• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #606279  autor: Andrzej24
 07 sty 2013, 15:34
Przymierzam się do zakupu tego telefonu lecz interesują mnie 2 sprawy w tym telefonie:
1. Czy mając kartę sim Play mogę w tym telefonie wybrać tylko UMTS. Dla mnie jest to istotne.
2. Czy ktoś się orientuje która antena jest od którego pasma. W instrukcji jest podane, że anteny są umiejscowione w 2 miejscach lecz nie pisze która od czego. Poniżej zdjęcie z instrukcji
Obrazek

#606372  autor: Pablo-1986
 07 sty 2013, 21:18
Mam ten telefon i to w Play. Można ustawić tylko umts, lub umts i gsm, albo tylko gsm.

Dobry humor podstawą dnia.

#606376  autor: kwistas
 07 sty 2013, 21:36
Główna antena jest na dole tak jak w E52 na górze jest coś w stylu wzmacniacza do sygnału UMTS, kluczowe znaczenie dla zasięgu/jakości połączeń/żywotności baterii ma antena na dole i jej warto nie zasłaniać.

#606434  autor: Andrzej24
 08 sty 2013, 10:07
Pablo-1986 pisze:Mam ten telefon i to w Play. Można ustawić tylko umts, lub umts i gsm, albo tylko gsm.
a jak jest z zasięgiem. Telefon dobrze się spisuje?

#606513  autor: kwistas
 08 sty 2013, 16:29
C5 nie ma za dobrej anteny, mój znajomy ma taką, narzeka dość mocno, wcześniej posiadał c702 która ma antenę na górze, w miejscach ze słabym zasięgiem telefon spisuje się słabo, telefon ma taką samą chorobę jak E52, czyli tragiczny zasięg.
Sytuację ratuje karta Playa dzięki roaming Plusa i Orange, więc nie ma specjalnie powodów do narzekań, zawsze telefon przełączy na sieć z lepszym zasięgiem i jej się będzie trzymał.

#606514  autor: Andrzej24
 08 sty 2013, 16:39
kwistas pisze:C5 nie ma za dobrej anteny, mój znajomy ma taką, narzeka dość mocno, wcześniej posiadał c702 która ma antenę na górze, w miejscach ze słabym zasięgiem telefon spisuje się słabo, telefon ma taką samą chorobę jak E52, czyli tragiczny zasięg.
Sytuację ratuje karta Playa dzięki roaming Plusa i Orange, więc nie ma specjalnie powodów do narzekań, zawsze telefon przełączy na sieć z lepszym zasięgiem i jej się będzie trzymał.
No toś mnie pocieszył. Może znajomy ma wadliwy egzemplarz. Jutro będę miał ten telefon i zobaczę jak się sprawuje. Miałem Elma i był dość słaby jeśli chodzi o sygnał. SE Cedar jest nie do pobicia mimo, że antenę ma na dole. Chciałem coś lepszego lecz jak będzie zrywał to zostanie mi tylko SE Cedar.

#606570  autor: kwistas
 08 sty 2013, 19:06
Hazel ma słabej jakości antenę, Cedar ma podobnie jak K550i, dobrą antenę dość duży współczynnik SAR.
Nie będzie tak źle, choć przy zasłonięciu ręką dolnej części telefonu zasięg będzie mocno spadał, po prostu trzeba będzie unikać zasłaniania.
Szkoda, że wcześniej się nie spytałeś przed zakupem tego telefonu, bo sensowniejszym wyborem byłby Samsung S5610, który ma tylną metalową klapkę jako antenę, co znacząco wzmacnia sygnał, mimo, że telefon posiada antenę też na dole.

#606952  autor: Pablo-1986
 10 sty 2013, 12:04
Andrzej24 pisze:
Pablo-1986 pisze:Mam ten telefon i to w Play. Można ustawić tylko umts, lub umts i gsm, albo tylko gsm.
a jak jest z zasięgiem. Telefon dobrze się spisuje?
Na zasięg nie narzekam, zwłaszcza,że w Poznaniu wszędzie jest. A jak gdzieś na obrzeżach miasta nie ma zasięgu to zawsze pozostaje roaming. Telefon mam od ponad 14 miesięcy. Po roku walnęła płyta główna którą mi wymieniono i teraz wszystko jest ok. Na starej płycie telefon cząsto sam się wyłączał. Miałem tak od momentu jego kupna.

Dobry humor podstawą dnia.