• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #609420  autor: butterfly
 23 sty 2013, 14:31
Dostałam z numeru 70016 smsa o treści:
Rewolucja! Od dziś zakupy w tesco przez telefon! Wejdź na *** i zobacz jakie to proste! Dostarczamy pod drzwi na terenie Krakowa i okolic.
Jako, że mam uczulenie na spam i nie akceptuje go, zaczęłam szukać na googlach o tym jak dezaktywować powiadomienia z tego numeru, z którego na dodatek nie kojarzę, żebym cokolwiek uruchamiała. Widzę, że to jakiś konkursowy numer dla tesco. Znalazłam też coś takiego:
3. Użytkownik, który chce zamówić horoskop abonamentowy wysyła wiadomość SMS

a) na numer 74777 o treści:

• HOROSKOP – w celu zamówienia horoskopu na 7 dni

b) na numer 79777 o treści:

• HOROSKOP – w celu zamówienia horoskopu na 30 dni

c) na numer 70016 o treści:

• STOP – w celu wyłączenia subskrypcji abonamentu przed jego zakończeniem
na stronie http://cms.mni.pl/client/plus_ezoteryka ... xt=385,386
A teraz pytanie, czy to w ogóle ma coś ze sobą wspólnego? I jak to dezaktywować? :|

#609452  autor: fortel
 23 sty 2013, 17:08
buterfly, widzę, że jesteś w Play więc wyślij STOP na nr.252 albo wejdź na play24 i tam wyłącz subskrypcję !

#609454  autor: butterfly
 23 sty 2013, 17:19
fortel, problem w tym, że nie mam nic włączonego od 2009 roku...

#609457  autor: kowcio
 23 sty 2013, 18:07
Po wyslaniu tego SMSa na numer 252 Play nie dopusci, by na Twoj numer telefonu przychodzily jakiekolwiek wiadomosci z numerow premium. Koszt wyslania tego smsa to 0zl.

#609496  autor: butterfly
 23 sty 2013, 21:05
Ok, dzięki, działa. :wink:

#609564  autor: max4max
 24 sty 2013, 07:43
kowcio pisze:Po wyslaniu tego SMSa na numer 252 Play nie dopusci, by na Twoj numer telefonu przychodzily jakiekolwiek wiadomosci z numerow premium. Koszt wyslania tego smsa to 0zl.
Czy u innych operatorów - np. plus są podobne funkcjonalności?

#609585  autor: kowcio
 24 sty 2013, 10:54
z tego co wiem, to nie ma, a przydaloby sie. na numer z Orange jakas wrozka mi wysyla smsy, a tak naprawde nigdy nie wysylalem smsow premium, jak i tez nie udostepnialem nunerow do celow marketingowych

#609592  autor: yul69
 24 sty 2013, 11:28
Do mojej matki też jakaś wróżka wysyła esy choć ma wyłączone wszystkie zgody na stronie orange we własnym profilu.

#609593  autor: max4max
 24 sty 2013, 11:32
No właśnie do mnie na Plusa też te wróżki przysyłają :evil:
Nigdy nie podawałem i nie uczestniczyłem w konkursach.

#609654  autor: kowcio
 24 sty 2013, 15:22
No, mnie czasami cholera bierze, jak czasami po 2 smsy w ciągu dnia wysyłają do mnie jakieś wróżki Lumia czy jakoś tak..
I na pewno nic nie wysyłałem, teraz patrzę na stronę Orange i w Moje zgody mam wszystko odznaczone :o :roll: co to za badziewna sieć się ostatnio zrobiła, no tak mi działają na nerwach jak nikt inny. A ja zawsze nie wyrażam zgody na przetwarzanie danych w celach marketingowych itd, ale przecież samo też się nie mogło odznaczyć, więc nie rozumiem tego :twisted:
I teraz wysłali do mnie SMSy, że moja zgoda na otrzymywanie informacji marketingowych została wycofana. A kiedy niby ja się na nią zgadzałem? Mało kasy im przez te lata dawałem, że chcą za wszelką cenę sprzedawać moje numery na jakieś reklamy? Sami niech sobie wróżą z tą wróżką badziewną. Jak się wkurzę, to gdy się skończy umowa na Internet, to już ani złotówki nie zobaczą z mojej ręki :/

#609700  autor: orson_dzi
 24 sty 2013, 18:50
kowcio pisze: na numer z Orange jakas wrozka mi wysyla smsy, a tak naprawde nigdy nie wysylalem smsow premium, jak i tez nie udostepnialem nunerow do celow marketingowych
To się znikąd potrafi brać. SMS z bramki internetowej, konkurs, rejestracja. Powodów jest cała masa.

