• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #605743  autor: marteeeczka03
 04 sty 2013, 21:02
Witam wszystkich, jestem nowa na forum dlatego z góry przepraszam jeżeli powielam temat, próbowałam przeszukac inne wątki, ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytania. A mianowicie... obecnie jestem posiadaczką Samsunga Chat 335, a w przyszłym tygodniu przybędzie do mnie Nokia Lumia 800. Oczywiscie obsługuje ona karte micro sim i tu zaczynają sie moje pytanie..

1. Czy karta micro sim bedzie działać na moim starym samsungu? (nie chciałabym byc uwiązana tylko przy Nokii.)
2. Czy po wymianie karty bedzie ona od razu aktywna?
3. Ile taka wymiana kosztuje w przypadku sieci Orange.

Bardzo proszę o odpowiedź, naprawdę nie znam sie zupełnie na telefonach i tych całych technologiach dlatego przepraszam z góry za te może smieszne pytania. ;)

#605783  autor: orson_dzi
 04 sty 2013, 23:41
marteeeczka03 pisze:Czy karta micro sim bedzie działać na moim starym samsungu?
Tak, w adapterze (koło 10zł za kawałek plastiku).
marteeeczka03 pisze:Czy po wymianie karty bedzie ona od razu aktywna?
Skoro Orange, to o ile pracownik salonu zrobi wszystko jak trzeba (co nie jest oczywiste, więc dla pewności lepiej wybrać firmowy), to potrwa to góra 2-3 godziny.
marteeeczka03 pisze: Ile taka wymiana kosztuje w przypadku sieci Orange.
25zł, o ile będą karty na stanie.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#605805  autor: best
 05 sty 2013, 00:36
orson_dzi pisze:
marteeeczka03 pisze:Czy karta micro sim bedzie działać na moim starym samsungu?
Tak, w adapterze (koło 10zł za kawałek plastiku).
W moim wypadku wystarczyło po prostu odpowiednie ułożenie karty w gnieździe. Bez żadnych adapterów (zresztą moja karta jest po prostu połamana, a nie przycięta, więc muszę sobie radzić bez niego :D).

#605841  autor: Precelos
 05 sty 2013, 11:23
marteeeczka03, nie trzeba wymieniac karty wystraczy ja przyciac, wiekszosc komisow ci taka karte przytnie(nie da sie tego zrobic tylko z wiekowymi kartami gdzie chip jest ogromy), po przycieciu masz karte i naturalny adapter wiec, nie trzeba kombinowac z kupowaniem specjalnych adapterow

Obrazek

#605849  autor: kamil1221
 05 sty 2013, 11:40
orson_dzi pisze:
Skoro Orange, to o ile pracownik salonu zrobi wszystko jak trzeba (co nie jest oczywiste, więc dla pewności lepiej wybrać firmowy), to potrwa to góra 2-3 godziny.
Jeszcze jakąś ciekawą anegdotę masz ? Wymiana SIM to tylko wpisanie danych i numeru seryjnego nowej karty. Nie ma tu różnicy czy idziesz do salonu partnerskiego czy franczyzy (bo firmówek w kraju jest może z 10 ?) Częściej to właśnie w tych wspaniałych "firmówkach" jest większy przemiał pracowników którzy nawet nie posiadając dostępu do systemów PTK. Używają ich na kodach innego pracownika.

#606611  autor: orson_dzi
 08 sty 2013, 22:21
kamil1221, to, że jesteś w gronie bardzo małego procenta pracowników salonów, którzy wiedzą, że zajmują się czymś więcej niż wciskanie ludziom kitu (i Zetafonów), to chwała Ci za to i oby takich było więcej. Pod względem ogółu jest tragedia, a nawet gorzej.
kamil1221 pisze:jest większy przemiał pracowników którzy nawet nie posiadając dostępu do systemów PTK
Mniej szkodzi taki, który nie ma dostępu niż ten co go ma, ale nie wie co z tym zrobić ;) .

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#606681  autor: kamil1221
 09 sty 2013, 11:29
Tylko nie wiem skąd mają takie praktyki - u mnie w mieście jest to nie do pomyślenia. Jeśli odeślesz takiego do "firmówki" bo ci się nie chcę zrobić duplikatu to taki już na 90% nigdy więcej nie przyjdzie do AP.