• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #609114  autor: Qbic
 22 sty 2013, 09:23
Witam, aktualnie mam internet i telefon w firmie Netia za 111 zł z groszami. Internet jest to tzw. Internet MAX czyli maksymalny na jaki pozwala linia, a telefon to nelimitowane rozmowy na stacjonarne w Polesce. Do końca umowy jest jeszcze trochę czasu, ale lepiej wiedzieć coś wcześniej niż za późno tak więć mam pytanie jak dokonać zmiany operataora na Orange? Czy można tego dokonać za pomoćą ich strony internetowej czy trzeba do nich dzwonić? Czy muszę składać wypowiedzenie umowy do netii czy zrobi to za mnie Orange? W orange w taryfie łączonej (internet do 10 Mb/s + telefon stacjonarny (Nielimitowane Rozmowy na telefony stacjonarne w Polsce) cena wynosi 89 zł z groszem ;) tak więc róznica spora. I następne pytanie czy ten telefon jest telefonem w technologi VOIP? Jeżeli tak czy jest możliwość posiadania telefonu "starego typu" tz nie VOIP? Dodam że dzwonił do mnie ostatnio konsultant z netii i proponował mi przedłużenie umowy na takich samych warunkach (żadnych gratisów lub chodzby obniżenia abonamentu).

Proszę o odpowiedzi. Z góry dzięki.

#609117  autor: Sig
 22 sty 2013, 09:46
Dowiadywałem się kiedyś w Orange jak można się do nich przenieść z BSA Netii, czyli tak naprawdę powrócić do TP i z tego co usłyszałem można to było załatwić jedynie wtedy jeszcze w telepunkcie (to było z ponad rok temu). To była linia rodziców, ostatecznie zostali w Netii bo im nie pasował wyjazd do miasta w tej sprawie... Teraz pewnie można takie przeniesienie załatwić w każdym salonie firmowym Orange. Z tego co wiem to nowy operator załatwia za ciebie wypowiedzenie, jeżeli u starego odejście wiąże się z karą to chyba jest doliczana do ostatniej faktury. Z tego co pamiętam problemem przy przejściu może być jego "płunność", jak szybko linia zostanie zwolniona.
Generalnie Orange daje ciała, bo jest cała kolejka chętnych do powrotu do nich, którzy zaznali "jakości" Netii i przy podobynych cenach chcą być u operatora, który jest właścicielem linii, a oni nie dość ,ze nie informują jasno jak można do nich wrócić, to nie można tego też załatwić poprzez kuriera.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#609124  autor: pakierhakierxd
 22 sty 2013, 10:17
W Orange pakiety internet+telefon są zrobione tak że telefon działa w Voip,aby mieć telefon normalny musisz nie brać pakietu i wyjdzie wyższa cena.
Internet http://www.orange.pl/kid,4002009501,id, ... ticle.html
Telefon http://www.orange.pl/plany_oferta_stacjonarna.phtml

Pozdrawiam :)
 #609129  autor: jahu
 22 sty 2013, 10:37
Qbic pisze:Witam, aktualnie mam internet i telefon w firmie Netia za 111 zł z groszami. Internet jest to tzw. Internet MAX czyli maksymalny na jaki pozwala linia, a telefon to nelimitowane rozmowy na stacjonarne w Polesce.
Przypadkiem trafiłem na wątek, ale popatrz na to:

http://www.netia.pl/oferta-dom/promocje ... lefon.html

Internet do 20Mbit/s
Telefon Non Stop Świat

Razem: 22 zł/mies. przez 1 mies.
85,90 zł/mies. pozostałe mies.

Czyli średnio 83zł/mieś.

Czytałem że firmy nie są zbyt logiczne w działaniu i potrafią utrzymaniówkę zrobić gorszą niż dla nowych klientów ale jeśli zostało 4 miesiące do zakończenia umowy zacząłbym od kontaktu i przedstawienia sprawy prosto: kończy sie co mają do zaoferowania.

Daj znać jak Ci się sprawa dalej potoczyła :)

#609130  autor: pakierhakierxd
 22 sty 2013, 10:40
Ciekawe tylko czy on jest na bsa czy linii netii bo jak na Netii to dostanie lepszą ofertę,niestety na bsa jest gorzej-ja tak mam i płacę za pakiet internet no limits mam prawie 20 mb +telefon z nie limitowanymi na stacjonarne 109,90,jak będzie się kończyć umowa to jak będzie się dało to telefon zmienię w Netii na Plan za 35zł a jeśli nie to przejdę z tym tylko do Orange za 32zł,telefon jest ze względu na neta i że czasem ktoś zadzwoni z zagranicy :]

[ Dodano: 2013-01-22, 10:40 ]
Tak to tylko wkurza bo dzwonią ciągle telemarketerzy itp.

