SACZI pisze:
Ja chętniej widziałbym obniżki cen telefonów, bo ilości minut już w chwili obecnej są kosmiczne.
Druga opcja to pakiety internetowe. W R60 1GB powinien być standardem, a w opcji za 10PLN możliwość dokupienia kolejnego pakietu.
Dla mnie jest już bez znaczenia, czy w tej taryfie dostanę 500, 550, czy 600 minut, kiedy ja tylko max 240/m-c jestem w stanie wygadać.
Natomiast znaczenie już ma cena telefonu - np 800 zamiast 1400 za SGS3.
No ja też bym wolał taką opcję żeby w ramach niższych rozliczeń obniżyć ceny telefonów. Teraz i tak lwia część tego co płacimy to "rata" za telefon. Ale skończy się pewnie jak zawsze. Poza tym od kilku miesięcy podobno wymieniają nadajniki (co nie ukrywam stanowi spory problem, bo działa mi często w telefonie tylko GSM, a więc i tylko internet w standardzie E), więc może zwiększą pakiety. Nie ukrywam, że czasami 1 GB robi się mało w niektórych miesiącach używając telefon za modem do lapka ale płacić za to dodatkowe 10 zł?
Ostatnio porównywałem play AIMax 75 za 75 zł
rabat 50% przez 3 miesiące wiec łącznie za 24 miesiące umowy zapłacimy 1711,5 zł
Internet 1 gb
650 minut + 100 minut na pół roku więc wychodzi średnio 675 minut miesięcznie
darmowe w play
dodatkowo przez 3 miesiące darmowe smsmy i na stacjonarne
no i przy przedłużaniu umowy można wynegocjować rabat 20 zł na abonament -> więc potem płacimy już 55 zł zamiast 75 zł
HTC Desire X teraz jest w promocji za 0 zł
a teraz T-Mobile już z rabatem dla przedłużających:
R60 za 59 zł
w tym 600 minut
internet 250 mb bez lejka po przekroczeniu którego mamy 1 gb za 10 zł
nielimitowane smsy 2 zł
nielimitowane w t-mobile 2 zł
faktura 5 zł - przecież nie każdy korzysta z e-mail
Więc nie licząc tych smsów (bo w play są tylko na 3 miesiące) płacimy łącznie 76 zł co daje na 24 miesiące 1824 zł, a więc płacimy w skali 2 lat więcej o 112,5 zł więcej niż w play + 39 zł za telefon co daje już ponad 150 zł, a po dwóch latach w Play przy przedłużaniu umowy otrzymujemy rabat 20 zł na abonament. Więc w kolejnej ofercie mamy dodatkowo oszczędność 480 zł
Samo przejście jest bardziej korzystne, a przedłużanie umowy dopiero się opłaca
Taka mała refleksja mnie naszła jak czytam te wszystkie ochy i achy nad rabatami, które dostajemy od T-Mobile