W Orange jest ten problem, że jak zakładasz blokadę na SMS-y płatne lub nie (oddzielne blokady), to wysyłać ich też nie możesz.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#609724  autor: kowcio
 24 sty 2013, 20:44
orson_dzi, to jak mam zablokować to trwałe? Ja z tego numeru w Orange i tak nie mogę wysyłać SMSów premium, więc mogę to zablokować.
A i nadal nie rozumiem dlaczego zgody w Orange.pl same się zmieniają na niezaznaczone (co w domyśle: wyrażam zgodę), dzisiaj nawet sprawdziłem na starej karcie Orange Free, na której na 100% blokowałem - wszystko jest odblokowane :o

No nie lubię, gdy ktoś bez mojej zgody mi zmienia ustawienia, tak jak w tym Orange to się dzieje. Jak ktoś ma telefon w tej sieci to niech sprawdzi, czy ma włączone blokady, jesli je włączał.

#609873  autor: Orange Ekspert
 25 sty 2013, 14:09
kowcio pisze:orson_dzi, to jak mam zablokować to trwałe? Ja z tego numeru w Orange i tak nie mogę wysyłać SMSów premium, więc mogę to zablokować.
A i nadal nie rozumiem dlaczego zgody w Orange.pl same się zmieniają na niezaznaczone (co w domyśle: wyrażam zgodę), dzisiaj nawet sprawdziłem na starej karcie Orange Free, na której na 100% blokowałem - wszystko jest odblokowane :o

No nie lubię, gdy ktoś bez mojej zgody mi zmienia ustawienia, tak jak w tym Orange to się dzieje. Jak ktoś ma telefon w tej sieci to niech sprawdzi, czy ma włączone blokady, jesli je włączał.
Witam,

Większość tego typu SMS-ów reklamowych nie jest wysyłana przez Orange a przez różnego rodzaju firmy zewnętrzne (jeśli bierzemy udział w zabawach i konkursach czy gdzieś udostępnimy swój numer to może on trafić do baz danych jednej z takich firm). My niestety nie możemy domyślnie blokować takich SMS-ów. Jeśli nie chcesz otrzymywać treści reklamowych można zastosować jedno z dwóch rozwiązań:

- kontakt z firmami, które wysyłają treści reklamowe w celu usunięcia Twojego numeru z ich baz.
- drugie rozwiązanie to kontakt z Biurem Obsługi Klienta Sieci Orange a my w Twoim imieniu przekażemy dyspozycję do tego typu firm o usunięcia Twojego numeru z baz danych.

Problem powinien zniknąć.

Pozdrawiam
Tomek
Orange Ekspert

#609881  autor: kowcio
 25 sty 2013, 14:31
Ok, to rozumiem, a co powiecie na te odznaczone zgody na Orange.pl?
W Play jakoś można zablokować wszystkie przychodzące SMSy premium :) oczywiście gdy wysyłam SMS premium to Play wysyła informację, że zdjęli blokadę, ale ponownie można ją załączyć wysyłając darmowego SMSa.

#610676  autor: kowcio
 29 sty 2013, 09:35
Wczoraj jak rozmawiałem, to dostałem SMS, że dzwonił jakiś numer 42 (Łódź), zaś dzisiaj rano równo po 8 dzwoni podobny numer i mnie budzi... Oczywiście Orange musiało sprzedać mój numer, bo dzwoni babka od jakieś firmy Philipiak, zaprasza mnie na prezentację garnków i jakiś patelni, cholera wie czego jeszcze. Mówiła, że mój numer wylosowała z puli, wiedziała nawet, że mieszkam obecnie w Poznaniu (a numer 42 - Łódź), upiera się że mam przyjść na jakiś pokaz i nie przemawia do niej to, że nie mam czasu na głupoty, a garnki w domu mam sprawne :roll: No i mnie siksa jedna obudziła, nawet człowiek po całym dniu pracy nie może się wyspać w jeden, wolny dzień.
I mnie coś trafi, jak jeszcze raz się oznaczą zgody w Orange.pl! Bo to u Was jest coś nie tak, a nie u mnie. Jeszcze jeden telefon dostanę z jakąś pierdołą to chyba przejadę się do salonu firmowego i zrobię awanturę, bo w Orange nie rozumieją słowa NIE CHCĘ, tylko niby nie wyrażam zgody, która po jakimś czasie jest nagle zmieniona. Tak się nie robi. Numer w Orange mam od 4 lat i 2 miesięcy i nigdy do mnie nikt nie wydzwaniał, podobnie ja tego numeru nie podawałem nigdzie, więc chyba z nieba nie spada u jakiś wróżek czy też firmie zajmującej się sprzedażą garnków. To mój czuły punkt, bo do mnie nie trzeba powtarzać dwa razy, czego i ja od innych wymagam, ale od Orange tego wymagać się nie da.
Szkoda mi, bo kiedyś nie wyobrażałem sobie być w innej sieci niż Idea, później było Orange, a teraz jest miszmasz, odkąd TP nie ma na PL rynku. Trochę szacunku do ludzi. Jak się wkurzę, to numer poleci do innej sieci, Internet stacjonarny wraz z telefonem wezmę wypowiem i się skończy. I tak w sumie przepłacam za wszystko i chyba będzie trzeba coś z tym zrobić :/

#610712  autor: butterfly
 29 sty 2013, 11:51
kowcio, możesz zamknąć temat?

#610743  autor: kowcio
 29 sty 2013, 13:36
mogę, chociaż nie po to jest forum, aby zamykać tematy
Ale to nie ja go zakładałem