housenka pisze:Witam, dzięki za niesamowicie wyczerpującą odpowiedź!
Co do wysokości abonamentu- w tym momencie mam bodajże 540 minut miesięcznie i nigdy nie zdarzyło się, żeby ich wystarczyło. Optymalnie to około 800 minut. Zastanawiam się też nad mniejszym abonamentem, ale jednak boje się, że rachunki będą co miesiąc przekraczane. Jutro czeka mnie kolejna rozmowa z SUK, dam znać jak rozwija się sprawa.
JESZCZE RAZ WIELKIE DZIĘKI ZA WYCZERPUJĄCĄ ODPOWIEDŹ!
Nie ma za co

Twoja informacja o 800 minutach ma w tej chwili kluczowe znaczenie.
Zweryfikuje T-Mobile, Pomarańczkę i pozostałe sieci
W przypadku Plusa muszę sprostować, bo popełniłem dość poważny bład. Otóz, nie dostałbyś 600 minut i nielimitowanych połączeń wieczorami i w weekendy. MUSIAŁBYŚ WYBIERAĆ: albo 600 minut bez no limit połączeń, albo no limit połączenia i tylko dwieście minut. W drugim już miałbyś normalnie 900 minut i no limit w Plusie
Co do PLAY z spójrz na formułę L. Nielimitowane połączenia i SMSy w PLAY, oraz 800 minut do wszystkich sieci. Cena abo za miesiąc to 69 zł z pakietem 500MB i 79 z pakietem 2GB.
Pora rozważyć oferty bez limitu:
Zacznijmy od T-Mobile i jego oferty od SUK. Oferują Ci no limit połączenia i smsy, i pakiet 500MB za 107 złotych.
Orange - za 88.88 masz nielimitowane połączenia do wszystkich sieci, no limit smsy i no limit stacjonarne. Za 2GB neta dopłacasz 19 zł. Jednak w czymś tkwi szkopuł. Ten abonament jest WYŁĄCZNIE BEZ TELEFONU. W tej sytuacji - dyskwalifikacja.
Chyba, że taryfa Smart Plan Multi za 129 zł, wszystko no limit, internet 2GB, mobilna TV.
Plus - 99 zł. Wszystko no limit tj. połączenia i smsy do wszystkich sieci, do stacjonarnych nielimitowane przez 3 miesiące, później 7 zł za miesiąc. Dopłata do internetu 10 zł za pakiet 300 mega. Wyższy abo za 119 zł, wszystko jak wyżej, ale pakiet masz już 2GB i nie trzeba dopłacać.
PLAY. Formuła 4.0: 109 zł z pakietem 500MB, 119 z pakietem 2GB. Nie opisuję warunków, bo te są łatwe do ustalenia.
Podsumowanie:
Stwierdziłeś, że 540 minut często i dość łatwo przekraczałeś. Stwierdziłeś, że ze bezpiecznym pakietem byłoby z 800 minut.
W tej sytuacji wg najkorzystniejsze taryfy "minutowe" przedstawia:
Orange. 89,90 daje 700 minut i nielimitowane połączenia wewnątrz Orange, a także aż 1,5GB internetu. Ale to nie wszystko. Przenosząc numer dostajesz 20% minut przez cały okres umowy i rabaty na abonament. Czyli faktycznie miałbyś 840 minut do wszystkich sieci.
Niemal równo z nim idzie PLAY z FORMUŁĄ L. 800 minut do wszystkich i nielimitowane połączenia i smsy wewnątrz PLAY. Pakiety danych 500MB lub 2GB, ceny abonamentu odpowiednio: 69 i 79 zł.
Kolejny w "rankingu" to Plus - 79,90 zł - 900 minut i nielimitowane połączenia w Plusie, za pakiet 600 MB musisz dopłacić 10 zł, da to łącznie 89,90
Nie oceniam T-Mobile'a, gdyż musiałbym wiedzieć jak SUK zmodyfikowałby dla Ciebie ofertę podstawową za 99,90 z 700 minutami i 250MB neta.
Znów się rozpisałem

szczerze to popatrzyłbym jeszcze na minutowe, no chyba że faktycznie znów byłbyś na granicach minut to waliłbym w taryfy bez limitu. Wtedy oferta z SUK prezentuje się akceptowalnie, ale zdecydowanie powinni Ci dołożyć jeszcze internetu. Kwota powyżej 100 zł to już nie przelewki

250MB przy taryfach tuż koło, albo ponad 100 zł to dla mnie śmieszna propozycja. Walcz chociaż o 750MB a może 1GB
Pozdrawiam!