• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.
 #607091  autor: conditiones666
 11 sty 2013, 09:52
Znalazłem tani używany telefon Iphone 3GS w dobrym stanie wizualnym (widziałem zdjęcia), który jest w pełni sprawny (tak pisze sprzedawca).

Wprawdzie telefon ma już swoje lata, jednak raczej ciężko będzie znaleźć coś lepszego.
Interesują mnie głównie gry, internet i muzyka (oczywiście również dzwonienie i sms-owanie).

I w tej sprawie mam parę pytań:

1. Najprostsze odróżnienie 3GS od 3G to kamera video i kompas?
Czy jest jakiś sposób na ominięcie tych braków w 3G, by mnie koleś nie wykiwał?

2. Co w tym 3GS najczęściej się psuje?

3. Z racji tego, iż te iPhony mają jakieś blokady, aktualizowanie telefonu i korzystanie ze wszystkich dobrodziejstw internetu jest bezpieczne?
Akurat ten model jest z Orange i ma na tę sieć simlocka, więc nic mi nie grozi?
Reset ustawień telefonu na nic nie wpłynie?
Z tego co widzę spora część ma nieoficjalny system (Jailbreak czy coś takiego), jakie to ma zalety i wady?
Czym jest Cydia?

4. Skoro jest to używany telefon to czy będę mieć jakieś problemy z pobieraniem aplikacji z Appstore przez iTunes z pc wprost na telefon?
Muszę tworzyć jakieś konta?

5. Za aplikacje nie płaci się zwykłymi przelewami? Trzeba "wtyknąć" swoją kartę do nich, by kasa automatycznie się przelewała?

6. Czego ten telefon nie posiada co inne smartfony?
Wi-Fi, bluetooth, odtwarzanie filmów divx/xvid, przeglądarka www, łączenie z komputerami i innymi telefonami (np. z Androidem), czy w końcu zwykłe telefonowanie - to wszystko działa prawidłowo?

7. Na co mam szczególnie zwracać uwagę?

#608464  autor: DeNeB
 18 sty 2013, 14:39
1. Najprostsze odróżnienie 3GS od 3G to kamera video i kompas?
Czy jest jakiś sposób na ominięcie tych braków w 3G, by mnie koleś nie wykiwał?
Poproś najprościej o numer imei telefonu i sprawdź go na stronie apple.
2. Co w tym 3GS najczęściej się psuje?
Nie ma jakiś specjalnych usterek,mało awaryjny model
3. Z racji tego, iż te iPhony mają jakieś blokady, aktualizowanie telefonu i korzystanie ze wszystkich dobrodziejstw internetu jest bezpieczne?
Akurat ten model jest z Orange i ma na tę sieć simlocka, więc nic mi nie grozi?
Reset ustawień telefonu na nic nie wpłynie?
Z tego co widzę spora część ma nieoficjalny system (Jailbreak czy coś takiego), jakie to ma zalety i wady?
Czym jest Cydia?
Jeżeli simlock na Orange Polska to ok,polska dystrybucja to zdecydowania na plus. Jailbreak i Cydia to pojęcia związane z hackowaniem telefonu(możliwość wgrywania pirackich gier i aplikacji).
4. Skoro jest to używany telefon to czy będę mieć jakieś problemy z pobieraniem aplikacji z Appstore przez iTunes z pc wprost na telefon?
Muszę tworzyć jakieś konta?
Robisz reset ustawień fabrycznych i spokojnie logujesz się na swoje konto apple,żadnych problemów.
5. Za aplikacje nie płaci się zwykłymi przelewami? Trzeba "wtyknąć" swoją kartę do nich, by kasa automatycznie się przelewała?
Tu masz wszystko na temat płatności,zwykłym przelewem nie zapłacisz . http://myapple.pl/ipod-itunes-itunes-store-92/
6. Czego ten telefon nie posiada co inne smartfony?
Wi-Fi, bluetooth, odtwarzanie filmów divx/xvid, przeglądarka www, łączenie z komputerami i innymi telefonami (np. z Androidem), czy w końcu zwykłe telefonowanie - to wszystko działa prawidłowo?
-Z iphona nie wyślesz nic przez bluetooth na telefon innej marki,działa tylko z iphona na iphona
-Żeby wgrać jakiś plik na telefon z komputera trzeba użyć programu itunes i zsynchronizować pliki,czyli brak możliwości użycia telefonu jako pamięć masowa.
-Plików xvic i divix standardowo iphone nie odtwarza ale można ratować się programami z app store,najczęściej płatne.
Reszta jak najbardziej normalna
Kod: Zaznacz cały
7. Na co mam szczególnie zwracać uwagę?
-Najważniejsze sprawdź czy imei w telefonie zgadza się z tym na pudełko i ewentualnie dowodzie zakupu
-Zapytaj czy obudowa była wymieniana,czy oryginalna.
-Sprawdź jakość głośnika multimedialnego jak i rozmów.

Aha za 3gs 16gb nie warto wydawać więcej jak 500-550zł