#609133  autor: Sig
 22 sty 2013, 11:06
pakierhakierxd pisze:Ciekawe tylko czy on jest na bsa czy linii netii bo jak na Netii to dostanie lepszą ofertę,niestety na bsa jest gorzej-ja tak mam i płacę za pakiet internet no limits mam prawie 20 mb +telefon z nie limitowanymi na stacjonarne 109,90,jak będzie się kończyć umowa to jak będzie się dało to telefon zmienię w Netii na Plan za 35zł a jeśli nie to przejdę z tym tylko do Orange za 32zł,telefon jest ze względu na neta i że czasem ktoś zadzwoni z zagranicy :]

[ Dodano: 2013-01-22, 10:40 ]
Tak to tylko wkurza bo dzwonią ciągle telemarketerzy itp.
Mi mówili ostatnio w BOK Netii, że jest wersja abonamentu telefonicznego za 29,99 zł, ale to poprzez dział utrzymania. Nic na nim nie ma (na tym za 35 jest chyba 60 minut na stacjonarne, czy jakoś tak), ale to dobre rozwiązanie dla osób, które chcą zrezygnować z telefonu, lub przenieść go do VoIP, bo skoro interesuje ich tylko odbieranie, to mają je w cenie utrzymania łącza, które i tak płacą.
Nie wiem jeszcze co doradzę rodzicom przy kończeniu się ich umowy. Miał być powrót do Orange, ale trochę z tym zachodu. Jak we wrzesniu jeszcze będą mieli ten najtańszy abonament za 29,99 + podobną do Orange cenę opcji do 10Mbps, to może jednak poradzę im zostać. Minusem Netii (poza jakością i nieogarniętym BOK) jest teraz automatyczne odnawianie dl a nowych umów. Plusem, który jeszcze pozostał, niska kara za zerwanie umowy, co się może kiedyś przydać.

#609134  autor: pakierhakierxd
 22 sty 2013, 11:11
No te automatyczne odnawianie jest wkurzające,ja jeszcze mam umowę na starych zasadach,za rok się kończy gdzieś,chcę mieć jak najtaniej telefon i internet o takiej szybkości jak teraz więc pogadam z nimi o tym tanim planie-lepsze to niż płacić 50zł za coś co nie jest koniecznie potrzebne,każdy z domowników ma komórkę.

[ Dodano: 2013-01-22, 11:22 ]
Jak ja przenosiłem się z Multimo do Netii to 2 miesiące byłem bez internetu,nie pamiętam czy telefonu też,przez to rodzice nie chcą już zmieniać operatora,zawinił poprzedni operator i chyba Tp(teraz Orange),dzięki Netii i temu że daliśmy im upoważnienie w końcu linia została zwolniona i w Netii szybko już byliśmy :),było to tak że Multimo miał zwolnić linię i niby 2 x papiery wysłał do Tp a do nich ciągle nie docierały,myślę że Multimo kłamał.

#609212  autor: Qbic
 22 sty 2013, 17:43
Jak wspomniałem do konca umowy mam jeszcze troche sporo czasu także szybk sie nie wypowiem co i jak .
pakierhakierxd pisze:Ciekawe tylko czy on jest na bsa czy linii netii
Jestem na lini orange (dawniej tp)
pakierhakierxd pisze:W Orange pakiety internet+telefon są zrobione tak że telefon działa w Voip,aby mieć telefon normalny musisz nie brać pakietu i wyjdzie wyższa cena.
49zł za telefon + 49zł za internet = 98zł to i tak 12 zł taniej

Jako ciekawostke moge powiedziec ze jak dzwonił do mnie ostatnio konsultant z netii i proponował przedłużenie umowy i zapytał czy mam netia spota na własność odpowiedziałem ze nie bo mam w dzierżawie (za darmo przez cały okres umowy). Jak sie okazało chciał mi dać jednego na własność żebym przedłużył umowe. Jak się okazało że mam jednego w dzierżawie to już nie może mi tamtego zaproponować, mało tego nawet ten z dzierżawy nie może stać się moją własnością. To się nazywa równe traktowanie klientów. hehe :mrgreen: :mrgreen:

#609218  autor: Maniek99
 22 sty 2013, 18:05
@Qbic

Różnica jest spora, bo porównujesz opcję Max (czyli do 20Mb) z opcją 10Mb.

Jak weźmiesz samą dychę w Netii, a telefon w TP, to będzie jeszcze 3zł taniej :wink:
Choć z drugiej strony podobnie zapłacisz (96zł) za coś takiego jak obie usługi zostawisz Netii (tyle że "NonStop" jest trochę gorszy od "Na każdy Dzień" - brak poł. zagranicznych).

Netia spotów nie dają na własność wcale.

#609243  autor: Qbic
 22 sty 2013, 20:02
@ (b]Maniek99[/b]
dzięki za zwrócenieuwagi, faktycznie ciekawe jaką cene netia zaproponowałby za internet do 10 Mb bo i tak moja linia szybszego nie pociągnie (obecnie mam max bo takie wtedy były tylko umowy) aktualnie mam coś takiego:

Obrazek

i więcej chyba nie da rady. (chyba ze DLM jeszcze troche mi przyśpieszy)

#609246  autor: Maniek99
 22 sty 2013, 20:04
@Qbic
Cenę taką jak napisałem + ewentualnie miesiąc czy dwa zniżki, zależnie jak dobrze się targujesz.
Ale to musisz sam wysłać formularz, bo ci co sami dzwonią to zwykli naganiacze i raczej się prowizją z Tobą nie podzielą.

