• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#609969  autor: kowcio
 25 sty 2013, 22:03
Oferuje on zmienne IP. Jedyną wadą jest tej taryfy kompresja danych, przez co strony na wyświetlaczu urządzenia, na których znajdują się obrazki wyglądają, jakby były rozciągnięte z niskiej rozdzielczości. :(

#609994  autor: amigo007
 26 sty 2013, 00:04
Tą kompresję da się jakoś obejść, nie pamiętam dokładnie jak. Ale jest to na pewno możliwe. Jak tylko znajdę, to dam znać :-)

#610000  autor: ziemny
 26 sty 2013, 01:11
kowcio pisze:Oferuje on zmienne IP. Jedyną wadą jest tej taryfy kompresja danych, przez co strony na wyświetlaczu urządzenia, na których znajdują się obrazki wyglądają, jakby były rozciągnięte z niskiej rozdzielczości. :(
Obrazki to dla mnie nie problem :) Potrzebuję zmiennego IP do wrzucania filmów na YouTube. Mam wewnętrzne IP w akademiku i ktoś z moich sąsiadów najwyraźniej spowodował, że YouTube wpisał nasz adres na czarną listę. Cokolwiek wrzucę na ten portal, zostaje natychmiast usunięte (dosłownie cokolwiek).
Myślicie, że ZTE MF195 sprawdzi się w mojej sytuacji? Zasięg mam dobry, ponieważ mieszkam w centrum dużego miasta :)

#610027  autor: kowcio
 26 sty 2013, 10:48
Modem ok, bo ma HSPA+. No da sie obejsc na komputerze, ale ja neta uzywam na tablecie, z ktorego teraz pisze :-)

#610055  autor: Anthrax
 26 sty 2013, 12:25
Nie wierzę w LTE. Infrastruktura dopiero chyba powstaje i wyniki rzędu 100 czy 150 Mb to chyba zdarzają się w okolicy "zabitej" odpowiednimi stacjami. Mi wystarczy prędkość 4/5 Mb/s (oczywiście szybsza jak będzie to się nie zmartwię :D). Kompresja raczej nie będzie mi potrzebna do max 11,6 calowego urządzenia - no chyba że jakaś delikatna i nie zaciemniająca mi połowy strony. Play ma standardowo 1Mb/s, za dopłatą 4Mb/s. Niestety żaden z operatorów nie daje mozliwości kupna pakietów za doładowania, co sprawia, że będę musiał chyba rozejrzeć się za abo...

#610059  autor: zygikuleczka
 26 sty 2013, 12:36
Anthrax, no to jak byś się ewentualnie skłaniał ku abonamentowi weź play na czas nieokreślony a potem przedłuż z jakąś lepszą ofertą-po 3 miesiącach.

5XX XXX XXX: Plus :arrow: Orange :arrow: Play :arrow: T-mobile
6XX XXX XXX: T-mobile :arrow: Nju mobile :arrow: Play

#610104  autor: kowcio
 26 sty 2013, 16:21
Na LTE 100 Mbps nigdy nie wyciągniesz 100 Mbps. Tak samo na HSPA+ 21,6 Mbps też nigdy nie wyciągniesz takiej prędkości. To prędkość labolatoryjna, kanałowa, technologiczna - jak zwał, tak zwał. Przy dobrych warunkach dobrze będzie, gdy będzie 1/2 prędkości realnej. Wtedy jest ok. Dla takiego LTE to jest 20-50 Mbps i więcej nie będzie na tej technologii, Plus teraz juz wprowadził 150, ale trzeba mieć modem nowszy. Niebawem będzie kolejna odsłona LTE w Plusie z kolejną prędkością... i zapewne tymi samymi limitami xD
zygikuleczka pisze:Anthrax, no to jak byś się ewentualnie skłaniał ku abonamentowi weź play na czas nieokreślony a potem przedłuż z jakąś lepszą ofertą-po 3 miesiącach.
I to dobry pomysł.

A kompresja w Orange jest koszmarna. Ja widzę wszędzie. Na tablecie 7", na netbooku 10", na laptopie.. Po prostu tego nie trawię i już mam ich po dziurki w nosie, bo oni by mi wyłączyli, ale po podpisaniu umowy. Taki wał.

#610112  autor: Anthrax
 26 sty 2013, 16:45
zygikuleczka pisze:Anthrax, no to jak byś się ewentualnie skłaniał ku abonamentowi weź play na czas nieokreślony a potem przedłuż z jakąś lepszą ofertą-po 3 miesiącach.
Niewykluczone, że nie będę mieć wyboru. Choć zostaną mi spartańskie limity i prędkość to może przynajmniej na przedłużeniu dostanę lepsze warunki i lepszą prędkość. Pozdrawiam!

