• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #604091  autor: rorton
 29 gru 2012, 00:05
Witam, zabrałem się za instalację tego zestawu. Podłączyłem antenę (korzystałem już z kabla więc to nie jest problem), odległość znaczna ale poniżej 30m. Włączam dekoder, łączy się z Livebox i przychodzi do wyszukiwania kanałów TV sat. Jest to okienko z tymi wskaźnikami jakości sygnału ale tylko przez ułamek sekundy bo wywala mi komunikat "Brak sygnału. Sprawdź ustawienia zestawu do tv sat i jego połączenie z dekoderem. Następnie rozpocznij wyszukiwanie". Tak jakby nie wykrywało w ogóle anteny. Jeśli pominę ten etap to jest wszystko ok, mogę pobierać filmy itp, tylko oczywiście telewizji brak. Co może być przyczyną? Dekoder wymieniałem na nowy więc raczej sprawny. Proszę o pomoc i z góry dziękuję :)

#604104  autor: robriot77
 29 gru 2012, 00:38
do ktorego gniazda podpiety jest kabel z dekodera do liveboxa? powinnien byc podpiety do 3
pod zielone gniazdo /na instrukcji jest blednie oznaczone gniazdo w ktore ma byc wpieta wtyczka pod dth!/. a jezeli to nie pomaga to jest to kwestia ustawienia anteny. na szczescie rzadko mi sie zdaza aby walczyc z antena :mrgreen: przewaznie maja dobrze ustawiona. wiec jezeli antena Twoja byla poprzednio dobrze ustawiona to kwestia czegos innego.

#604105  autor: rorton
 29 gru 2012, 00:40
Mam dobrze wpięte w 3 gniazdo...
Antene chce dopiero ustawić problem w tym że nie dam rady wejść w to okno co pokazuje siłe sygnału bo od razu wywala "Brak sygnału" i mogiła

#604109  autor: robriot77
 29 gru 2012, 01:18
a dryndales na techniczna 801505505?
szczerze to nie bardzo wiem co moge podpowiedziec :oops:

#604136  autor: rorton
 29 gru 2012, 10:36
Nie nie mam nerw do tego. Już kompletnie nie rozumiem, miałem poprzedni model to chociaż nie było sygnału to chociaż pokazywało że sygnał zerowy a tu od razu nic

#604137  autor: Kaczy
 29 gru 2012, 10:56
Miałem podobny problem. Okazało się, że antena była źle ustawiona. Dodatkowo kabel był uszkodzony przy konwerterze.
Jak masz inny dekoder to sprawdź czy on działa?

...::: Made for loneliness :::...

#604138  autor: rorton
 29 gru 2012, 10:57
No mogę pożyczyć od kolegi. Też to podejrzewałem no ale trzeba mieć dobrze ustawioną antenę, żeby dostać się do menu ustawiania anteny?

#604139  autor: max4max
 29 gru 2012, 11:03
Widocznie tak ;) - dlatego polecają osobne usługi montażu i ustawiania anteny ;)

#604149  autor: rorton
 29 gru 2012, 11:49
Więc chyba dam sobie z tym spokój i zadzwonię po tego ich montera. Niby pierwsza usługa "montowania" anteny miała być za darmo. "Montowania" bo mama myślała, że to razem ze wszystkim, niestety "miły" pan monter przez telefon kazał jej sobie samej zamontować antenę, bo on tylko ją ustawia po czym się rozłączył ;)

#604368  autor: robriot77
 29 gru 2012, 23:04
za usluge montera sie placi. asysta montera jest chyba w kwocie 99pln z tego co pamietam. na pewno nie mniej :P

#604381  autor: rorton
 29 gru 2012, 23:32
Z tym, że mnie powiedzieli skoro pierwszy raz to jest za free. Tylko widocznie nie montuje tylko ustawia.

#604396  autor: robriot77
 30 gru 2012, 00:02
a kto tak opowiadal?
najlepiej to samemu sie pomeczyc albo kogos znajomego poprosic. ja walczylem z antena dwa dni. malo dekodera nie spalilem :wink: z innego woda ciekla skad? nie mam pojecia hehe
radzilbym tez sprawdzic czy dobrze zarobiles koncowki kabla bo to podstawa

#604459  autor: max4max
 30 gru 2012, 11:44
Wczoraj podobnie odpowiadałem, ale coś się post nie zapisał.
Tez proponuje pożyczyć tuner od kolegi i samemu próbować.
Zawsze jakaś nowa wiedza i umiejętności.
A jak coś to służę podpowiedzią ;)

#604560  autor: rorton
 30 gru 2012, 15:56
Opowiadała tak pani, która mnie obsługiwała.
No dobra pomęczę się troche, już kilka dni się męczę. Może kupie jakiś satfinder czy cos

#604567  autor: max4max
 30 gru 2012, 16:19
rorton pisze:Może kupie jakiś satfinder czy cos
Na poczatek to zupełnie niepotrzebne.
Wpierw rozejrzyj się po okolicy i podpatrz jak są pomontowane i ustawione anteny u sąsiadów.
Dwa to na naszej szerokości geograficznej ustawienie na Astrę to jest praktycznie idealnie na południe, a HB jest tylko 6,2 stopnia kątowego na wschód.
Elewacje tez bez problemu da się określić, jak coś nie wiesz to pytaj - podam stronkę z kalkulatorami i jak ustawiać - albo od razu podam - http://stud.pam.szczecin.pl/~pastupam/satel/index.html
Do ustawiania najlepiej 2 osoby - jedna przy antenie, a druga przy TV i do tego odbiornik cyfrowy - wystarczy zwykły FTA.

pozdrawiam

#604676  autor: rorton
 30 gru 2012, 23:18
Dzięki :) Jutro ogarne ten link i zacznę zabawę :)

#604770  autor: kaciux
 31 gru 2012, 12:54
pracuje w boku orange (tp) wiec moze troche pomoge. Jezeli dekoder w ogole Ci nie pokazuje paskow z poziomem i jakoscia sygnalu, to dekoder nie wykrywa sygnalu z anteny (głupia wada oprogramowania dekodera). Wiec albo wina anteny albo dekodera. Warto poprobowac, jak pisali wczesniej, ustawic antene wedlug poradnikow. Jezeli nic sie nie pojawi, dekoder do wymiany.

#604834  autor: rorton
 31 gru 2012, 17:58
Z tym, że właśnie już wymieniłem dekoder. Więc może i problem z kablem... Z tym, że poprzednio na tym kablu wszystko działało a konwertery sprawdzałem 2.

#604837  autor: max4max
 31 gru 2012, 18:06
2 opcje:
1. pożyczasz tuner od Kolegi i sprawdzasz czy jest cokolwiek, jak nie to szukanie dalej w instalacji - od oprawienia kabli - tzw. efek przez ustawienie anteny ( czy jakaś wichura nie przekręciła np.)
2. Zanosisz swój tuner do kolegi i sprawdzasz na jego instalacji, czy jest coś w menu i czy jest sam sygnał antenowy.

#604921  autor: rorton
 01 sty 2013, 10:54
Ok, dzięki wszystkim. Spróbuję wszystkiego, jak nic nie pomoże to się odezwę, pozdrawiam i wszystkiego dobrego w nowym roku :)