nawet zdziwiłem się, że takie cudo Play wydał.

Ja tylko rozważam, ale dla mnie też w miarę logiczna jest opcja, że jak starter nigdy nie został aktywowany to i usługa ZM mogła nie zostać włączona. Też chyba warunkiem świadczenia usług jest aktywacja startera. Po coś też jest aktywacja startera, karta nabywa cech -ważność połączeń przychodzących, wychodzących czy inne rzeczy. Play zlikwidował ZM więc może (i pewnie) to i obejmowało stare startery, które nie zostały aktywowane. Nawet te startery nie były pewnie zarejestrowane.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2013, 22:30 przez marcinj, łącznie zmieniany 1 raz.

#611376  autor: Kryniczanin
 01 lut 2013, 22:30
Jahu na oficjalnym forum play być może wyjaśnił że wszystkim starterami nowymi w taryfie z 2007 można się już najwyżej pociąć
W ofertach na kartę od 15.01.2013 nie można już aktywować. Jeśli nie była aktywowana wcześniej to już niestety nic z tym nie zrobisz.
http://forumplay.pl/showthread.php/3588 ... nuty/page2

I to może być to że Play zablokował też możliwość aktywacji w SPK.

Jak to się ma do cennika gdzie usługa jest stała i gratis?

#611414  autor: zielony71
 02 lut 2013, 03:54
No to niezly zonk!
Niewatpliwie, zgodnie z prawem usluga powinna dzialac. Jest to usluga taryfowa a nie promocja i zeby dokonac zmian nalezaloby zmienic regulamin swiadczenia uslug itd.
Natomiast jezeli pojdziesz reklamowac niezgodnosc towaru z umowa to zgodnie z prawem oddadza Ci 9 zl a przypuszczam, ze starter sprzedales nieco drozej. Nie wiem jak bedzie u Ciebie ale u mnie w Play 24 na pewno jest opcja wlaczenia uslugi.
Byc moze jest tak, ze 15 stycznia wywalili z systemu krotki kod do wlaczenia z.m. bo mysleli, ze nie bedzie juz potrzebny i bezproblemowo wlaczysz usluge przez play24.

#611416  autor: Kryniczanin
 02 lut 2013, 08:09
zielony71 pisze:Niewatpliwie, zgodnie z prawem usluga powinna dzialac. Jest to usluga taryfowa a nie promocja i zeby dokonac zmian nalezaloby zmienic regulamin swiadczenia uslug i

Zmienić cennik

A co do Play 24 to nie mam jak do teraz nie przyszedł link aktywacyjny...

#611450  autor: DanielR
 02 lut 2013, 14:20
No i proszę, temat właściwie "sam się rozwiązał". Trochę to przykre (szczególnie dla handlarzy), cóż życie. :wink:

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)

#611452  autor: Sig
 02 lut 2013, 14:39
DanielR pisze:No i proszę, temat właściwie "sam się rozwiązał". Trochę to przykre (szczególnie dla handlarzy), cóż życie. :wink:
Bo się rozpłaczę. Ciężki jest los "cfaniaka".

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#611467  autor: bolek2004
 02 lut 2013, 17:01
Kryniczanin Jeśli masz jakieś inne konto play24 to podepnij ten numer pod niego i tyle, po co kombinować z aktywacją kolejnego konta. W każdej chwili możesz numer usunąć i po sprawie.

#611487  autor: Kryniczanin
 02 lut 2013, 20:23
bolek2004, No właśnie się nie da bo pluje się o przypisanie do innego konta...

#611490  autor: amigo007
 02 lut 2013, 20:48
A najlepsze jest to, z tego co przejrzałem allegro że ponoć niektórzy sprzedawcy aktywowali zbieraj minuty. Już po terminie zakończenia promocji, oczywiście w starej play karcie. A jest tych aukcji kilka. Czyli dziwna sprawa żeby na jednych kartach się dało, a na innych nie.

#611493  autor: Maniek99
 02 lut 2013, 21:21
Pewnie da się tylko przez Play24.
Czyli zostaje reklamacja na sam proces dodawania numeru.