#610114  autor: Vieslav
 26 sty 2013, 16:47
Kompresje wyłącza się dodatkiem do firefoxa. O ile na smartfonie nie ma to większego znaczenia, o tyle na większych urządzeniach jest bardzo irytujące.
BTW, jeśli założyciel tematu zamierza używać netbooka głównie na uczelni to tam jest wifi. Nie licz na 3G w czeluściach najdalszej auli ;-) , w budynkach jest z tym kiepsko. Oczywiście zależy to również od innych czynników, ale z moich doświadczeń tak właśnie wynika. Najgorzej jest na korytarzach. Także ja bym się w żadne abonamenty nie ładował i wziął internet na kartę w razie potrzeby, a normalnie korzystał z wifi.

#610116  autor: pakierhakierxd
 26 sty 2013, 16:50
Też nie podoba mi się ta kompresja.

Pozdrawiam :)

#610122  autor: Anthrax
 26 sty 2013, 17:14
Vieslav, tak się składa, że zajęcia, a także czytelnie i biblioteki mam rozproszone w kilku punktach w mieście. Nie wszędzie mam WiFi uczelniane. Poza tym dwa budynki są w niewielkiej odległości od ścisłego centrum i nie ma tam problemów z zasięgiem 3G (sprawdziłem siłę sygnału w kilku telefonach, u trzech operatorów). Nie mniej jednak przeważają budynki "obstawione" siecią WiFi. Dobrze by było zrobić symulację ile danych potrzebuję, bo wątpię w kalkulatory danych operatorów.

#610125  autor: Vieslav
 26 sty 2013, 17:39
Wiesz, do www wystarczy ci do 1GB/mies przy sporadyczny korzystaniu, optymalnie do 3GB/mies. Ale jak zaczniesz bawić się w yt, radia internetowe, facebooki itd to limit będzie ginął w oczach. Dzisiaj np licznik na stacjonarnym internecie o prędkości 3,5mb/s na jednym komputerze od 11:00 do chwili obecnej (17:46) wskazuje: download: 630MB, upload: 50MB (radio internetowe, synchronizacja dokumentów na dropboxie, dużo maili z załącznikami i www z racji soboty i pracy w domu i zapomniałbym, cośtam na pewno pociągnęło sobie aktualizacje, pecet nie włączany dwa tygodnie).

#610127  autor: user_delete34
 26 sty 2013, 17:51
Anthrax, mi kończy się umowa na internet u obecnego operatora radiowego i w celu sprawdzenia wykorzystania miesięcznego, miesiąc temu zainstalowałem NetLimiter. Odpowiednią wersję znajdziesz w sieci.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2013, 18:22 przez user_delete34, łącznie zmieniany 1 raz.

#610129  autor: Vieslav
 26 sty 2013, 17:55
Markadiusz, kolega tutaj zaczyna od zera. Nawet nie ma gdzie tego programu zainstalować. Poza tym i tak nie przewidzisz, możesz co najwyżej oszacować. Ja mam miesiące, gdy tylko mój komputer wyciąga około 100GB, a są i miesiące, gdzie licznik do 15gb nie dobija. Z tym, że ja potrafię przewidzieć ile danych użyję poza domem, bądź też "mobilnie", dlatego OFnK i limit 28GB wystarczy mi jeszcze na ładnych parę lat :-D .

#610182  autor: kowcio
 26 sty 2013, 21:30
Widziecie, a mnie nie bawi korzystanie z wtyczek i Firefoksa, z którego zrezygnowałem jakiś czas temu ze względu na to, że ta przeglądarka idzie w kierunku IE, czyli mulącego muła. Tu w Chrome szybciej mi wszystko działa, jak i też mam synchronizację z telefonem, tabletem, laptopem i netbookiem. Dlatego zrezygnowałem z usług Orange. Prosiłem ich o to,by mi wyłączyli kompresję, bo mi te Free na Kartę bardzo pasowało, ale konsultant w chamski sposób napisał że nic nie poradzi i mam podpisać umowę, to będę mógł wyłączyć. Ja umowę mam na stacjonarny, mobilny, to nie będę kolejnej umowy podpisywał, tym bardziej że tam 1 GB na miesiąc mi w zupełności wystarczy :) a zaletą tego Play Lubie To jest zasięg 3 sieci, bo na tę chwilę Orange 3G to chyba ma najgorsze pokrycie w kraju (nie mówię o miastach), ale ogólnie

#610335  autor: Anthrax
 27 sty 2013, 13:45
Chyba jednak zrezygnuję z opcji na kartę, a kupię sobie mały pakiet na abonament. Znalazłem oferty z umowami na czas nieokreślony lub na 12 miesięcy, które są dla mnie zadowolające (zresztą zawsze mogę negocjować :D ). Będę informować rozwój wypadków. Jeśli macie jakies nowości, czy inne informacje to dzięki z góry! :) Dzięki też za dotychczasowe wskazówki! :)

#610444  autor: Vieslav
 27 sty 2013, 22:36
Podpisując umowę na mały pakiet zawsze potem możesz go zwiększyć w razie potrzeby. Odwrotnie się nie da - kupując duży potem go nie zmniejszysz.