Na speed test to niema co patrzeć, liczą sie statystyki.

#609307  autor: pakierhakierxd
 22 sty 2013, 22:31
Ja miałem 4 miesiące zniżki bo wypełniłem formularz przez neta :),4 miesiące x 2zł a normalnie 109,90 miesięcznie :D,temu się zgodziłem bo normalnie bym chyba zostawił na czas nie okreslony.

#609312  autor: Maniek99
 22 sty 2013, 22:38
Potargować się warto, tym bardziej że to już ostatnia okazja.
Po aktualnych promocjach, żeby coś ugrać trzeba będzie wysłać wypowiedzenie (auto przedłużanie), a mając u nich telefon jest to dość kłopotliwe.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2013, 00:01 przez Maniek99, łącznie zmieniany 2 razy.

#609314  autor: pakierhakierxd
 22 sty 2013, 22:40
Ja chcę za to zniżyć te moje 109,90 do gdzieś 90-95 w sumie :D,mam nadzieję że się uda w Netii bo jak nie to trudno net zostanie w Netii a telefon będzie przeniesiony do Orange :],szkoda mi 50zł.

#609317  autor: Maniek99
 22 sty 2013, 22:44
@pakierhakierxd
Oni z ceny nie schodzą, co najwyżej możesz wyrwać jakieś dodatkowe m-ce zniżki.
A żeby mieć 96zł w późniejszych m-cach musiałbyś zejść do 10Mb, jak wspominałem.

#609319  autor: pakierhakierxd
 22 sty 2013, 22:51
Ale ja chce zmienić plan na gorszy od telefonu obecnie mam 50 a chce jakiś mniejszy bo telefonu prawie nie używam,jak nie ugram 30,35 to telefon pójdzie do Orange.

[ Dodano: 2013-01-22, 22:52 ]
Takie 15,20zł w ciągu 2 lat nie mało daje;)

#609321  autor: Maniek99
 22 sty 2013, 22:54
Skoro nie korzystasz, to ma to sens.
TP mogłaby być długofalowo lepsza.
Bo mógłbyś wziąć roczne abo, za 42zł, a potem zawiesić.

#609323  autor: pakierhakierxd
 22 sty 2013, 23:02
Dla mnie tam może być 2 lata aby było taniej :)

[ Dodano: 2013-01-22, 23:02 ]
Z zawieszeniem ciężko bo nr musi być do odbierania połączeń z zagranicy :]

[ Dodano: 2013-01-22, 23:03 ]
A te 21 a 30/32/35 to już trudno,ważne że i tak trochę taniej :]

#609356  autor: Qbic
 23 sty 2013, 09:33
Trochę odbiegamy od tematu ale forum jest żeby sobie pomagać :)
pakierhakierxd pisze:Z zawieszeniem ciężko bo nr musi być do odbierania połączeń z zagranicy :]
Jeżeli tylko odbierasz to możesz zawiesić i przenieś do jakiegoś dostawcy VOIP. Przenosiłem kiedyś jeden nr mojej cioci z tp do HappyCall (wszystko załatwiło w sumie za mnie HappyCall ciocia tylko podpisała dokumenty) Ciocia jest bardzo zadowolona (posiada swój stary nr telefonu mieszkając w Holandii [dzwoni tanio do Polski, a i do niej koszt rozmowy jest tak niski jakby dzwoniło się na zwykły stacjonarny w Polsce] jakby był ktoś zainteresowany to na PW pomogę i wytłumaczę jak cała procedura przebiega i co trzebna w jakiej kolejności zrobić)

#609357  autor: Sig
 23 sty 2013, 09:40
Qbic pisze:Trochę odbiegamy od tematu ale forum jest żeby sobie pomagać :)
pakierhakierxd pisze:Z zawieszeniem ciężko bo nr musi być do odbierania połączeń z zagranicy :]
Jeżeli tylko odbierasz to możesz zawiesić i przenieś do jakiegoś dostawcy VOIP. Przenosiłem kiedyś jeden nr mojej cioci z tp do HappyCall (wszystko załatwiło w sumie za mnie HappyCall ciocia tylko podpisała dokumenty) Ciocia jest bardzo zadowolona (posiada swój stary nr telefonu mieszkając w Holandii [dzwoni tanio do Polski, a i do niej koszt rozmowy jest tak niski jakby dzwoniło się na zwykły stacjonarny w Polsce] jakby był ktoś zainteresowany to na PW pomogę i wytłumaczę jak cała procedura przebiega i co trzebna w jakiej kolejności zrobić)
Wiele VoIP umożliwia przeniesienie do nich numeru. W takim wypadku chyba decydujące byłyby koszty utrzymania numeru/konta. Wiem, że w np. IPcall to jest 1 zł miesięcznie. Można też sprawdzić jak to wygląda w muff.pl, którego przedstawiaciel udziela się tutaj na forum (dla nie-przeniesionego nie ma abonamentu, może podobnie dla przeniesionego).